Kommentti: Juniori pompottaa SM-liigaa oikkujensa mukaan – ja se kertoo, miten karmeassa jamassa jääkiekon kruununjalokivi on - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Kommentti: Juniori pompottaa SM-liigaa oikkujensa mukaan – ja se kertoo, miten karmeassa jamassa jääkiekon kruununjalokivi on

Brad Lambert, 16, on yksi SM-liigan puheenaiheista.

Julkaistu: 6.5. 7:05

Ei ole Brad Lambertin vika, että SM-liiga on karmeammassa kunnossa kuin kukaan uskaltaa myöntää, kirjoittaa urheilutoimituksen esimies Vesa Rantanen.

Yksi SM-liigan isoista puheenaiheista on koronasulun aikana ollut HIFK:sta lähtenyt nuori pelaajalahjakkuus Brad Lambert.

Hän päätti olla jatkamatta HIFK:ssa mitä ilmeisimmin sen takia, ettei seura pystynyt lupaamaan pelaajan ja hänen taustajoukkojensa haluamaa roolia ensi kaudeksi.

Eikä nyt puhuta roolista A- tai herra paratkoon iän mukaisesti B-junioreissa vaan liigajoukkueessa, jotka vielä ainakin koronapandemian alkuun saakka Suomessa tunnettiin miesten ammattilaisjoukkueina.

Brad Lambert on 16.

Viime kesänä, 15-vuotiaana, hänen ja hänen määrätietoisen kanadalaisen isänsä edessä rähmällään makasivat lähes kaikki SM-liigan joukkueet, jotka yrittivät kaikin mahdollisin keinoin ja lupauksin maanitella huippulahjakkaana pidetyn nuorukaisen organisaatioonsa.

HIFK voitti kilpailun viime kesänä. Tämän kesän voittaja lienee vielä ratkaisematta.

Lambertin uusi seura ei ole tiedossa vielä.

Absurdi tilanne

Tätä on suorastaan kivuliasta seurata sivusta.

Brad Lambert on varmasti lahjakas nuori pelaaja, mutta Suomessa ei liene ollut koskaan tilannetta, että alaikäinen poika voi panna liudan liigaorganisaatioita kilpailemaan huomiostaan.

Historia tuntee riitaisia seurasiirtoja, kuten sen, kun Mikael Granlund lähti 17-vuotiaana Kärpistä IFK:hon, mutta tällaista kahden peräkkäisen kesän kilpalaulantaa ei kukaan rippikouluikäinen pelaaja ole saanut aikaiseksi ennen.

Valitettavasti näyttää siltä, ettei Lambert jää viimeiseksi lajissaan.

Häntä heiluttaa nyt koiraa Suomi-kiekossa.

Lambertilla ja hänen isällään on täysi oikeus, suorastaan velvollisuus, rakentaa lahjakkaalle pelaajalle juuri sellainen reitti kohti ammattilaisuutta ja NHL:ää kuin he parhaaksi katsovat.

Syy absurdiin tilanteeseen on muiden.

Oiva tilaisuus

Lambertit ovat päättäneet odotella parasta mahdollista valmennus- ja roolitarjousta miesten joukkueista, ja juuri nyt heillä on siihen ennennäkemätön tilaisuus.

Näin siksi, koska SM-liiga on niin henkitoreissaan, että usealle seuralle – jättiläisiä lukuun ottamatta – Lambert näyttäytyy korvaamattoman tärkeänä.

Lambert on kiinnostava nimi. Hänen hankkimisensa on mahdollisuus NHL-korvaukseen, lipunmyyntiin, pr-hyötyyn ja ylipäätään kaikenlaiseen hypeen, jota kaikki seurat sulkutilanteen aikaan kaipaavat.

NHL-korvaus on vähän tilanteesta riippuen noin 240 000 euroa, joten lähes varman tulevaisuuden NHL-pelaajan marinoiminen on myös hyvä sijoitus.

Mutta silti. Asetelma paljastaa huutavan pelaajapulan ja kertoo hädästä kaikilla liigarintamilla.

Koronaisku paljasti heikkoudet

Korona painoi liigaseurat taloudellisesti kyykkyyn, osan suorastaan konkurssin partaalle. Odottamaton tyrmäysisku on paljastanut rumalla tavalla SM-liigan rakenteelliset heikkoudet.

Brad Lambert pelasi jo tällä kaudella neljä ottelua SM-liigassa HIFK:n paidassa tehoin 0+2.

Historian murroskohdissa kuonalla on taipumus pyrkiä esiin, ja nyt liigan urheilullinen ohuus on paljastunut.

15 joukkuetta on yksinkertaisesti liikaa siihen, että pelipaikoista syntyisi aitoa kilpailua. Jo pitkään ammattilaiset ovat huolestuneina seuranneet, miten helposti pelipaikkoja aukeaa varsinkin nuorille.

Se palvelee yksittäisiä superlahjakkuuksia siellä ja täällä, kuten Lambertia, mutta kokonaisuus on sairas.

Vaikka 16-vuotias pelaaja olisi kuinka lahjakas hyvänsä, terveessä ekosysteemissä hänen pitäisi pelata B-junioreissa ja taistella pelipaikasta korkeintaan A:ssa tai Mestiksessä.

Mestis oli vielä kymmenen vuotta sitten ammattilaissarja, nyt se on jotakin kylä- ja harrastesarjan väliltä. Ei se ole lahjakkuuksien silmissä tarpeeksi kehittävä paikka.

Tai olisi, jos liigajoukkueisiin ei olisi niin helppo mennä.

Lambert poseerasi A-nuorten SM-liigan promokuvissa viime kesänä.

A-nuorten SM-liigaa on paisutettu vielä enemmän kuin miesten liigaa. Juniorisarjan taso on tätä nykyä niin kirjava, ettei kukaan huipulle pyrkivä alennu pelaamaan siellä ikäistensä kanssa.

Nämä ovat suoraa seurausta siitä, kun liigan joukkuemäärä kasvatettiin liian suureksi, 15:een, ja vielä päälle suljettiin hyväosaisten kultapossukerhoksi.

Häntä heiluttaa sairasta koiraa

Suomen jääkiekon kivikovan kokonaisuuden muodostivat aikoinaan elinvoimainen ja ammattimainen Mestis, laadukas 16–20-vuotiaiden pelaajien A-nuorten kilpasarja ja todella kova, 12 joukkueen SM-liiga, jonne teinipojilla ei ollut mitään asiaa, varsinkaan ehtoja sanelemaan.

Tästä kokonaisuudesta ovat jäljellä haperot rauniot.

Sitä ei paremmin alleviivaa kuin se, että merkittävä osa liigaseuroista joutuu tappelemaan 16-vuotiaan kiekkoilijanalun suostumuksesta.

Häntä voi heiluttaa koiraa vain, jos koira on pahasti sairas.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?