HIFK:n Juuso Riksman torjui Jokerien Jukka Hentusen läpiajon – ja sillä oli monenlaisia seurauksia: ”Bestman laittoi sitten ennen häitä viestiä” - SM-liiga - Ilta-Sanomat

HIFK:n Juuso Riksman torjui Jokerien Jukka Hentusen läpiajon – ja sillä oli monenlaisia seurauksia: ”Bestman laittoi sitten ennen häitä viestiä”

Helsingin IFK voitti SM-kultaa keväällä 2011 viimeisenä lukkonaan Juuso Riksman.

Juuso Riksman ja HIFK:n kapteeni Ville Peltonen juhlivat Suomen mestaruutta 2011.­

4.4.2020 19:41

Pelataan SM-liigan kuudetta puolivälierää. Jokerit on maalin päässä jatkopaikasta. Kiekko on sen puolustuspäädyssä, kun HIFK vaihtaa miehiä. Kiekkoon pääsevä Jokerien amerikkalaispuolustaja Justin Forrest näkee laitahyökkääjä Jukka Hentusen. Loistava pystysyöttö. Hentunen karkaa läpiajoon.

HIFK:n puolustaja Mikko Kousa onnistuu viime hetkellä hieman huitaisemaan Hentusta, mutta ”Joroisten härkä” saa lauottua kiekon kohti maalia.

Juuso Riksman torjuu.

Se pelastaa veitsi kurkulla pelanneen IFK:n, joka voittaa Juha-Pekka Haatajan maalilla, tasoittaa sarjan 3–3:een ja marssii lopulta mestaruuteen.

Jukka Hentunen ja Mikko Kousa kamppailemassa talvella 2011.­

Riksmanin torjuma läpiajo on yksi niistä asioista, jotka monet muistavat jopa parhaiten kevään 2011 pudotuspeleistä. Hän itse on siihen tietysti törmännyt monia kertoja videonauhojen muodossa, mutta tilanne itsessään ei ole jäänyt niin vahvasti mieleen.

– Jälkikäteen joku kysyi, että kerkesinkö ajattelemaan siinä jotain, mutta ei siinä paljoa ajateltu. Jos siitä olisi tullut maali, kausi olisi loppunut eikä nyt kerrottaisi näitä tarinoita, Riksman sanoo.

Ja niitä tarinoita riittää.

– Jos jonkinmoisia tarinoita olen kuullut, kuten sen, että jos Hentunen olisi tehnyt, eräs pariskunta ei olisi ikinä tavannut. Mies oli HIFK:n kannattaja, lähti baariin juhlimaan voittoa ja tapasi siellä tulevan vaimonsa. Bestman laittoi sitten ennen häitä viestiä, että voinko tulla signeeraamaan häätaulun ja kirjoittaa muutaman sanan jotain kuolematonta.

Kaikella on tarkoituksensa, Riksman kirjoitti.

Elämän sattumukset ovat pienestä kiinni.

– Vastaavantyyppisiä, hyviä tarinoita olen kuullut muutamia muitakin.

HIFK oli kauden 2010–11 runkosarjassa kolmas 117 pisteellä, Jokerit kuudes 96 pisteellä. Jokerit johti sarjaa 2–0 ja 3–2, mutta tiukka sarja huipentui IFK:n selvään 5–1-kotivoittoon.

– Se oli fyysisesti ja henkisesti lätkää parhaimmillaan. Joka toinen päivä painettiin, pelimatkat olivat lyhyitä ja hallit olivat täynnä. Sikäli pelattiin isoista asioista, että siinä oli kunniastakin kyse.

Välieriä Lukkoa vastaan pelattiin pikatahtia 28.3. ratkenneiden puolivälierien jälkeen: 30.3.–5.4. miteltiin viisi kamppailua, joissa HIFK oli lopulta selvästi parempi vaikka hävisi ensimmäisen, joka ei tasoltaan yltänyt kiekkoklassikoksi.

– Ensimmäinen peli meni jatkoajalle. Tuntui, että kaurapuuroa ei ole syötynä tarpeeksi jos pelit menevät tällä lailla joka ilta. Kun ensimmäisestä pelistä otimme vielä käkättimeen, huomasi, että lopussa olleet energiat tyhjenivät häviön myötä lisää. Meinasi jo vähän hiipiä ajatus, että patterit loppuvat, jos tässä sarjassa reissataan ja pelataan pitkiä pelejä seitsemän kertaa.

No, niin ei käynyt.

– Lukko ehkä vähän kadotti tatsia ja hallitsimme sitten aika hyvin loppuja pelejä. Viimeinen taisi olla ihan läpihuutojuttu (7–1). Onneksi se meni sillä lailla kevyesti, etteivät ne olleet ihan maalin pelejä eikä tarvinnut loppua kohden jännitellä.

Riksman oli loppuotteluissa virkaveljeään, Bluesin Iiro Tarkkia etevämpi.­

Lauantaina Riksman katseli kotonaan neljättä loppuottelua, jossa HIFK ratkaisi Suomen mestaruuden lyötyään Bluesin puhtaasti voitoin 4–0. Telia-tv:n klassikkopelien myötä Riksman katseli ensi kertaa uudelleen kevään 2011 kokonaisia pelejä, jotka menivät aikanaan aikamoisessa sumussa.

– Ne olivat tasaisia pelejä eikä Blues antanut siimaa vaan painoi 60 minuuttia, Riksman muistaa.

Televisiossa pyörinyt neljäs matsi oli hänen silmäänsä laadukasta ja fyysistä jääkiekkoa.

HIFK voitti 3–2, 5–1 (2 tyhjään maaliin), 5–3 (1 tyhjään maaliin) ja 4–2 (1 tyhjään maaliin). Sinänsä tasaisia pelejä, mutta voittajasta ei jäänyt mitään epäselvyyttä.

Ratkaisupelissä Espoon areena värjäytyi punaiseksi ja HIFK:n 13 vuoden odotus päättyi. Samalla Riksman, hopeamitalisti Ässistä 2006 ja Jokereista 2007 sekä SM-liigan paras pelaaja 2009, voitti viimein Suomen mestaruuden.

– Viimeisestä finaalista on muistikuva, kun Ville (Peltonen) teki tyhjiin. Katselin vaihtoaitioon, kun jätkät pomppivat. Ajattelin, että tilanne on 4–2, mutta missään nimessä ei voi vielä tuuletella. Pikku hiljaa tunteet hiipivät kuitenkin pintaan, Riksman sanoo.

– Joku Bluesin pakki (Ville Varakas) ampui puolesta kentästä kohti maalia noin 15 sekuntia ennen pelin loppumista. Olin tippa linssissä, hyvä että näin edes kiekkoa. Jotenkin piti vielä skarpata.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?