SaiPan suurlegendan Ville Kohon ura päättyi naapurin pihalle - SM-liiga - Ilta-Sanomat

SaiPan suurlegendan Ville Kohon ura päättyi naapurin pihalle: ”Kun luin jutun, tuli kyynel silmään”

Loppukauden peruuntumisen takia Ville Koho ei päässyt päättämään uraansa luistimet jalassa.

Ville Koho on henkeen ja vereen SaiPan mies. Kuva on vuodelta 2014.­

14.3.2020 10:02 | Päivitetty 14.3.2020 11:35

SaiPan suurlegendan Ville Kohon peliura päättyi kirjaimellisesti naapurin pihamaalle.

Koho oli perjantaina iltapäivällä tyttärensä kanssa ulkoilemassa, kun hän sai tiedon, että SM-liigan loppukausi on peruttu, mukaan lukien lauantaina pelattavaksi aiottu runkosarjan viimeinen kierros.

Kohon piti päättää 19 vuotta kestänyt pääsarjaura lauantaina kotijäällä ottelussa Pelicansia vastaan. Peliä ei nyt sitten enää pelata.

– Tähän naapurin pihamaalle se sitten päättyi. Kausi oli tässä ja saman tien ura. Ei olisi uskonut! Koho sanoi puhelimitse hivenen hämillään.

– Totta kai olisin halunnut päättää urani pelaamalla ja lähteä niin sanotusti kaukalosta omin jaloin luistimet jalassa, mutta varmaan kauden peruuttaminen oli ihan oikea ratkaisu.

– Olisi ollut ihan turha riskeerata enää mitään. Kyllähän tällainenkin vaihtoehto kävi mielessä jo torstain pelin jälkeen. Perjantaiaamuna oli kuitenkin vielä se tieto, että lauantaina pelataan, Koho jatkoi.

Normitilanteessa 38-vuotias Koho olisi saanut SaiPan faneilta ikimuistoiset jäähyväiset. SaiPan faniryhmä oli valmistanut Kohon kunniaksi ison tifon, ja suunnitteilla oli yhteislaulu Koholle sun muuta juhlavaa.

Ville Koho muistetaan SaiPan monivuotisena kapteenina.­

Ensin hallit suljettiin yleisöltä, sitten peruttiin koko kausi.

– Joo, kun luin jutun Etelä-Saimaasta, vähän kyynel tuli silmään. Fanit olivat käyttäneet monta tuntia omaa aikaansa eri juttuihin. Harmittaa fanien puolesta – olisi ollut upeaa, että olisimme saaneet vielä yhden yhteisen kokemuksen, Koho harmittelee.

SaiPa tosin suunnittelee järjestävänsä Koholle oman tribuuttiottelunsa ensi kaudella, mutta aika on vielä auki.

Koho on todellinen SaiPan legenda. Hän on pelannut 19 kauden aikana peräti 853 liigaottelua, kaikki SaiPassa. Peräti 12 kauden ajan hän oli joukkueen kapteeni.

– Joskus on ollut kiinnostusta ja kysyntää muualta ja joskus olen sitä vähän miettinytkin... Mutta onko lähtöni muualle ollut edes lähellä? Rehellisesti voin sanoa, että ei ole ollut.

– Yhteisymmärrys SaiPan kanssa on löytynyt aina hyvin nopeasti. Pitää kiittää SaiPaa isosti siitä, että he ovat aina luottaneet minuun, vaikka uraan on mahtunut loukkaantumisiakin, Koho kiittelee.

SaiPa julkaisi YouTubessa dokumentin Kohon uran vaiheista.

SaiPa kuuluu SM-liigan pikkuseuroihin, joten myös Kohon saavutuslista on hyvin ohkainen. Peliuran ainoa mitali on keväällä 2002 tullut A-nuorten Suomen mestaruus.

– SM-liigan puolelta parhaat muistot ovat kaudelta 2005–06, kun SaiPa pääsi minun peliurani aikana ensimmäistä kertaa pudotuspeleihin. Kausi 2013–14 oli uran paras sekä henkilökohtaisesti että joukkueena: SaiPa oli runkosarjan neljäs, ja pääsimme aina pronssiotteluun asti, jossa kuitenkin hävisimme Lukolle 2–3, Koho muistelee.

Pitkän peliuran aikana Koholle kertyi vain kolme A-maaottelua. Ne tulivat joulukuussa 2013, kun Venäjän EHT-turnaus pelattiin talviolympialaisten esiturnauksena Sotshissa.

– Pääsin olemaan viikon verran maajoukkueen mukana ja pelaamaan olympiahallissa Sotshissa. Se oli hieno kokemus!

Koho on pelaajaprofiililtaan niin sanotusti idioottivarma: taso ei heilahtele, ja valmentaja tietää aina, mitä Koholta saa. Koho on puolustava keskushyökkääjä, hyvä aloittaja, kova likaisen työn tekijä ja tärkeä alivoimapelaaja.

– En ole työntekoa kaihtanut koskaan. Kaikki on tullut kovan työn kautta. Kun roolini oli puolustava hyökkääjä, valmentaja Heikki Mälkiä ilmoitti aina, että ”pelaat sitten vastustajan ykköskenttää vastaan”. Sain aina pelata vastustajien parhaita vastaan, Koho hymähtää.

2010-luvun taitteessa Koho pääsi muutaman kauden ajan pelaamaan vähän hyökkäävämmässä roolissa. Niiltä ajoilta on myös uran yhden kauden piste-ennätys (kaudelta 2013–14 yhteensä 10+27=37 tehopistettä).

Uran viimeisiksi kausiksi Koho palasi jälleen puolustavammaksi hyökkääjäksi.

Koho on pelannut käytännössä kaikkia Suomen tämän hetken huippupelaajia vastaan.

– Vastustajissa on paljon pelaajia, joita arvostan. Kun esimerkiksi tahkoaa vuosikausia Mika Pyörälää, Lasse Kukkosta, Kristian Kuuselaa, Juha-Pekka Hytöstä, Jarkko Immosta tai Jani Tuppuraista vastaan, niin arvostus ja kunnioitus heitä kohtaan on todella kova!

Entä kuka on ollut hillitön huumorimies, jonka kanssa läppä on lentänyt esimerkiksi aloitustilanteissa?

– Huumori pitää tosiaan aina pystyä säilyttämään. Yksi sellainen oli Tuomas Vänttinen, hän ei jäänyt koskaan sanattomaksi, Koho naurahtaa.

Koho ja Vänttinen pelasivat vuosikausia yhdessä SaiPassa, kunnes Vänttinen lähti JYPin ja Tapparan kautta HPK:hon ja päätti liigauransa Sportissa.

Minkälaista on, kun hyvä ystävä onkin yhtäkkiä pahin vastustaja?

– Peli on peliä. Se mitä tapahtuu kaukalon ulkopuolella, on ihan eri asia. Pelin jälkeen voi pukukoppikäytävällä jälleen naureskella, mitä tulikaan tehtyä.

Vaikka Kohon peliura päättyy, Kohon ja SaiPan tiet eivät erkane. Koho aloittaa muutaman viikon kuluttua työt SaiPassa, toimiston puolella.

Koho toimii samalla myös SaiPan akatemian 12 pelaajan ryhmän ”tukihenkilönä” niin kuin hän itse haluaa ilmaista.

– Olen paljon miettinyt, miten arkinen elämä muuttuu, kun ei tarvitse ihan jokaista suupalaa miettiä ja vahtia ja kun ei tarvitse huolehtia, mihin aikaan pitää lähteä treeneihin.

Koho on 19 kauden aikana nähnyt SM-liigan ison muutoksen myös pelitavallisesti.

– Liiga on mennyt urheilullisempaan suuntaan. Aloitin niin sanotun kahvakiekon aikaan, sen jälkeen tuli hyvin vahvasti trap-vaihe, ja nykyään mennään tuli hännän alla joka suuntaan. On itsekin pitänyt pysyä kehityksessä mukana, Koho naurahtaa.

Tuorein kehitys - joskaan ei mitenkään toivottava - on ollut koronavirus, joka on pannut hetkessä koko maailman urheilun polvilleen.

– Se on aika surullista... Mihin sen kanssa vielä päädytäänkään?

Artikkelista on julkaistu aiempaa pitempi versio kello 11.35.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?