SM-liigakausi päättyy välittömästi – mestaruutta ei jaeta

Koronavirus päätti SM-liigakauden 2019–20 ennenaikaisesti.

SM-liigan loppukausi on peruttu.

13.3.2020 16:28

SM-liigakausi 2019–20 päättyy ennenaikaisesti kierros ennen runkosarjan suunniteltua loppua. Pudotuspelit on peruttu.

Kauden päättymisestä päätettiin perjantaina liigan osakaskokouksessa, joka teki liigan hallituksen ehdotuksen pohjalta päätöksen liigakauden päättämisestä välittömästi.

Suomen mestaruus jätetään jakamatta. CHL ja Spengler Cup -paikat jaetaan tämänhetkisten (13.3.) runkosarjasijoitusten mukaan.

– On myös selvää, että liiga ja liigaseurat tulevat kärsimään mittavista taloudellisista menetyksistä, mutta kuten presidentti Sauli Niinistökin eilen totesi, "talous on sittenkin vain taloutta", kommentoi tiedotteessa SM-liigan hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltunen.

– Kansakuntamme selviää tästä ja niin selviämme mekin. Se vaatii kovaa työtä, mutta olen täysin varma, että tämä yhteisö on siihen valmis, hän jatkaa.

SM-liigakauden päättyminen runkosarjaan oli odotettu, sillä aiemmin perjantaina pelaajat ilmaisivat selkeästi kantansa, että kausi pitäisi päättää välittömästi.

Suomen jääkiekkoilijat ry:n toiminnanjohtaja Jarmo Saarela teki asian tiimoilta kyselyn torstai-iltana kaikille SM-liigan 15 joukkueelle.

– Viime yönä tuli 12 seuralta vastaukset ja tänään aamulla kolmelta seuralta. Kaikista seuroista viestitettiin, että heidän näkemyksensä mukaan jääkiekon SM-liiga pitää päättää heti eli huomistakaan runkosarjan päätöskierrosta ei ole syytä pelata, Saarela kertoi.

Torstain kierros pelattiin tyhjille katsomoille. Lauantain kierros oli aiemmin suunniteltu niin ikään pelattavaksi tyhjille katsomoille.

Pudotuspelien peruuttaminen iskee rajusti seurojen kassaan. Arvion mukaan kymmenen joukkueen pudotuspelit tuovat kevään aikana SM-liigalle noin kymmenen miljoonan euron tulot, kun mukaan lasketaan lippu- ja muut oheismyyntitulot.

Liigaseurat saavat ensimmäisen kierroksen ja puolivälierävaiheen kotiotteluiden tuotot suoraan itselleen. Välieristä ja loppuotteluista kertyneistä tuotoista kertyvä potti jyvitetään tietyin prosenttiosuuksin seuroille.

– Taloudelliset vaikutukset ovat suuret. Jokainen pudotuspelien kotiottelu on normitilanteessa merkittävä, tuotoltaan selvästi yli satatuhatta euroa, HIFK:n toimitusjohtaja Jukka Valtanen kommentoi IS:lle.

Urheilusarjoja on päätetty ennenaikaisesti tai keskeytetty ympäri maailman viime päivinä koronaviruksen takia. Torstaina maailman paras jääkiekkosarja NHL ilmoitti keskeyttävänsä kauden.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?