Tappara löysi loistovahdin yllättävästä paikasta – Kärpät kaatui jälleen kerran: ”Koen itseni onnekkaaksi” - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Tappara löysi loistovahdin yllättävästä paikasta – Kärpät kaatui jälleen kerran: ”Koen itseni onnekkaaksi”

Julkaistu: 15.1. 23:59

Kirvesrintojen suurin yllättäjä on maalivahti Michael Garteig.

Kärpät–Tappara 2–3

Ärräpäitä saattoi kuulua Tammerkosken rannoilta, kun HPK:n viime kaudella mestaruuteen torjunut Emil Larmi lipsahti Tapparan kynsistä Pohjois-Amerikkaan. Larmin piti olla vahvin mahdollinen kirittäjä nuorelle Christian Heljangolle maalin suulla.

Viikko ennen juhannuskokon sytyttämistä Tappara tiedotti Larmin korvaajasta. Kanadalainen Michael Garteig oli totaalisen outo nimi jopa kovimmille kiekkopuritaaneille.

SM-liigan historia ei tunne montaa tuhkimotarinaa ECHL-liigasta, eli totutummin farmin farmista, tulleista pelaajista. Tapparaan singahtanut Garteig on kuitenkin lyönyt monet odotukset ällikällä.

Hän on haastanut Heljangon kovaan taisteluun peliajasta. Etenkin syys- ja lokakuussa koppi tarttui tavalla, jolla maalivahdiksi varsin pienikokoinen Garteig keikkui sarjan piikkipaikalla.

– Meillä on Christianin kanssa hieno kilpailutilanne – se puskee eteenpäin. Molemmat haluamme voittaa ja se on maalivahdin tärkein tehtävä, Garteig toteaa.

Itseluottamus kasvoi ja kiekot jäivät kiinni. Maalivahti pelasi tasolla, jota ei ollut aiemmin nähty.

– Rehellisesti sanottuna tämä on ollut todella upea kokemus. Koen itseni onnekkaaksi, että pääsin näin hyvään organisaatioon ja liigaan.

Marras-joulukuussa tuli heikompi jakso, jolloin Garteig pelasi harvoin ja tilastot romahtivat. Uusi vuosikymmen on kuitenkin startannut räväkästi.

Garteig oli kärkiottelussa yksi tärkeimmistä tekijöistä, miksi Tappara voitti Kärpät jo kolmannen kerran tällä kaudella. Hän voitti vastapäädyn Patrik Rybarin ja otti etenkin pelin ratkaisuhetkillä todella isoja torjuntoja.

Kunniaa hän ei kuitenkaan niistä ottanut.

– En olisi tietenkään halunnut päästää toista maalia, koska se teki tilanteen tukalaksi. Pojat kuitenkin tekivät hommansa ja pystyin näkemään lähes kaikki laukaukset, Garteig puhalteli.

Lopusta piti huolen Tapparan terävin tulosyksikkö. Kristian Kuusela ja Jere Karjalainen rohmusivat kolme tehopistettä ja olivat parempia kuin Kärppien laajasti kehutut ykköskentän Jesse Puljujärvi ja Juho Lammikko.

Viimeisen kuukauden ailahtelevasti esiintynyt Tappara osoitti kovassa paikassa jälleen kykynsä parantaa peliään hetkellä, jolloin se täytyy tehdä. Vaikka ero oli lopulta vain maalin suuruinen, oli Tappara monessa asiassa selvästi Kärppiä parempi.

Miten tärkeä asia Tapparalle on löytää nyt tasaisuus?

– Se on kaikista tärkein asia, mitä meidän pitää tehdä. Kyllä, voitimme nyt kärkijoukkueen, mutta hävisimme viimeksi TPS:lle. Liiga on tasainen, ja meidän täytyy olla parempia jatkossa, Garteig päätti.

– Lopussa iski pienenlainen paniikki, mutta muuten tämä oli erittäin kova suoritus, sanoi Tapparan valmentaja Jukka Rautakorpi.

Juttua korjattu 16.1.2020 kello 13.44: Kärppien maalivahdin nimi on Patrik Rybar, ei Patrick Rybar.

Tuoreimmat osastosta