Hiihtolegenda Mika Myllylän nimi seuraa poikaa, joka debytoi HIFK:n riveissä SM-liigassa – ”Minä olen Wiljami Myllylä, ja isä oli kuka hän oli” - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Hiihtolegenda Mika Myllylän nimi seuraa poikaa, joka debytoi HIFK:n riveissä SM-liigassa – ”Minä olen Wiljami Myllylä, ja isä oli kuka hän oli”

Wiljami Myllylän sukunimi on iso osa suomalaista urheiluhistoriaa.

Wiljami Myllylä debytoi SM-liigassa.

13.12.2019 22:09

HIFK:n kokoonpanosta puuttuu tällä hetkellä iso kasa pelaajia, kun loukkaantumiset ja maajoukkuekomennukset verottavat joukkueen rivejä.

Tämä avaa mahdollisuuden uusille nimille, ja perjantaina sellaisia nähtiin kaukalossa kaksi. Ensimmäistä kertaa SM-liigassa pääsivät irti vasta 15-vuotias superlupaus Brad Lambert ja hiihtäjälegenda Mika Myllylän poika Wiljami Myllylä.

Taistossa HIFK:n nelosketjun laidassa viilettäneellä 18-vuotiaalla Myllylällä on niskassaan ylimääräisiä paineita myös sukunimensä takia. Hän kerää luonnollisesti yleisön katseita ja mielenkiintoa pelkästään sen takia, koska hänen isänsä surullisesti päättynyt tarina tiedetään kaikkialla Suomessa. Mika Myllylä oli myös monen suomalaisen sankari huikeilla saavutuksillaan.

– Ei minusta varmasti kauheasti kirjoitettaisi enkä ihmisiä kiinnostaisi, jos isäni ei olisi kuka hän oli. Kyllä asia ainakin tässä vaiheessa on niin, Myllylä sanoi.

Naganossa vuonna 1998 olympiakultaa saalistanut ja neljä MM-kultaa napannut Mika Myllylä kuoli vuonna 2011, kun Wiljami oli vain 10-vuotias. Vaikka aikaa on kulunut, nousee isän nimi edelleen usein esille.

– Kyllä hänestä tasaisesti kysellään. En kuitenkaan sekoita mielelläni perhetaustaani haastatteluihin. Minä olen Wiljami Myllylä, ja isä oli kuka hän oli.

Wiljami Myllylän lajivalinta tapahtui jo nuorena. Hänelle jääkiekko nousi nopeasti rakkaimmaksi urheilulajiksi ylitse muiden.

– En muista tarkalleen minkä ikäinen olin, mutta pelaaminen oli heti ensimmäisistä kerroista asti todella siistiä. Olin ihan pikkunassikka, kun jääkiekko tuntui omalta jutulta, Myllylä mietti.

Wiljami Myllylä IFK:n vaihtopenkillä Porissa.

Avauspelissään SM-liigassa hänelle kirjattiin peliaikaa maltillisesti 4.38. Vaikka peliaika ei päätä huimaa, ehti Myllylä nauttia jokaisesta hetkestään jäällä.

– Yksi pikkupojan unelma tuli nyt toteen, kun sain vetää legendaarisen HIFK:n paidan päälleni liigassa. Pelasin lähinnä hajavaihtoja, mutta ihan ok se mielestäni meni.

– Loppukauden tavoitteena on pelata mahdollisimman hyvin A-nuorissa, ja toivottavasti pääsisin kokeilemaan muutaman lisäpelinkin edustusjoukkueen matkassa.

Lambert sai peliaikaa huomattavasti toista helsinkiläisten debytanttia enemmän. Hän oli kaukalossa välillä jopa ylivoimalla, mutta tulosta ei vielä tullut. Lambert pelasi melkein 17 minuuttia.

– Ihan hyvin meni ensimmäiseksi peliksi, vaikka tulos tietysti harmittaa. Pelissä näki nopeasti sen, missä mennään. Nämä ovat ihan eri pelejä kuin junnusarjoissa. Varsinkin kulmissa vääntäminen on paljon vaikeampaa, Lambert sanoi.

Ensi viikolla 16 vuotta täyttävän pelaajan avausmaalikaan ei jäänyt mahdottoman matkan päähän. Hänellä oli pari puolihyvää mahdollisuutta laittaa kiekko verkkoon.

– Sain kuulla A-nuorten aamujäiden jälkeen, että pelaan edustuksen kanssa Porissa. Se oli totta kai positiivinen yllätys. Maalia en valitettavasti ihan vielä pystynyt tekemään, Lambert analysoi.

Ässien 17-vuotias lupaus Roni Hirvonen iski taiston voittomaalin, kun Ässät nappasi kolme pistettä lukemin 2-0 (0-0, 1-0, 1-0).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?