SM-liigan kurinpito lähetti vaarallisen viestin – Taavi Vartiainen ja Panu Mieho saivat pelikieltoa - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Kommentti: SM-liigan kurinpito lähetti vaarallisen viestin – huippulupauksen karmea kohtalo on vältettävissä

Patrik Puistolan loukkaantuminen järkytti tiistain kierroksella.

Patrik Puistolan loukkaantuminen järkytti tiistain kierroksella.

Julkaistu: 5.12.2019 16:05

Pää ylös -huutelua ei katsota hyvällä nykyisessä asenneilmastossa, mutta se on ikävä kyllä edelleen välttämätöntä, kirjoittaa jääkiekkotoimittaja Sami Hoffrén.

Sama kehä kiertää vuodesta ja kaudesta toiseen.

Ensin kolahtaa jäällä. Sen jälkeen Petri Matikaista lainatakseni lähtee kauhee tsou päälle. Ensin älähdetään sosiaalisessa mediassa. Sitten kirjoitellaan mediassa näkemyksiä. Seuraavaksi julkaistaan kurinpitopäätöksiä. Sen jälkeen älähdetään ja kirjoitellaan lisää.

Nyt ollaan puuduttavan vakiosyklin jälkimmäisessä vaiheessa, toimittajan niputuskommentissa.

Jalkapalloyhteiskunnassa kuulemma kaikki on muuttunut, mutta jääkiekkoyhteiskunnassa mikään ei muutu. Juoni toistuu. Vain päähenkilöt muuttuvat.

Tällä kertaa Pelicansin Taavi Vartianen sai kuusi ottelua pelikieltoa taklauksestaan Tapparan Tuukka Mäntylään. Ilveksen Panu Mieho sai neljä ottelua pelikieltoa taklattuaan Jukurien Tappara-laina Patrik Puistolaa.

Täysin erityyliset taklaukset, mutta hyvin samantyyppiset perustelut. Kurinpitodelegaatio totesi sekä Miehon että Vartiaisen pelikieltopäätösten yhteydessä seuraavasti:

”Jääkiekkoon kuuluvat edelleen kovat taklaukset, mutta ne pitää pystyä suorittamaan sääntöjen sallimalla tavalla. Lähtökohtaisesti yksin taklaajalla on vastuu siitä, ettei taklauksessa tapahdu osumaa vastustajan päähän.”

Taklattavan pelaajan vastuuta ei mainita sanallakaan. Tämä on vaarallinen viesti SM-liigan kurinpidosta vastaavan tahon suunnalta.

On selvää, että taklaaja vastaa teostaan. Jos vastustaja on haavoittuvassa asennossa, taklaaja tekee päätöksen taklauksesta ja kantaa myös siitä vastuun.

Kurinpidon näkemyksen mukaan Miehon teko on neljän ottelun arvoinen. Mieho olisi aivan hyvin voinut jättää kyseisessä tilanteessa taklaamatta. Siksi Panumiehen taklausta ei voi puolustella.

Ei voi kuitenkaan olla niin, että taklattava vapautetaan kokonaan vastuusta. Se on itsepetosta.

Jokainen pelaaja vastaa kaukalossa viime kädessä itsestään. Tämä ei ole mitään äijäilyä tai unista vanhan liiton perään huutelua, vaan kylmää realismia, joka kaukalossa on läsnä.

On erittäin valitettavaa, että Suomi-kiekon lahjakkaimpiin hyökkääjiin kuuluva Puistola, 18, loukkaantui. Tilanne näytti hirveältä. Jokainen aivovamma on liikaa, ja niiden seuraukset ovat arvaamattomat.

Kun näin klipin ensimmäisen kerran, aivan pätkän alussa ensimmäisenä kylmäsi kuitenkin tapa, jolla Puistola haki kiekon maalin takaa ylivoimalla.

Puistola ei ollut alkuunkaan valmistautunut kontaktiin, jonka uhka kaukalossa on aina läsnä, tosin harvemmin ylivoimahaussa. Yhtä kaikki, Puistola ei ollut yhtään valmis taklaukseen, ja seuraukset olivat karmeat.

Pää ylös -huutelua ei katsota hyvällä nykyisessä asenneilmastossa, mutta se on ikävä kyllä edelleen välttämätöntä.

Pelaajien kyky ottaa taklauksia vastaan on heikentynyt. SM-liigassa on tälläkin hetkellä pelaajia, jotka eivät osaa reagoida nykyvauhdeissa tilanteisiin riittävästi. Tämä kävi ilmi muun muassa IS:n tekemässä valmentajakyselyssä alkukaudella.

Taklattavan vastuuta ei vaan voi sivuuttaa. Se on tärkeä suojamekanismi, koska sääntökirja ja kurinpito sekä pelaajien välinen kunnioitus eivät yksistään riitä. Ei millään, vaikka asenteet muuttuvat ja päävammojen vakavuuden vähättelyyn ei sorruta enää edes äijämäisen konservatiivisessa lätkäkulttuurissa.

Nykyisillä vauhdeilla ja pelinopeuksilla vahinkotörmäyksiltä ei voi välttyä. Pään pitää pyöriä entistä tiuhemmin ja ympäristöä pitää havainnoida jatkuvasti.

Liika turvallisuuden tunne kaukalossa on pelaajalle pahin renki.

Tuoreimmat osastosta