Veri värjäsi jään rajun taklauksen jälkeen – Jukurien Holtari vaatii kovaa rangaistusta Panu Mieholle: ”Tämän tapauksen tiimoilta on kolme tärkeää asiaa” - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Veri värjäsi jään rajun taklauksen jälkeen – Jukurien Holtari vaatii kovaa rangaistusta Panu Mieholle: ”Tämän tapauksen tiimoilta on kolme tärkeää asiaa”

Julkaistu: 4.12.2019 14:00

Jukurien urheilutoimenjohtaja Jukka Holtari haluaa Panu Mieholle tuntuvan rangaistuksen. Ennen kaikkea hän penää kulttuurimuutosta lajiväeltä.

Mikkelin Jukurien urheilutoimenjohtaja Jukka Holtari käy kuumana tiistain tapahtumista Mikkelissä. Ilveksen 5–2-vierasvoittoa Jukureista paljon enemmän Holtaria suututti ensimmäisen erän puolivälissä nähty taklaustilanne, jonka jäljiltä Jukurien Patrik Puistola makasi jään pinnassa verissä päin.

Puistolaa taklasi Ilveksen Panu Mieho. Hän sai suihkukomennuksen taklauksestaan. Puistola kiidätettiin sairaalaan, josta hän pääsi myöhemmin samana iltana. Puistola käy keskiviikkona vielä jälkitarkastuksessa.

Holtari haluaa Mieholle pitkän pelikiellon taklauksesta. Arvostettu kiekkopomo painottaa, että jääkiekko ja koko lajikulttuuri ovat muuttuneet paljon viimeisen reilun vuosikymmenen aikana.

– Kamppailusta tulee aina olemaan kyse, tällejä tulee aina, mutta pelaajalle jää joskus hetki katsoa, että vedetäänkö kunnolla vastapalloon vai vähän sivulta. Vai jätetäänkö kokonaan taklaamatta ja puolustetaan toisin. Kaveri (Puistola) ei ollut yhtään valmis, Holtari painottaa.

– Tämä taklaus ei ole millään muotoa puolustettavissa.

Ilveksen toimitusjohtaja Risto Jalo viestitti Ilta-Sanomille, että Ilves ei halua kommentoida tapausta tai Holtarin kommentteja.

Holtari vaatii muutosta ajattelutapaan

Takavuosina Miehon taklaus olisi saattanut saada fanit hurraamaan. Nyt Mikkelin halli hiljeni nopeasti.

– Vielä joitain vuosia sitten tällaisia taklauksia katsottiin ihan eri tavalla. ”Jääkiekko on ronski laji”, sanottiin. Mutta se on jäänyt menneisyyteen. Maailma on muuttunut ja ihmisten asenteet sen mukana. Myös jääkiekko on muuttunut.

Jukka Holtari on arvostettu jääkiekkovaikuttaja.

Jukka Holtari on arvostettu jääkiekkovaikuttaja.

Holtari vaatii liigan kurinpitäjältä ”ehdottoman kovaa” rangaistusta Mieholle. Hänen mukaansa Miehon olkapää ja kyynärpää ”johtavat kohti Puistolan päätä”. Se ei saa hänen mukaansa jäädä kuitenkaan tilanteen ainoaksi anniksi.

– Tämän tapauksen tiimoilta on kolme tärkeää asiaa, joista pitää keskustella. Yksi on pelaajien keskinäinen kunnioitus. Toinen on liigan kurinpitäjän vastuu. Kolmas on koko lajiyhteisön vastuu, sillä asennetyötä on vielä paljon tehtävänä, vaikka maailma ja ammattilaisurheilu muuttuvat koko ajan.

Myös Tapparan Tuukka Mäntylä kiidätettiin sairaalaan tiistaina rajun taklauksen jälkeen. Holtarin mukaan on tärkeintä, että tilanteista päävammojen ympärillä keskustellaan entistä enemmän ja että se keskustelu auttaisi muuttamaan ja modernisoimaan lajikulttuuria.

Holtari kiittelee pitkään lajin parissa toiminutta Markku Tuomista tämän tekemästä työstä päävammojen vakavuuden ymmärtämisen eteen. Kiekkopomon mukaan uusi sukupolvi alkaa jo nähdä kontaktitilanteet eri tavalla, mutta asennetyötä on vielä reilusti tekemättä.

– Näen onneksi joskus junioripeleissä tilanteita, joissa tulee pitkä keskialueen syöttö ja sama mahdollisuus vetää sälli ihan tolkuttomaksi, niin se jätetään tekemättä tai pelaaja vaihtaa vähän suuntaa ja kiilaa pois. Valmentaja voi vaikka sanoa, kuten hienon maalin kohdalla, että ihan oikein. Tuota tyyppiä ei tarvinnut kolata tajuttomaksi.

Lisäksi Holtari antaa käytännön esimerkkejä maailman muuttumisesta muuttuvien asenneilmapiirien myötä.

– Työturvallisuuden suojaaminen kaikilla elämänaloilla on muuttunut. Haukilahden vesitorni rakennettiin 50 vuotta sitten Hankkijan lippalakit päässä 70 metrin korkeudessa keikkuen ilman turvaköysiä. ”Me too”-kiekkovalmentajat saavat tänä päivänä kenkää hyvin konservatiivisessa jääkiekkoliigassa eli NHL:ssä. On olemassa pelaajien vastuu, mutta myös organisaatioiden vastuu, Holtari alleviivaa.

– Varmaa on tämä: 20 vuoden kuluttua näitä juttuja katsellaan aika kummastellen.

Tuoreimmat osastosta