TPS:n miljonääriomistajat astuivat viimein julkisuuteen – ”Paljon on spekuloitu ja tehty vääriä olettamuksia” - SM-liiga - Ilta-Sanomat

TPS:n miljonääriomistajat astuivat viimein julkisuuteen – ”Paljon on spekuloitu ja tehty vääriä olettamuksia”

Supercell-peliyhtiön suurosakkaat Ilkka Paananen (oik) ja Mikko Kodisoja tapasivat tiedotusvälineitä Supercellin tiloissa.

Supercell-peliyhtiön suurosakkaat Ilkka Paananen (oik) ja Mikko Kodisoja tapasivat tiedotusvälineitä Supercellin tiloissa.

Julkaistu: 26.11.2019 18:37

Kriisiseura TPS:n pääomistajat Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja avasivat seuran visiota.

Ilman heitä Turun Palloseuraa ei olisi enää olemassa. Supercell-miljonäärit Mikko Kodisoja ja Ilkka Paananen pelastivat TPS:n konkurssilta 2010-luvun puolivälissä.

Supercell-kaksikko on halunnut tietoisesti pysytellä taustalla, mutta tämän syksyn mustavalkea farssi pakotti Paanasen ja Kodisojan esille.

– Tämä syksy on ollut äärimmäisen raskas kaikille, seuran työntekijöille ja faneille, koko TPS-yhteisölle. Täynnä tunnetta. Julkisuudessa on paljon spekuloitu ja tehty vääriä olettamuksia. Siksi halusimme tulla nyt julkisuuteen, perusteli Paananen tiistaina Helsingissä peliyhtiön tiloissa järjestetyssä tilaisuudessa.

Tätä TPS:lta on vaadittu, ja toivottukin pitkään. Avoimuutta, läpinäkyvyyttä ja vastuunkantoa.

TPS:n mystiset pääomistajat ovat saaneet kuulla tästä myös osansa.

– Viihdymme enemmän taustalla, mutta lopullinen vastuu on meidän. Tunnemme sen harteillamme, Paananen kertoi.

Suomen kovatuloisimpien tittelit vuodelta 2018 vieneet Paananen (109,9 miljoonaa euroa) ja Kodisoja (98,3 miljoonaa) ovat pumpanneet vuosien varrella useita miljoonia turkulaisseuraan, mutta nousu mestarikandidaattien joukkoon on jäänyt ottamatta.

Kulunut kausi on ollut oma lukunsa, kun TPS on kyntänyt SM-liigan pohjamudissa. Umpisurkean syyskauden aikana ensin irtisanoutui urheilujohtaja Antero Nittymäki ja myöhemmin kenkää sai päävalmentaja Kalle Kaskinen.

– Kun kaikki tuulet kääntyvät vastaan, negatiivinen spiraali voimistuu. Tämä syksy on ollut tätä muutosta. On pitänyt miettiä asioita uudestaan, myönsi Kodisoja.

Resursseista ja rahasta TPS:n urheilullinen menestys ei ole jäänyt kiinni. Siitä on pitänyt huolen Paanasen ja Kodisojan avokätisyys. Kaksikko johtaa filosofialtaan TPS:aa kuten Supercelliä.

– Haluamme olla mahdollistajia. Johtajan tehtävä on loppupeleissä mahdollistaa menestys. Ensin on valittava oikeat ihmiset toteuttamaan visiota ja luomaan kulttuuria, maalaili Paananen.

– Kannamme omistajien vastuun, mutta meidän on turha mennä sörkkimään urheilupuolelle. Täytyy olla tila ja rauha tehdä työ. Raha ei ratkaise. Kokemuksemme yritysmaailmasta on se, että liiat resurssit ja liika raha saattavat laiskistaa.

Mikko Kodisoja ja Ilkka Paananen kuvattuna tiistaina Supercellin tiloissa.

Mikko Kodisoja ja Ilkka Paananen kuvattuna tiistaina Supercellin tiloissa.

Kokonaan toinen kysymys on TPS:n seura- ja urheilujohto sekä näiden osaaminen. Eli miten resursseja ja rahaa on käytetty?

Hähmäiseksi on myös jäänyt, mikä on TPS:n visio? Kuka vision tekee? Mitä omistajat haluavat TPS:sta?

Yksi asia on päivänselvä: pääomistajat eivät halua puuttua urheilupuolen päätöksiin.

– Hallituksen ja omistajien ei pidä olla aktiivisesti toteuttamassa visiota. Esimerkiksi Supercellissä toimin toimitusjohtajana ja meillä on tiimi. Tuntuisi hassulta, jos hallitus ja omistajat toteuttaisivat visiota. Sama pätee TPS:ssa, Paananen korosti.

– Parhaat toteuttajat ovat ne, joilla on asiasta kymmenien vuosien kokemus. Haluamme oikeat ihmiset oikeisiin tehtäviin.

TPS:n valtarakenteen kannalta keskeisin palkkaus oli Erkka Westerlundin liittyminen seuran hallitukseen syyskuussa. Paananen myönsi suoraan, että hallituksesta puuttui ”todellinen huippu-urheiluosaaminen”.

– Se oli meidän heikkoutemme. Mietimme siihen parasta mahdollista tyyppiä.

Paanasen ja Westerlundin ajatusmaailmat johtamisesta kohtasivat jo vuonna 2013, kun Westerlund piti peliyhtiön johtajille luentoja.

– Sitä kautta aloin tuntea hänen filosofiaansa, ja vaihdoimme paljon ajatuksia. Meillä kävi lopulta kauhea tuuri ajoituksen suhteen, kun kysyin häneltä syksyllä, että mitä jos tulisit rakentamaan TPS:aan uudenlaista urheilujohtamisen kulttuuria.

Westerlund käyttää valtaa ja määrää hallituksen urheilupäätöksiä, kuten uuden urheilujohtajan Rauli Uraman palkkauksen.

– En käyttäisi sanaa määrää. Erkan johtamisfilosofia on pitkälti sitä, että hän lähtee mahdollistamaan muiden ihmisten menestymistä. Hän on mahdollisimman kaukana määräävästä johtajasta, Paananen sanoi.

Tuoreimmat osastosta