Ville Heinola ja Tarmo Reunanen palasivat vahvistamaan Lukkoa - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Lukon puolustus pullistelee nimimiehiä ja NHL-lahjakkuuksia – Pekka Virta: ”Vähän se hype nyt hämää”

Winnipegistä Suomeen palannut Ville Heinola on hakenut peliään ensimmäisissä otteluissa.

Winnipegistä Suomeen palannut Ville Heinola on hakenut peliään ensimmäisissä otteluissa.

Julkaistu: 22.11. 16:56

Rauman Lukon alakerrasta löytyy laatua ja potentiaalia.

Lukon päävalmentaja Pekka Virta ei voi vedota ainakaan työkalujen puutteeseen.

Lukko hakee tällä kaudella menestystä yhdellä sarjan nimekkäimmistä joukkueista paperilla. Kokoonpano pullistelee laatua ja nimimiehiä. Kolmatta kautta Lukon urheilujohtajan pestiä hoitava Kalle Sahlstedt on tehnyt täsmällistä ja tarkkaa työtä.

Materiaali on erittäin kilpailukykyinen, sillä Lukko on saanut vielä kesken kauden lisävahvistuksia. Etenkin puolustus on kivikovaa luokkaa.

Paluupostia on tullut Pohjois-Amerikasta asti. Ensin lokakuun alussa Tarmo Reunanen, 21, palasi New York Rangersin harjoitusleiriltä Raumalle.

Marraskuun maajoukkuetauolla Äijänsuolle jysähti iso lahjapaketti, kun Winnipeg Jets lähetti NHL:ssä debytoineen 18-vuotiaan puolustaja Ville Heinolan lainalle Lukkoon ja alkukauden pelaamatta ollut konkari Ilkka Heikkinen, 35, liittyi kasvattajaseuraan.

– Jokainen ymmärtää minkä statuksen pelaajista nyt puhutaan. Kaikki odottavat samaan aikaan voittoja. Nyt kyse on siitä, miten he pääsevät harjoitusten ja pelien kautta tähän hommaan kiinni, sanoi Virta.

Pekka Virralla on käsissään laadukas Lukko-nippu.

Pekka Virralla on käsissään laadukas Lukko-nippu.

Heinola yllätti monet ottamalla pelipaikan Jetsin puolustuksesta harjoitusleirillä. Viime kesän Jetsin ykkösvaraus esiintyi kypsästi uransa ensimmäisissä NHL-otteluissa. Heinola nakutti tehot 1+4 kahdeksassa ottelussa ennen AHL-komennusta.

Jets ei halunnut polttaa suomalaislupauksen ensimmäistä vuotta tulokassopimuksesta, joten seura päätyi lainaamaan hänet Lukkoon loppukaudeksi.

”Lähtökuopissa vielä”

Vallitsevista olosuhteista johtuen Virta haluaa korostaa kärsivällisyyttä Heinolan ja Reunasen kohdalla.

– Olen sanonut tätä viikkoja: vähän se hype nyt hämää. He olivat 14 kuukautta sitten A-junnujen peleissä. Kun otin heidät sieltä pois, mut meinattiin saatana lynkata, ja sanottiin, että se oli viimeinen virheliike. Ja nyt samat kaverit ovat NHL-vahvistuksia, Virta hymähti.

– Se ei ole poikien vika missään tapauksessa. Jokainen voi ymmärtää, mitä tuollaiseen 14 kuukauteen mahtuu jo vaikka kuuntelemalla heidän haastatteluitaan. NHL on aika paljon kovempi sarja kuin SM-liiga. Pärjääminen siellä vaatii paljon treenaamista ja muuta, ja SM-liigassa on myös vastassa aika kovia joukkueita.

– Kun Heinola ja Reunanen palasivat NHL-seuroista takaisin, siinä voi olla pojilla myös pientä pettymystä mukana ja väsymystä tai ihan vain se, että he eivät ole oikein päässeet harjoittelemaan sellaisia asioita, joita me harjoittelemme.

Reunasen kausi alkoi heikosti ja otteita leimasi epävarmuus, mutta viime kierroksilla jäällä on nähty viime keväältä tuttu pelirohkea ja dynaaminen kiekollinen puolustaja, joka pystyy parhaimmillaan määräämään peliä takalinjoilla.

Tarmo Reunanen (vas.) ratkaisi kauden avausmaalillaan voiton Lukolle viime keskiviikkona Helsingissä.

Tarmo Reunanen (vas.) ratkaisi kauden avausmaalillaan voiton Lukolle viime keskiviikkona Helsingissä.

– Reunasesta näkee selkeästi, että hän pääsee koko ajan paremmin mukaan. Heinola on ihan lähtökuopissa vielä. Se on hankala tilanne, kun ei viitsi kovin pahasti sanoa, koska heille pitää antaa aikaa sopeutua, mutta tämä sarja ei anna aikaa, Virta muistutti.

Kauden ajankohta, pimeä marraskuu asettaa myös omat haasteensa.

– Se on tietenkin positiivinen ongelma, että meillä on tämän tason pelaajia, mutta tämä on myös kovinta aikaa. Heillä oli alkukaudella siellä rapakon takana hirveästi intoa touhuta ja kuvitelmissa oli, että he jäävät sinne. Nyt he palasivat tänne näihin keleihin ja peleihin. Se ei ole helppo paikka, näki Virta.

Virran mukaan syyskauden loppu mittaa koko joukkuetta.

– Nämä ovat ammattiäijien kelit. Nyt nähdään, ketkä pystyvät suorittamaan ilman buumia. Fysiikka ei lopu, mutta mentaaliväsymystä vastaan tässä nyt tapellaan.

Lisää aiheesta