Ari-Pekka Pajuluoma kertoo Sportin taaperruksesta - SM-liiga - Ilta-Sanomat

SM-liigajumbo Sportin päävalmentajalta kova lausunto omasta joukkueestaan – näin hän selittää sanojaan ja tähtipelaajan katsomokomennusta

Ari-Pekka Pajuluoma valmentaa Vaasan Sportia.

Ari-Pekka Pajuluoma valmentaa Vaasan Sportia.

Julkaistu: 21.11.2019 17:26

Vaasan Sportilla menee surkeasti. Ari-Pekka Pajuluoma kommentoi keskiviikon lausuntojaan ja joukkueen tilannetta.

– Omalla vastuullani on valmistaa joukkue peliin, mutta pelaajilla on myös oma vastuu. Oma tunteeni on, että joukkue kusi meikäläisen päälle aika rajusti. Se on raju väite, mutta sellainen tunne on.

Sportin päävalmentajan Ari-Pekka Pajuluoman lausunnot keskiviikon TPS-vierastappion jälkeen olivat poikkeuksellisia, sillä harvoin valmentaja sanoo julkisesti joukkueen ”kusseen” päävalmentajan päälle.

– Sysipaska suoritus koko joukkueelta. Valmennusta myöten. Lopputulos oli, ettemme olleet lähelläkään tehdä yhtään maalia. TPS voitti ansaitusti 2–0, Pajuluoma päätti puheenvuoronsa.

Viime vuonna Pajuluoma luotsasi Sportin liki pudotuspeleihin. Kohtalo, 11. sija, sinetöityi vasta liigan päätöskierroksella.

Kulunut syksy on ollut synkkä. Edellisistä 12 ottelustaan kotkapaidat ovat ottaneet vain yhden voiton, jonka senkin vasta jatkoajalla.

Sport on tällä hetkellä liigajumbo kerättyään 21 ottelusta 14 pistettä. Matka alempaan pudotuspeliviivaan on kasvanut jo 12 pisteeseen.

Pajuluoma kuvattuna viime kaudella.

Pajuluoma kuvattuna viime kaudella.

Ilta-Sanomat soitti torstaina Pajuluomalle, joka taustoitti keskiviikon kovaa lausuntoaan seuraavasti:

– Kävimme asian aamulla joukkueen kanssa läpi. Minähän käytin lehdistötilaisuudessa samat sanat kuin kopissakin ja olin edelleen tänään täysin samaa mieltä. Selitin joukkueelle asiaa ja katsottiin vähän, mihin minä lausuntoni perustin. Uskoakseni kaikki pelaajat olivat kanssani samaa mieltä, Pajuluoma sanoo.

– Totta kai: ei meillä mikään huippumeininki ole, kuten kaikki ymmärtävät. Olemme ajaneet itsemme v-mäiseen tilanteeseen. Jos ajattelee tuota kommenttia, niin toki meillä voi olla jotain pieniä erimielisyyksiäkin pelaajien kanssa, mutta se oli minun tunteeni. Oli ehkä väärin sanottu, että ”minun päälleni”, tarkoitus oli ehkä ennemmin sanoa, että seuran logon päälle. Seison silti yhä sanojeni takana.

Mistä Sportissa sitten oikein kiikastaa?

– Totta kai olen pohtinut asiaa ja olen itsekin tehnyt jotain väärin, se on pomminvarma asia. Mikä se syy on, että olemme ajaneet seinään, ei ole minulle tähän päivään mennessä valjennut. Pelasimme elokuussa ja alkusyksystä parempaa lätkää ennen kuin rupesi näkymään tiettyjä ongelmia heittäytymisessä, yhteispelaamisessa ja toisten eteen tekemisessä, Pajuluoma sanoo.

Sport voitti syyskuussa vierasotteluissaan KooKoon 7–2 ja Pelicansin 5–3.

– Porukka oli vähän tyytymätöntä, vaikka voitimme ihan pystyyn. Silloin aisti, että kaikki ei ole hyvin, Pajuluoma sanoo.

Hän arvioi pelaajien ja valmennuksen odotusarvojen kasvaneen liian suuriksi. Tähän on luonnollisesti pitkälti vaikuttanut Sportin viime kausi, joka oli odotuksiin nähden positiivinen – ja jonka aikana useat pelaajat takoivat piste-ennätyksiään ja pelasivat uransa parasta kiekkoa. Yksilöiden kehittymisen kruunasivat Joel Kivirannan ja Tony Sundin NHL-sopimukset sekä ensin mainitun MM-kulta Leijonissa.

Pajuluoma kokee, ettei hänen miehistönsä ole pystynyt käsittelemään automaattisesti syntyneitä suurempia odotusarvoja.

– Yksittäiset pelaajat alisuorittavat, mikä on yksi asia. Mitkä ovat sitten meidän ja minun tekoni suhteessa pelaajiin ja tähän tilanteeseen, siihen en pysty tässä vastaamaan. Toivottavasti jossain vaiheessa tulee joku selvyys, että missä lähdimme sivuraiteelle. Välillä tuntuu, että olemme jo raiteella, kunnes taas tipumme sieltä pois. Viime viikonloppuna saimme pitkästä aikaa hyvät pelit, mutta eilen mentiin takaisin syvään päähän.

Kalapudas katsomossa

Antti Kalapudas takoi viime kaudella 46 (12+36) pistettä ja peräti viisi voittomaalia. Tänä syksynä Kalaputaan saldo on 3+4=7 pistettä 18 ottelussa.

Viime aikoina 23-vuotias keskushyökkääjä on istunut otteluita myös katsomossa.

– Suoritus ei ole ollut sitä tasoa, että olisin kokenut sen auttavan joukkuetta. Siksi hän on ollut katsomossa. Se on äärimmäisen raakaa. Viime vuonna näihin aikoihin hänet valittiin EHT:lle. Niin hyvä pelaaja kuin Antti onkin, hän ei jostain syystä ole nyt saanut parasta irti. Tämä on minun näkemykseni. Pelaajalla voi olla toinen näkemys, en ihan tarkkaan tiedä.

Antti Kalapudas oli vuosi sitten Sportin kultakypärä.

Antti Kalapudas oli vuosi sitten Sportin kultakypärä.

Työpaikka

Entinen vanginvartija ja entinen vaasalaisseuran pelaaja, 43-vuotias Pajuluoma luotsaa Sportia toista kauttaan päävalmentajana.

Alkukauden saldo on sellainen että on paikallaan kysyä, miten turvallisena päävalmentaja näkee oman paikkansa.

– Kun tässä bisneksessä tulee päivä toisensa jälkeen turpaan, totta kai asia kävi jossain vaiheessa mielessä. Totesin, että teen hommat niin hyvin kuin osaan. Sitten kun sanotaan ettei tarvitse enää tulla, en mene. Ei tässä voi ruveta pelkäämään tai jännittämään. Olen pomminvarma, että seurakin miettii, miten tämä saadaan raiteilleen. Vain voitot kelpaavat. Se on raaka peli, ja huomenna on taas uusi mahdollisuus, Pajuluoma sanoi Ässät-kotipelin aattona.

– Paikka on kova myös seuran kannalta. Pelkästään meikäläinen ei ole tässä veneessä, vaan me kaikki olemme samassa veneessä. Voittoja pitää saada, ja mikä hinta tämän kääntämiseksi onkaan, olen valmis maksamaan sen.

Tuoreimmat osastosta