Kommentti: Kummola jyrähti jo, onko SM-liigaseurojen taaperrus CHL:ssä huolenaihe vai harha? - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Kommentti: Kummola jyrähti jo, onko SM-liigaseurojen taaperrus CHL:ssä huolenaihe vai harha?

Julkaistu: 21.11.2019 9:25

CHL on kiinnostava puntari seuroille, ja puheiden perusteella inspiroiva sarja pelaajille, mutta laajempien linjanvetojen tekeminen on vaikeaa, kirjoittaa Sami Hoffrén.

Jääkiekon Champions Hockey League CHL ei kuulu suomalaisten kiekkofanien kuumimpiin kahvipöytäkeskusteluihin.

Silloin tällöin CHL sentään nousee pinnalle. Kuten tällä viikolla, kun SM-liigan viimeinen edustaja Tampereen Tappara putosi jatkosta.

Tappara hävisi tiistaina sveitsiläiselle EV Zugille, mikä tarkoittaa sitä, että tällä kaudella CHL:ssä kahdeksan parhaan joukossa ei nähdä yhtään suomalaisjoukkuetta.

Tämä tietenkin nostatti laineita Suomessa. Hetken aikaa CHL olikin taas ajankohtainen, ja eräänlainen mittari SM-liigasta ja sen vallitsevasta tilasta.

Johtopäätösten tekeminen CHL:ssä menestymisen tai menestymättömyyden kautta on edelleen varsin tuore ilmiö, sillä CHL:ää on pelattu kaudesta 2014–15.

Muun muassa rautakansleri Kalervo Kummola ehti jo jyrähtää Twitterissä tiistaina. Kummola esitti huolensa ja vaati, että ”nyt pitää ryhdistäytyä, ettei tästä tule pysyvää tilaa.”

Ylireagointia vai aiheellista huolenpitoa?

Kahtena edellisenä kautena kahdeksan parhaan joukkoon selvisi yksi suomalaisjoukkue. Viime kaudella Kärpät lähti lauluun kvartseissa. Toissa kaudella JYP venyi kovaan suoritukseen ja voitti CHL:n, mutta tästä ei juurikaan tehty sen pidemmälle meneviä linjauksia SM-liigan tasosta.

Vuosina 2014–16 kahdeksan parhaan joukossa nähtiin molempina kausina neljä suomalaisjoukkuetta. Trendi on ollut laskeva.

Voimasuhteiden ja sarjojen tarkka mittaaminen on kuitenkin haastavaa, koska CHL:n rooli ja merkitys ovat edelleen vasta hahmottumassa.

Monikulttuurinen CHL on kiinnostava puntari seuroille, ja puheiden perusteella inspiroiva sarja pelaajille, mutta laajempien linjanvetojen ja trendien määrittely on vaikeaa.

Eurooppalaista monikansallista huippusarjaa on yritetty viritellä ja kehittää 1990-luvulta lähtien vaihtelevalla menestyksellä.

Nykyinen CHL on kuudetta kautta hengissä. Sarjaan on pumpattu rahaa viime vuosina, mikä on myös nostanut sen kiinnostusta seurojen silmissä, mutta harvoin kuulee, että seurat tähtäisivät vain CHL:n mestaruuteen. Osa toki panostaa voimallisemmin.

Ongelmallista on myös ottelukalenteri. CHL alkaa isolla tohinalla jo elokuussa, jolloin joukkueet ovat vasta valmistautumassa kauteen.

Jos SM-lligan ympärille haluaa maalata CHL-menestyksen kautta kriisiä, on hyvä muistaa, että viime kevään MM-kultaa oli voittamassa 12 liigapelaajaa.

Yhden kauden tai turnauksen perusteella tehtyjä johtopäätöksiä hedelmällisempää olisi katsoa laajempaa kuvaa, kuten vaikka maan pelaajatuotantoa.

Suomessa pelaajamylly jauhaa ja SM-liigan kautta nousee tasaisesti pelaajia rapakon taakse.