Liiga: ”Ikuinen lupaus” on jättänyt Jesse Puljujärven varjoonsa - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Kommentti: SM-liiga on lottovoitto nuorille pelaajille – ”Ikuinen lupaus” on jättänyt Jesse Puljujärven varjoonsa

JYPin Julius Nättinen on noussut tähtiluokkaan SM-liigassa.

JYPin Julius Nättinen on noussut tähtiluokkaan SM-liigassa.

Julkaistu: 15.11. 7:02

Julius Nättinen on kovaa vauhtia matkalla takaisin Pohjois-Amerikkaan, kirjoittaa jääkiekkotoimittaja Sami Hoffrén.

SM-liigaan on taas imua. Suomi-kiekon nousukausi heijastuu myös kotimaisen liigan imagoon ja vetovoimaan, jossa on ollut isoja puutteita 2010-luvulla.

Tänä syksynä on nähty useita nuoria suomalaisia paluumuuttajia, jotka hakevat uutta vauhtia NHL-uraa varten SM-liigasta.

Jesse Puljujärvi, Juho Lammikko, Julius Honka, Ville Heinola, Tarmo Reunanen

He kaikki palasivat liigakaukaloihin selkein tavoittein: päämäärä on NHL:ssä.

Dallas Starsin organisaatiosta viisi viime kautta pelannut Honka, 23, avasi paluunsa syitä taannoin Urheilulehden haastattelussa. Starsin ykköskierroksen varaus kesältä 2014 hakkasi päätään seinään viime vuodet, eikä jatkosopimusta Dallasiin enää tullut.

Honka näki kotikaupunkinsa JYPin ja SM-liigan tässä vaiheessa uraa parhaaksi ponnahduslaudaksi.

– Treenit ovat laadukkaita ja nuoret saavat peleissä vastuuta. Täällä on nuoren pelaajan hyvä olla. Siihen asti ennen kuin pelaaja päättää lähteä Pohjois-Amerikkaan, Suomi on oiva paikka nuorille pelaajille, Honka kertoi.

Perustelut on helppo allekirjoittaa. Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen oli samoilla linjoilla aiemmin syksyllä, kun keskustelimme SM-liigasta nuorten pelaajien kasvattajasarjana.

Jukka Jalonen on Leijonien päävalmentaja.

Jukka Jalonen on Leijonien päävalmentaja.

Jalonen tietää omakohtaisesti SM-liigan ja Euroopan parhaana kiekkosarjana yleisesti pidettävän KHL:n vaatimukset ja ominaispiirteet. KHL:ää ei turhaan kutsuta karvaperseliigaksi. Idän ihmeliiga on raju ammattilaissarja, jossa kuluttava matkustaminen, pelaajien ikärakenne ja kamppailupelaamisen vaade eivät ole poikasia varten.

– SM-liiga on lottovoitto nuorille pelaajille. SM-liiga on maailman paras liiga nuorille pelaajille. Juuri sopiva vaatimustasoltaan, Jalonen linjasi.

Liigajoukkueiden sisäiset tasoerot ovat suurempia verrattuna muihin Euroopan kärkisarjoihin, mikä sataa monesti nuorten suomalaispelaajien laariin. Lahjakkaat pelaajat pääsevät helpommin isoihin vastuurooleihin ja saavat oikeanlaista ärsykettä.

Tätä kautta on mahdollisuus kehittyä isoinkin harppauksin lyhyessä ajassa. Esimerkiksi Kaapo Kakko viime kaudella.

Tällä kaudella Kakon kaltaista superjuniorin ilotulitusta ei ole nähty, mutta moni potentiaalinen tulevaisuuden pelaaja on nostanut osakkeitaan, kun vastuu on kasvanut.

Jypinkylän kultakuuppa

Yksi näistä pelaajista on Julius Nättinen. JYPin kultakypärää kantava 22-vuotias on ollut syyskaudella SM-liigan parhaita hyökkääjiä. Keskiviikon kierroksella jyväskyläläinen nousi liigan pistepörssin kärkipaikalle tehoilla 15+9=24.

Julius Nättinen

Julius Nättinen

Pakko myöntää, että Nättisen kohdalla olen viime vuosina nähnyt kolmekirjaimisena kattona vain KHL:n, en NHL:ää.

Nättinen oli junioreissa ikäluokkansa kärkipelaajia Suomessa, mistä kertoo myös varausnumero NHL:ään kesällä 2015. Anaheim Ducks varasi hänet toisella kierroksella 59. vuorolla. Kymmenen sijaa aiemmin Dallas Stars poimi Roope Hintzin. Sebastian Aho päätyi Carolina Hurricanesiin vuorolla 35.

Kolmikko muodosti Nuorten Leijonien keskikaistan samassa alle 20-vuotiaiden MM-kultajoukkueessa vuodenvaihteessa 2016, mutta siihen näiden pelaajien yhteispolku päättyi. Nyt Aho ja Hintz ovat NHL-joukkueidensa kantavia voimia.

NHL-varauksen tuomista kovista odotuksista huolimatta Nättisen tähti kääntyi nopeasti laskuun. Leima ikuisena lupauksena alkoi voimistua kausi kaudelta.

Osittain tästä syystä Nättiselle oli erityisen kova paikka palata Jyväskylään kolme vuotta NHL-varauksen jälkeen. Kahden Kanadan junioriliiga OHL:ssä pelatun kauden ja yhden nihkeän AHL-kauden jälkeen NHL vaikutti kaukaisemmalta kuin koskaan.

Julius Nättinen kuului nuorten MM-kultaa voittaneeseen Suomen joukkueeseen tammikuussa 2016.

Julius Nättinen kuului nuorten MM-kultaa voittaneeseen Suomen joukkueeseen tammikuussa 2016.

Samalla turha haihattelu nopeasta läpimurrosta taalajäille vaihtui määrätietoisempaan työntekoon. Entinen junioritähti ymmärsi, ettei hän ollut lähellekään valmis vielä kilpailemaan paikasta auringosta. Nättinen nöyrtyi ja alkoi kehittää itseään pelaajana ja monipuolistaa pelaamistaan.

Siirto JYPiin oli tässä yhtälössä täysin oikea ratkaisu. Viime kausi oli totuttelua uuteen, mutta ensimmäinen kokonainen liigakausi on ollut askel oikeaan suuntaan. Tällä kaudella Nättinen on noussut uudelle tasolle uudella pelipaikalla.

Oikea tontti löytyi laidalta. Keskushyökkääjän koulutuksen saanut nuorukainen on pelannut JYPin tehoketjun oikeassa laidassa vahvasti. Nättinen, taskuraketti Petrus Palmu ja Miska Siikonen ovat muodostaneet tulivoimaisen ja energisen koostumuksen viime viikkoina.

Nättisellä on ollut nuoresta asti periaatteessa kaikki eväät NHL:ään ja kansainvälistä näkymää. On taitoa, kokoa ja pelinäkemystä, mutta pelaamista on leimannut dieselmäisyys.

Hiljalleen Nättinen on päässyt eroon klassisen taitosentterin helmasynneistä eli flegmaattisuudesta ja kellumisesta. Tilalle on tullut tarvittavaa tylyyttä ja määrätietoisuutta. Luistelu on edelleen isoin kysymysmerkki NHL-uraa varten, mutta kokonaispaketti on paremmassa jamassa kuin pari vuotta sitten.

Syyskaudella julkisuudessa on paljon puhuttu ja kirjoitettu Puljujärvestä, ja hänen NHL-projektiostaan. 21-vuotias Kärppien laitahyökkääjä on kauden loppuun asti sarjan seuratuin NHL-varaus Pohjois-Amerikkaa myöten.

Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin se, että SM-liigan NHL-valmein hyökkääjä tulee Jyväskylästä. Nättistä ei nähdä JYPin paidassa enää ensi kaudella.