Liiga: NHL:n huippulupauksen paluu on taivaan lahja - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Kommentti: NHL:n huippulupauksen paluu on SM-liigalle taivaan lahja

Ville Heinola palasi Winnipegistä Raumalle.

Ville Heinola palasi Winnipegistä Raumalle.

Julkaistu: 12.11.2019 6:03

Ville Heinolan siirtyminen lainalle Lukkoon on oikea ratkaisu, kirjoittaa jääkiekkotoimittaja Sami Hoffrén.

Rauman Lukko kuuluu päättyneen maajoukkuetauon voittajiin.

Viikon mittaisen paussin aikana Lukko sai odotettuja ilouutisia, kun Winnipeg Jets päätti perjantaina lähettää Ville Heinolan takaisin Raumalle lainalle loppukaudeksi.

Heinolan lisäksi maajoukkuetauon jälkeen Lukon harjoituksissa olivat mukana vammoistaan toipuneet laitahyökkääjä Eero Elo, puolustaja David Nemecek ja tuore hankinta Ilkka Heikkinen.

Tauon tuliaisista Heinola on eittämättä kovin ja kiinnostavin.

Sensaatiomaisesti pelipaikan Jetsin puolustuksesta harjoitusleirin kautta vallannut 18-vuotias puolustaja esiintyi yllättävän kypsästi ensimmäisissä NHL-otteluissaan. Winnipegissä ollaan mehuissaan viime kesän ykköskierroksen kehityskäyrästä.

Vastuuta ja tehojakin tuli yllättävän napakalla tahdilla. Heinola keräsi kahdeksassa NHL-ottelussa tehot 1+4, mutta Jets halusi olla timanttinsa kanssa maltillinen ja siirsi hänet AHL:ään. Jets ei halunnut polttaa tulokassopimuksen ensimmäistä vuotta, joten Heinolan paluu Lukkoon ei ollut lopulta yllätys.

Ilkka Heikkinen pelasi viime kaudella TPS:ssa.

Ilkka Heikkinen pelasi viime kaudella TPS:ssa.

NHL:n raastava 82 ottelun runkosarja on kenelle tahansa pelaajalle kova maraton, mutta sitä se on etenkin fyysisesti raakileelle 18-vuotiaalle puolustajalle. On aivan turha polttaa nuorta huippulupausta tässä vaiheessa loppuun vaativassa mankelissa.

Siksi Heinolan siirtyminen lainalle Lukkoon on oikea ratkaisu.

Samalla Heinolan paluu on koko SM-liigalle kuin taivaan lahja. Liigan markkinointikoneisto sai käyttöönsä jälleen uuden tähtiluokan NHL-lupauksen, jolla on edessään kirkas tulevaisuus maailman parhaassa kiekkosarjassa.

Nyt on parempi edetä rauhassa kuin hätäillä ja haukata liian isoa palasta. Molemmista lähestymistavoista on nähty viime vuosina esimerkkejä.

Vain harvat puolustajat ovat valmiita pelaamaan heti varauksensa jälkeen NHL:ssä täyden kauden. On eri asia pelata 15–20 ottelua alkukaudella kirkkaissa valoissa ilman sen suurempia odotuksia kuin pelata riittävän tasaisesti koko kausi läpi.

Tarmo Reunanen

Tarmo Reunanen

Nyt Heinola pääsee tuttuun ympäristöön, missä vastuuta ja tukea on tarjolla riittävästi hänen oman kehittymisensä kannalta. Heinola on taidoiltaan ja potentiaaliltaan SM-liigan parhaita puolustajia.

Tähän asetelmaan liittyvät myös ne harvat uhkakuvat. SM-liigaa on pelattu reilut kaksi kuukautta, ja Heinola hyppää vauhdista kyytiin hypeä nostattavalla NHL-statuksella – halusi hän sitä tai ei. Odotukset ovat nuorukaisen ympärillä hurjat saman tien. Miten Heinola käsittelee tilanteen?

Profiililtaan ja ominaisuuksiltaan Heinola istuu mainiosti Lukon pelitapaan. Honkajokelainen käsittelee kiekkoa pehmeästi, lukee hyvin peliä, antaa laadukkaita murtavia syöttöjä ja tukee hyökkäyksiä. Modernin puolustajan perusominaisuudet ovat kasassa.

Luistelu on kepeää ja taloudellista. Ensimmäisiin potkuihin on saatava vielä lisää ruutia ja terävyyttä, mutta tämä tulee voimatasojen nousun kautta.

Iso asia on se, että Heinolan ei tarvitse kantaa yksinään vastuuta kapeilla hartioillaan, sillä Lukon puolustuksessa riittää laatua ja leveyttä. Heinola, Robin Press, Heikkinen, Lukas Klok ja niin ikään NHL-organisaatiosta lainalle palannut Tarmo Reunanen muodostavat kivikovan ydinrungon.

Heinolan myötä raumalaisten alakerta on SM-liigan eliittiä. Päävalmentaja Pekka Virralla on käsissään yksi sarjan laadukkaimmista ja monipuolisimmista puolustuksista.

Menestyminen Raumalla ei jää tällä kaudella ainakaan kiinni puolustuksen laadusta.

Tuoreimmat osastosta