Kommentti: Ville Niemisen kohtalo Lahdessa on sinetöity – käärmeiden pesässä etsitään hänelle jo seuraajaa

Lahtelaisen saippuaoopperan juuret ulottuvat viime kauteen, kirjoittaa jääkiekkotoimittaja Sami Hoffrén.

Pelicansin isoimmat liittyvät kuitenkin seuran johtoryhmään, joka on pahasti jakaantunut.

1.11.2019 6:40

SM-liigan seuraava kriisipesäke kytee Lahdessa. Paikallinen kiekkoklubi Pelicans on valunut sarjataulukossa kovaa vauhtia kohti sarjan tyvipäätä. Taustalla on selkeitä syitä ja seurauksia.

Tuloksellisesti Pelicans aloitti kauden napakasti (neljä voittoa viidestä ottelusta), mutta lokakuun alussa syöksykierre alkoi voimistua – myös jäällä.

Kulisseissa ongelmia on ollut jo pidempään.

Tähän asti liigakauden sykähdyttävimmästä farssiviihteestä on vastannut Turun Palloseura, jossa halutaan kaikesta päätellen tehdä uusi Suomen ennätys kollektiivisessa vihkoon vetämisessä.

Hyviä uutisia Turkuun!

Osataan sitä muuallakin Suomi-kiekossa säätää ja sählätä. Pelicans on tuomassa mustavalkoisen farssin rinnalle turkoosia vivahdetta.

Vaikka Pelicans sijoittui viime kaudella runkosarjassa rohkaisevasti kolmanneksi, lähtökohdat tähän kauteen eivät olleet valoisat.

Uhkakuvat olivat ilmassa.

***

Ensinnäkin kokoonpano koki rajuja kolhuja. Pelicans menetti viime kauden kaksi tehokkainta puolustajaa Oliwer Kasken ja Mikko Kousan. Tehopakkien lähtö teki ison loven alakertaan, joka on ollut radikaalisti heikompi kuin viime kaudella.

Jussi Olkinuoran ja Jakub Skarekin lähdöt kirpaisivat, mutta seuran onneksi Tomi Karhunen tuli kauden kynnyksellä uudeksi ykkösvahdiksi.

Hyökkäykseen hankittiin paljon määrää, mutta ei riittävästi laatua. Pelicans on materiaaliltaan epätasapainossa puolustuksen ja hyökkäyksen suhteen. Kokonaisuutena Pelicans ei pystynyt paikkaamaan nimekkäitä lähtijöitä riittävästi.

Kaukalotuote ei ole kunnossa tällä hetkellä. Pelicansin on profiililtaan työteliäs ja taisteleva riistojoukkue, josta löytyy myös nuorta taitoa ja pelaavuutta.

Jäällä on kuitenkin nähty syyskauden aikana ihmeen kuriton joukkue, jonka suoritusvarmuus on heitellyt rajusti otteluidenkin sisällä.

***

Isoimmat ongelmat liittyvät kuitenkin Pelicansin johtoryhmään, joka on pahasti jakaantunut. Lahtelaisen saippuaoopperan juuret ulottuvat viime kauteen.

Päävalmentaja Ville Niemisen, 42, debyyttikaudella Pelicans nousi sarjan kärkikahinoihin, mutta Niemisen jatkosopimuskuviot olivat ihmeen pitkään auki viime keväänä. Seurajohto odotteli syystä tai toisesta muutaman kuukauden ennen kuin Niemisen kanssa lopulta sovittiin jatkosta.

Urheilujohtaja Janne Laukkasen, 49, toiminta asian tiimoilta ihmetyttää. Vitkuttelu ja erikoisia piirteitä saanut pompottelu jättivät pysyvät jäljet osapuolten välille.

Janne Laukkanen on Pelicansin urheilutoimenjohtaja.

Jo ennen kautta oli selvää, että Nieminen vaihtaa maisemaa tämän kauden jälkeen. Oli jopa perusteltua kysyä sitä, että valmentaako Nieminen edes kautta loppuun Pelicansissa.

Pelicansin isojen poikien välillä on sen verran tulehtuneet välit.

Tiivistettynä: Nieminen ei luota kehenkään eikä kukaan luota Niemiseen. Tilanne on kestämätön.

Siksi ei ollut mikään yllätys, että Pelicansin valmennus koki muutoksia jo lokakuun puolivälissä, kun seuran pääomistaja ja apuvalmentaja Pasi Nurminen jättäytyi pois joukkueen valmennusryhmästä. Nurminen ilmoitti vetäytymisen syyksi ”henkilökohtaisen liekin hiipumisen”.

Tämä oli toki yksi lähdön syistä, mutta yhtä lailla Nurmisen päätökseen vaikutti skismat taustalla. Nurmisen ja Niemisen välillä oli luottamuspula. Kahdelle intohimoiselle ja intensiivisellä otteella työskentelevälle kiekkopersoonalle pukukoppi kävi liian ahtaaksi.

Lopulta asetelma oli yksinkertainen: joko Nieminen saa potkut tai Nurminen jää sivuun.

 Tiivistettynä: Nieminen ei luota kehenkään eikä kukaan luota Niemiseen. Tilanne on kestämätön.

Nurmisen siirtyminen sivuun oli tietenkin pienempi paha, koska päävalmentajan potkut olisivat näyttäneet huomattavasti pahemmalta tässä vaiheessa. Se olisi kertonut unisimmillekin seurassa vallitsevasta kriisistä.

Nurmisen astuttua sivuun fysiikkavalmentaja Tommi Pärmäkoski siirtyi vaihtopenkin taakse peluuttamaan puolustajia Niemisen ja maalivahtivalmentaja Arttu Lipsasen rinnalle. Torstaina valmennusryhmään liittyi uutena miehenä Jesse Welling, joka jätti Kiekko-Vantaan päävalmentajan pestin. Welling on Niemiselle tuttu valmentaja Lukosta.

Nurmisen lähdön jälkeen Pelicans on voittanut vain yhden ottelun viidestä. Sekin tuli hikisesti TPS:sta nakkikattilassa maalein 1–0.

Pasi Nurminen ilmoitti Pelicansin valmennustiimistä vetäytymisensä syyksi ”henkilökohtaisen liekin hiipumisen”.

Pelicansin kannalta huolestuttavinta on nykyinen peli-ilme. Pelicans on romahtanut anteeksiantamattomalla tavalla viime otteluissa. Peliesitykset ja asenne ovat olleet sitä luokkaa, että herää kysymys: onko joukkue enää samalla sivulla Niemisen kanssa? Siltä se ei ainakaan näytä.

Tilanne on nyt se, että kulisseissa, käärmeiden pesässä käy kova kuhina. Pelicans etsii aktiivisesti uutta päävalmentajaa.

***

En olisi yllättynyt jos Pelicansin seuraava päävalmentaja on Tommi Niemelä. Toista kautta Sveitsin liigan Lausannessa tällä hetkellä apuvalmentajana työskentelevä Niemelä, 36, on tuttu nimi Lahdessa.

Niemelä työskenteli aiemmin Pelicansin A-, B- ja C-junioreissa päävalmentajana ennen siirtymistä Jääkiekkoliiton leipiin. Keväällä 2018 Niemelän luotsaama Pikkuleijonat voitti alle 18-vuotiaiden MM-kultaa.

Haku on ollut tovin päällä. Tietojeni mukaan Pelicans yritti aiemmin kuumeisesti värvätä Kai Suikkasen takaisin Lahteen, mutta Suikkasen paluu ei toteudu, sillä Suomi-kiekon rautaleuka löysi juuri uuden työpaikan EBEL-liigassa pelaavasta HC Dornbirn Bulldogsista.

Nieminen johdattaa joukkonsa seuraavaksi perjantai-iltana kasvattajaseuransa, syyskauden kuninkaan Tampereen Tapparan kimppuun. Nieminen jatkaa siis Pelicansin päävalmentajana – toistaiseksi.

Enää on epäselvää, tapahtuuko vallanvaihto kesken kauden vai vasta kauden jälkeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?