SM-liigakiekkoilija Janne Puhakka kertoi homoudestaan – sai somessa paljon palautetta ja anteeksipyynnön ex-pomoltaan: ”Minua hävettää”

Espoo Unitedissa toimitusjohtajana työskennellyt Olli Aro taustoittaa avointa anteeksipyyntöään Janne Puhakalle.

Janne Puhakka pelasi Espoo Unitedissa kauden 2016–17.

27.10.2019 19:45

Homoseksuaalisuudestaan julkisesti kesällä Instagramissa kertonut ja nyt aiheesta Helsingin Sanomien haastattelussa puhunut entinen jääkiekkoilija Janne Puhakka on saanut suuren määrän tukea mm. sosiaalisen median käyttäjiltä.

Kiitosten ja kehujen lisäksi Puhakka on saanut myös anteeksipyynnön entiseltä pomoltaan:

– Kiitos Janne rohkeasta esilletulostasi ja ANTEEKSI! Minua hävettää, että en pystynyt aikoinaan luomaan Espooseen sellaista kulttuuria, että yhteisössämme kaikilla olisi ollut hyvä olla. Maailma muuttuu ja jääkiekonkin on syytä sopeuta nykyaikaan, kirjoitti Mestiksen operatiivinen johtaja Olli Aro Twitterissä.

Aro työskenteli toimitusjohtajana Espoo Unitedissa, jossa Puhakka kiekkoili kauden 2016–17.

Sunnuntaiaamuna Helsingin Sanomista Puhakan haastattelun lukenut Aro sanoo, että koki tuolloin piston sydämessään.

Puhakka kertoi jutussa, miten hän ei voinut jääkiekkojoukkueen pukukopissa olemaan täysin oma itsensä vaan joutui salailemaan homoseksuaalisuuttaan.

– Se oli pysäyttävä ja koskettava hetki. Minä olin seuran toimitusjohtaja, joten asia on ollut minun vastuullani, että työntekijämme on kokenut niin, Aro kertoo IS:lle.

Siksi Aro koki tarpeen twiittata avoimen anteeksipyyntönsä Puhakalle. Hän myöntää hieman kiusaantuneensakin Twitter-viestinsä saamasta suuresta huomiosta.

– Jokaisessa pukukopissa kaikilla pitäisi olla oikeus olla sellainen kuin on. Kuten Janne haastattelussaan viittasi, hänkin ehkä pelkäsi oman uransa kannalta tuoda asiaa julki. Se on ikävää. Ja ihan yleiselläkin tasolla on selvää, että urheilu ei ole muusta yhteiskunnasta mitenkään erillään. Seksuaalivähemmistöjä löytyy urheilusta kuten kaikkialta muualtakin.

– Kun olin Unitedin toimitusjohtaja, tiesin, että meillä oli toimistolla, jääkiekkojoukkueessa ja koripallojoukkueessa seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä.

Jääkiekkoilijan julkinen homoseksuaalisuus on ollut vielä sunnuntaina 27. lokakuuta 2019 iso uutisaihe.

– Olen tuttujenkin kanssa jutellut tänään siitä, että eihän tämän pitäisi olla uutinen. Se on tietysti lähtökohta. Mutta kun tilanne on sellainen kuin on, minusta on tosi hienoa, että Janne antoi kasvonsa tälle asialle ja uskalsi tuoda sen esiin.

Puhakalle tukea laajalti

Myös SM-liiga reagoi Puhakan haastatteluun:

– Jääkiekko kuuluu kaikille iästä, sukupuolesta, etnisestä taustasta, vakaumuksesta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai muusta henkilöön liittyvästä syystä riippumatta. Erilaisuus on rikkaus niin yhteiskunnallemme kuin lajillemmekin.

Puhakan (kuvassa vasemmalla) joukkuekaveri Bluesista 2015–16 Ilmari Pitkänen kirjoitti Twitterissä näin: ”Respect! Vanha jengikaveri on oma itsensä. Hyvä niin. Tästä aiheesta on vaiettu liian kauan.”

Myös mm. näyttelijä Pihla Viitala, taitoluistelija Kiira Korpi ja entinen jalkapalloilija Ilari Äijälä ilmaisivat tukensa tärkeälle asialle.

– Kiitos Janne avoimuudesta. Urheilussa tulisi jokaisen saada olla aidosti oma itsensä, Äijälä kirjoitti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?