Kommentti: Jesse Puljujärven markkina-arvo on nousussa NHL-pomojen silmissä – mutta nyt pitää nähdä iso kuva - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Kommentti: Jesse Puljujärven markkina-arvo on nousussa NHL-pomojen silmissä – mutta nyt pitää nähdä iso kuva

Kuvituskuva
Julkaistu: 24.10.2019 11:38

Jesse Puljujärven urakehitystä palvelisi parhaiten nyt tykkikausi Kärpissä ja luottoroolin valtaaminen Leijonissa, kirjoittaa jääkiekkotoimittaja Sami Hoffrén.

SM-liigan kuumin ja puhutuin maalitykki pitää majaansa Oulussa. Kärppien supertähti Jesse Puljujärvi venytti maaliputkensa jo kuuteen otteluun keskiviikon kierroksella.

Puljujärvi oli kahdella maalillaan kaukalon kurko, kun Kärpät kaatoi kotonaan Pelicansin.

Puljujärvi avasi urut avauserän puolivälin jälkeen. Niin ikään vakuuttavaa alkukautta pelaava Mika Pyörälä löysi maalin edestä Puljujärven, joka napautti kiekon tarkasti yläpeltiin. Lisää tuli nelisen minuuttia myöhemmin, kun Puljujärvi vei Kärpät 2–0-johtoon ylivoimalla.

Peli-ilmeeseen ja nykyiseen vireeseen nähden oli jopa yllätys, että 60 minuutin pelaamisen jälkeen Puljujärvellä oli ”vain” kaksi maalia. Niin poskettoman kovassa vedossa torniolainen tällä hetkellä on.

Puljujärvi on ollut ajoittain täysin pitelemätön viime otteluissa. Edmonton Oilersista kotimaisemiin palannut laitahyökkääjä on tehnyt kahdeksan ottelun pisteputkensa aikana tehot 8+2.

Tasaisen tappavasta tahdista kertoo se, että Puljujärvi, 21, on jäänyt ilman pisteitä vain kahdessa ottelussa alkukaudella. Raamikas hyökkääjä kantaa Kärppien kultakypärää vakuuttavilla tehoilla 9+6.

Liigan maalipörssissä Puljujärvi nousi neljännelle sijalle. Edellä on enää kolme nimeä, kymmenen maalin miehet JYPin Julius Nättinen, Ilveksen Eemeli Suomi ja SaiPan John Persson. Jos pitäisi ennustaa, Puljujärvi nousee piikkipaikalle lähiaikoina.

Kaivattu uusi alku

Kovaa runtua viime kausien aikana saanut huippulahjakkuus on saanut liigajäillä juuri sellaisen alun, minkä hän kipeästi tarvitsi.

Puljujärvi kadotti Oilersin sekavassa mankelissa itseluottamuksensa ja hänen peliään aina leimanneen peli-ilon. Kolmen viime kauden aikana Puljujärvi tietyiltä osin taantui pelaajana. Fyysisesti hän tietenkin otti isoja harppauksia ja sai lisää kokemusta, mutta pelaajaidentiteetti harmaantui. Puljujärvi kadotti itsensä pelaajana.

Kun Kärpät ilmoitti elokuun lopulla, että Puljujärvi palaa Kärppiin, kirjoitin, että paluu kotimaahan oli tässä vaiheessa hänen uraansa paras ja fiksuin ratkaisu. Tätä mielipidettä ei ole tarvinnut pyörtää.

Liiga-askissa on nähty alkukaudella todella näläkäne pellaaja.

Juuri sellainen näyttöhaluja uhkuva ja urallaan palavasti eteenpäin haluava nuori hyökkääjä, joka Kärpissä haluttiin kaivaa taas esille.

Esimerkiksi Puljujärven laukaisuaktiivisuus on ollut omaa luokkaansa. Nuorukainen on laukonut 14 ottelussa 105 kertaa. Seuraavana listalla on turkoosipaitojen taiteilija Juhamatti Aaltonen 83 kudillaan.

NHL:ään vielä tällä kaudella?

Nyt tietysti tapetille nousee kysymys, palaako Puljujärvi NHL:ään vielä tällä kaudella? Hänellä on sopimuksessaan NHL-pykälä, joka mahdollistaa siirtymisen NHL:ään 1. joulukuuta mennessä. Se vaatisi siirron toiseen seuraan, sillä Edmontonissa pelit on pelattu.

Pikapaluu on toki täysin mahdollista, koska Puljujärven markkina-arvo ei ole ainakaan huonontunut viime viikkojen aikana muiden NHL-seurapomojen silmissä.

Mutta nyt kannattaisi nähdä iso kuva. Puljujärvi tarvitsee ennen kaikkea ehjän ja onnistuneen kauden.

Nuorukainen ajautui Edmontonissa ulkokaarelle eksyneenä poikasena. Henkinen ja pelillinen takalukko oli paha. Nyt hän on monen vuoden tauon jälkeen isossa roolissa tutussa ja osaavassa ympäristössä, jossa hänelle tarjotaan parhaat edellytykset rakentaa kestävät pitkospuut takaisin rapakon taakse.

Miksi tässä tilanteessa kannattaisi alkaa veivata kesken kauden ja hypätä liikkuvaan junaan ja uuteen ympäristöön, jossa kaikki alkaisi alusta?

Puljujärvi on myös itse kommentoinut kerta toisensa jälkeen, että fokus on vain ja ainoastaan nyt Kärpissä. Kypsää ajattelua. Haihattelu tai hätäily olisi nyt paha virhe, kun kerran kelkka on kääntynyt oikeaan suuntaan.

Kun tähtäin on pikaisessa paluussa NHL:ään, tulosta pitääkin tulla nähdyllä tahdilla SM-liigassa. Kovasta pistetehtailusta huolimatta Puljujärven pelissä riittää edelleen viilattavaa NHL:n vaatimuksia varten. Isolla jäällä tilaa on enemmän, minkä Puljujärvi on osannut hyödyntää tehokkaasti. Pelaamiseen pitäisi saada vielä lisää suoraviivaisuutta, joka on elinehto NHL-askissa.

Pulju takaisin Änäriin -projekti on vasta alussa, vaikka alku on ollut räväkkä.

Puljujärven urakehitystä palvelisi parhaiten nyt tykkikausi Kärpissä ja luottoroolin valtaaminen Leijonissa. Sen jälkeen repussa olisi enemmän eväitä uutta NHL-reissua varten.

Tuoreimmat osastosta