Kommentti: Leijonavalmentaja on näyttänyt epäilijöilleen – tässä on SM-liigan alkukauden positiivisin yllättäjä - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Kommentti: Leijonavalmentaja on näyttänyt epäilijöilleen – tässä on SM-liigan alkukauden positiivisin yllättäjä

Kuvituskuva
Julkaistu: 23.10.2019 14:26

Raikas alku on tuonut roppakaupalla lisää uskottavuutta KooKoon uuteen projektiin, kirjoittaa jääkiekkotoimittaja Sami Hoffrén.

On aika puhua KooKoosta. Ja etenkin Jussi Ahokkaasta.

Täytyy myöntää, että en uskonut KooKoon mahdollisuuksiin suuresti ennen kauden alkua. Mustaoranssit ovat sijoittuneet uuden liigataipaleensa aikana tasaisen varmasti SM-liigan häntäpäähän. Sijoitusluettelo on tyly: 11, 13, 14 ja 13.

KooKoo ei ole ollut lähellä pudotuspelejä. Eikä se näyttänyt kovin todennäköiseltä ennakkokaavailuissa tälläkään kaudella, sillä KooKoon projekti alkoi käytännössä alusta.

Kokoonpanoon vaihtuvuus oli suurta ja valmennusvastuun otti uutena miehenä Ahokas.

Nuorten maajoukkueessa sekä Pikku- että Nuorissa Leijonissa kultaa huuhtonut Ahokas, 38, ei ollut seuravalmentamisessa kiinni kuuteen vuoteen, mikä herätti osaltaan pieniä kysymyksiä. Liiton lämpöisessä valmennusputkessa työskenteleminen ei ole kaikkein hektisintä puuhaa verrattuna liigavalmentajan arkeen.

Ahokas teki riskivalinnan ottamalla KooKoon päävalmentajan paikan vastaan, mutta alku on ollut pirteä. Ahokkaan luotsaama muukalaislegioona on keikkunut viime kierroksilla kuntopuntarin kärkikahinoissa, ja sarjasijoitus on tätä kirjoitettaessa komeasti kuudes.

Paperilla KooKoo ei häikäise tunnetuilla nimillä, mutta materiaali on kelvollinen liigajäille. Monelle pelaajalle on avautunut KooKoossa suurempi rooli kuin edellisissä seuroissa, ja he ovat myös käyttäneet tämän sauman.

 Kim Strömberg, Anrei Hakulinen ja konkari Juha-Pekka Haataja ovat olleet kantavia voimia hyökkäyksessä alkukaudella. Lukuisista ulkomaalaishankinnoista Trevor Mingoia, Matthew Caito ja Vilmos Gallo ovat täyttäneet tyylikkäästi ruutunsa.

Nuorista on nostettava tapetille Peetro Seppälä. 19-vuotias puolustajalupaus on ottanut isoa roolia KooKoon alakerrassa. Seppälä kuulunee Nuorten Leijonien luottokalustoon vuodenvaihteen MM-turnauksessa.

Ahokas on tehnyt kotiläksynsä huolella. KooKoon suurin pelillinen ongelma oli viime kaudella kuriton puolustuspelaaminen. Tämä osa-alue on pantu kuntoon alkukaudella.

KooKoo ei ole sarjan dynaamisin joukkue, mutta pelaaminen on ollut paremmin tasapainossa. KooKoo ei voita tällä kaudella otteluita rallattelevalla lätkällä, vaan nimenomaan tymäkällä puolustamisella.

Valmennus on rakentanut selkeät pelilliset raamit, jotka monikansallinen joukkue on ostanut.

Anrei Hakulinen on saanut uransa lentoon KooKoossa.

Anrei Hakulinen on saanut uransa lentoon KooKoossa.

Lopulta kyse on varsin yksinkertaisista asioista. Tiivistynyt puolustusalueen puolustuspeli on auttanut hyökkäämistä, kun etäisyydet eivät veny turhaan ja kuluttavat puolustusmyllyt jäävät lyhyemmiksi kuin viime kaudella.

Hyökkäysalueella KooKoon pelaaminen on ollut paikoitellen erittäinkin määrätietoista ja maalia kohti etenevää. Tuet ovat lähellä ja kiekko on kiertänyt terävästi.

Tuloksellisesti isoin apu on ollut toimivassa erikoistilannepelaamisessa. KooKoon pistetiliin on tullut täytettä tehokkaan ylivoimapelin ja tylyn alivoimapelin ansiosta.

En edelleenkään usko KooKoon pysyvän kuuden joukossa, mutta joukkue on alkukauden positiivisin yllättäjä. Raikas alku on tuonut roppakaupalla lisää uskottavuutta, joka on isoin asia tässä vaiheessa uutta projektia.

Tästä Ahokas suojatteineen ansaitsee kehuja.

Peetro Seppälä

Peetro Seppälä

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta