TPS: Tässä on kriisiseuran suurin ongelma - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Kommentti: Antero Niittymäki teki ison virheen – tässä on kriisiseura TPS:n suurin ongelma

Kuvituskuva
Julkaistu: 20.10.2019 15:04

Antero Niittymäen lähtö urheilujohtajan tontilta oli väistämätön, kirjoittaa jääkiekkotoimittaja Sami Hoffrén.

SM-liigan toiseksi viimeisenä rämpivän Turun Palloseuran urheilujohtaja Antero Niittymäki irtisanoutui tehtävästään sunnuntaina. Ratkaisu oli odotettu.

Niittymäellä oli tasan kaksi vaihtoehtoa: saada kenkää tai erota. Niittymäki valitsi jälkimmäisen, mikä näyttää tietenkin ryhdikkäämmältä.

Entinen NHL-maalivahti ja seuran oma kasvatti on ollut päävalmentaja Kalle Kaskisen kanssa viime päivät myrskyn keskellä. Niittymäki on vastannut TPS:n joukkueen rakentamisesta viime vuodet.

TPS:n peli ei edelleenkään vakuuta kaukalossa, mutta samaa voi sanoa joukkueen profiilista. Rekrytointihistoria on varsin kirjava. TPS:ssä on epäonnistuttu pelaajien rekrytoinnissa kerta toisensa jälkeen. Tämän Niittymäki myös ryhdikkäästi myönsi irtisanomisen yhteydessä.

– Tämä on raskas päätös, mutta koin, etten voi jatkaa tehtävässäni urheilutoimenjohtajana haluamallani tavalla, Niiittymäki sanoi tiedotteessa.

Tiedotteen jälkimmäinen osa kertoo kuitenkin kaiken oleellisen.

Tilannehan on nyt niin, että kovasta kritiikistä huolimatta Kaskinen jatkaa tietojeni mukaan TPS:n päävalmentajana kauden loppuun. Kaskisen asemasta päätti tietojeni mukaan Niittymäen ohi TPS:n hallitus, jossa Erkka Westerlundilla on urheilullisissa linjauksissa painava sana.

Siksi yritin tavoitella Westerlundia kommentoimaan asemaansa ja taustoittamaan laajemmin TPS:n farssimaista tilannetta. Kokenut kiekkomies kuitenkin kierteli ja kaarteli taidokkaasti tekstiviesteillä.

Westerlund vetosi siihen, ettei hän vastaa TPS:n viestinnästä. Ei tietenkään vastaa, mutta ei siitä näytä vastaavan edes TPS:n viestintäosasto.

Tämä on TPS:n isoin ongelma: vastuuton valta.

Seurassa häärii kaikenlaisia henkilöitä linjaamassa ja supisemassa, mutta kukaan ei ota vastuuta vaikeina aikoina. Kun paska osuu tuulettimeen, kaikki vetäytyvät poteroihinsa. Tässä mielessä Niittymäen irtisanoutuminen oli edes jonkinlainen poikkeus. Nyt hän maksoi siitä omalla työpaikallaan.

Menestysseura TPS:n alkukausi on ollut valtava pettymys.

Menestysseura TPS:n alkukausi on ollut valtava pettymys.

Niittymäki, 39, aloitti TPS:n urheilujohtajana tammikuussa 2015. Ennen Niittymäen palkkausta seuran uudeksi toimitusjohtajaksi nimettiin Mika Eskola, joka halusi jostain syystä pestiin nimenomaan kokemattoman Niittymäen. Nykyisin TPS:n toimitusjohtajana työskentelee Santtu Jokinen.

Kun Niittymäki nimettiin urheilujohtajaksi, hän linjasi selväsanaisesti allekirjoittaneelle, että hän tekee joka kerta lopulliset urheilupäätökset valmentajista ja pelaajista. Todellisuudessa näin ei kuitenkaan ollut. Urheilujohtaja tekee esityksen valmentajista ja valmennuksesta, mutta TPS:n hallitus päättää lopullisesti valmennuksesta.

Niittymäki teki osaltaan ison virheen, kun hän suostui nelisen vuotta sitten urheilujohtajaksi niin, ettei hän saa päättää valmennuksesta. Tämä on kestämätön asetelma, joka on käytössä monessa muussakin seurassa. Vastuuton valta ei vain toimi.

Tämän kauden kriisivaiheen aikana Niittymäkeä ei paljon näkynyt julkisuudessa linjaamassa tai kommentoimassa TPS:n tilannetta millään muotoa.

Se, ettei Niittymäkeä näkynyt kommentoimassa Ylen Urheiluruudun TPS-jutussa aiemmin viikolla, ei ollut sattumaa. Kaskinen, kapteeni Lauri Korpikoski ja Jokinen olivat kasvoillaan kommentoimassa. Niittymäen puuttuminen oli hänen hiljainen protestinsa.

Niittymäki tiesi jo tuossa vaiheessa, että loppu on lähellä.

Tuoreimmat osastosta