SM-liigan valmentajilta täystyrmäys mikityksistä Urheilulehden kyselyssä – näin Telia vastaa

Julkaistu:

SM-liiga
Valmentajat antavat Urheilulehden jättikyselyssä murskakritiikin mikityksille ja kurinpidolle.
Alkukautta on värittänyt kaksi kuumaa keskusteluaihetta: päävalmentajien mikitys otteluiden aikana sekä päähän kohdistuneet taklaukset ja niistä tulleet pelikiellot.
UL kysyi alkukauden kuumiin kysymyksiin vastauksia porukalta, jonka mielipiteellä on painoarvoa eli SM-liigan päävalmentajilta. Valmentajien annettiin vastata kyselyyn nimettöminä. 15 valmentajasta kaksi valmentajaa ei vastannut kyselyyn.

SM-liigan ja Telian välisen mediasopimuksen myötä päävalmentajat mikitetään tällä kaudella, mikä tarkoittaa, että heidän sanomisiaan tarkkaillaan eri tavalla kuin aiemmin.

Valmentajat olivat harvinaisen yksimielisiä mikkiuudistuksesta. Kyselyyn vastanneista liigavalmentajista vain yksi oli sitä mieltä, että mikitys on hyvä idea.

Valmentajia hiertää erityisesti tapa, jolla mikityksestä sovittiin. Neuvottelut käytiin SM-liigaseurojen pomojen ja Telian välillä. Asiassa ei konsultoitu syystä tai toisesta mikityksen kohteita.

– En osaa sanoa, miten asia on jalkautettu seuroissa ja miten päätöksentekoprosessi on hoidettu siellä. On 15 seuraa ja varmaan 15 eri käytäntöä, miten asiat tapahtuvat seurojen sisällä, kommentoi Telian SM-liigasisältöjen vastaava tuottaja Kalle Takala.

– Viime keväänä sovimme liigan ja kaikkien seurojen kanssa käytännöistä, ja siihen on haettu hyväksyntä. Teimme jo viime keväänä mikityksiä, tosin vähän muokatuin asetuksin tähän kauteen verrattuna, ja varsin hyvässä yhteishengessä. Luotamme siihen, että tieto on kulkenut niistä foorumeista eteenpäin, Takala kertoo.

– Jos siinä on koettu ongelmia, ja he eivät vielä ihan tiedä mistä on kysymys, niin mielellään käymme juttelemassa ja oikaisemassa vääriä ymmärryksiä.

Päävalmentajista osa kokee, että mikitys häiritsee valmennusprosessia. Mikitykseen löytyy myös varovaista ymmärrystä, mutta liigavalmentajat penäävät tarkempia pelisääntöjä jatkossa.

Joidenkin valmentajien mielestä luottamus hajosi jo tämän kauden ensimmäisessä pelissä, kun HPK:n päävalmentaja Antti Pennasen tunteikas purkaus näkyi ja kuului Telian tv-lähetyksessä.

Luottamuskysymys arveluttaa valmentajia, mutta Telian puolelta protokollassa ei pitäisi olla epäselvyyksiä.

– Meillä on hyvin tarkat käytännöt ja esimerkkitilanteet sovittuna, miten menetellään. Siitä on sopimus olemassa, tietynlainen herrasmiesopimus. On sovittu protokollat, miten me haluamme eri tilanteissa menetellä mikitysten osalta. Kantani on se, että kaikki on mennyt toistaiseksi sovitun mukaisesti ja lähetyksissä on tehty oikeita ratkaisuja oikeissa paikoissa. Siinä ei ole epäselvää ainakaan meidän puoleltamme, Takala painottaa.

Telian tuotantotiimin sisällä kukaan ei kuule sekuntiakaan ylimääräistä valmentajien mikityksiä kuin lähetykseen tulevat kommentit.

– Kuulemme saman mitä katsojat kuulevat lähetyksessä, Takala vahvistaa.

Takalan mukaan julkisessa keskustelussa näkyneitä negatiivisia kommentteja mikityksestä ei ole tullut Telian suuntaan.

– Tällaista palautetta ei ole tullut suoraan meille käytännössä ollenkaan. On ollut harmi huomata, että periaatteessa positiiviseksi koetut kehitysaskeleet ovat saaneet tällaisia kannanottoja. Olemme kuunnelleet herkällä korvalla tätä keskustelua, ja kuuntelemme jatkossakin.

– Meidän motiivimme on tehdä mahdollisimman mielenkiintoisia lähetyksiä ja näyttää liiga mahdollisimman mielenkiintoisena katsojille ja kuluttajille. Mielellään kuunnellaan siinä kaikkia mahdollisia osapuolia. Meillä on pitkä yhteistyö liigan kanssa, ja haluamme säilyttää hyvän yhteishengen, sanoo Takala.

Kyselystä ilmenee myös se, että liigavalmentajat eivät suhtaudu suurella luottamuksella SM-liigan kurinpitoon.

Kaksi kolmasosaa valmentajista ei luota tällä hetkellä kurinpidon johdonmukaisuuteen. Kurinpidon lähihistoria ja päätöksentekoprosessi eivät vakuuta.

Toinen alkukauden kuuma puheenaihe on vanha tuttu: pääosumat. Päät ovat kolisset liigakauden ensimmäisten viikkojen aikana turhan tiiviisti.

Kaikki valmentajat ovat yhdestä asiasta samaa mieltä: kukaan ei halua nähdä pääosumia. Pelin jatkuva nopeutuminen aiheuttaa kuitenkin haasteita. Nykypelaajien kyky ottaa taklauksia vastaan jakaa mielipiteitä vahvasti liigavalmentajien keskuudessa.

Osa on sitä mieltä, että nuoremman polven pelaajilla tässä on selkeitä puutteita. Selkeää linjanvetoa kysymykseen on kuitenkin vaikea vetää. Puheenvuoroissa nousee esille sekä taklaajan että taklattavan vastuu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt