Kommentti: Anton Lundellin kypärän alla raksuttaa – 18-vuotias huippulupaus on HIFK:n vaisun alkukauden valopilkku

Julkaistu:

Kommentti
Anton Lundell on noussut HIFK:n pelillisten johtajien joukkoon, kirjoittaa jääkiekkotoimittaja Sami Hoffrén.
Helsingin IFK:n alkukausi ei ole tarjonnut erityisen yleviä hetkiä punaisten kannattajille – ainakaan toistaiseksi.

Perjantain kierroksella Pelicans kävi maalivahti Tomi Karhusen johdolla niistämässä pisteet Nordenskiöldinkadun pyhätöstä maalein 3–0.

Vieraspisteet eivät matkanneet liigan kuumimman joukkueen bussilla pois Helsingistä, sillä Pelicans oli hävinnyt kaksi edellistä otteluaan löperöiden esitysten jälkeen.

HIFK:lle tappio oli kauden kolmas neljästä kotiottelusta. HIFK:n joukkueeseen on lyöty taas kerran paukkuja (pelaajabudjetti 3,3 miljoonaa) huolella, mutta tällä hetkellä kokoonpanosta löytyy liian vähän pelaajia, jotka pelaavat palkkapussinsa arvoisesti.

Anton Lundell ei kuulu tähän joukkoon.

NHL:n ensi kesän varaustilaisuuden kuumimpiin nimiin kuuluva huippulupaus on noussut varhaisessa vaiheessa kautta HIFK:n pelillisten johtajien joukkoon.

Tämän viikon torstaina 18 vuotta täyttänyt toisen polven kiekkoilija aloitti kauden kolmosketjun sentterinä, mutta kauden kuudennessa ottelussa päävalmentaja Jarno Pikkarainen nosti Lundellin ykkösketjun keskelle.

Punaisten tasaiset vastuunkantajat ovat olleet vähissä, mutta siirto kertoo ennen kaikkea Lundellin pelaamisesta ja suoritusvarmuudesta.

Lundell on pelaaja, johon valmennuksen on helppo luottaa. Harva 18-vuotias keskushyökkääjä pystyy pelaamaan SM-liigatasolla yhtä tasapainoisesti ja tunnollisesti kahteen suuntaan kuin Lundell.

Lundell ei ole 2010-luvun säihkyvin tai näyttävin suomalainen hyökkääjälupaus liigajäillä, mutta hän on järjestään oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Suurin vahvuus on pelinlukutaito.

Kypärän alla raksuttava prosessori syöttää oikeita ratkaisumalleja eri pelitilanteisiin, mikä näkyy jäällä peliä edistävinä ratkaisuina: viisasta sijoittumista, jatkuvaa tarjontaa keskikaistalla ja oikea-aikaisia siirtoja kiekolla.

Pisteiden valossa Lundell ei ole toistaiseksi tehnyt mitään ihmeitä, mutta tahti on kiihtymässä. Viiteen viime otteluun nuorukainen on iskenyt tehot 3+1. Pelicansia vastaan Lundellin ruuti oli yhtä läpimärkää kuin muullakin joukkueella.

Viime kaudella Lundell teki tehoja 17-vuotiaana tulokkaana 0,5 pisteen tahdilla. Tällä kaudella keskiarvo nousee lähelle piste per peli -tahtia.

Ennen kauden alkua Lundell painotti Urheilulehden haastattelussa moneen kertaan allekirjoittaneelle, että hän aikoo ottaa ison roolin HIFK:n hyökkäyksessä. Lausunto ei ollut ylimielinen tai uhmakas, vaan enemmänkin toteava.

Alkukausi on osoittanut, että Lundell on sanojensa mittainen nuori mies. Tämän pitääkin olla se kausi, kun Lundell nousee yhdeksi keskikaistan hallitsijoista.

Soihdun kantaminen HIFK:n kärkisentterinä on vain yksi looginen askel matkalla kohti NHL:ää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt