Kommentti: Ilves teki verisen päätöksen – Karri Kiven erottaminen oli tyhmä peliliike

Julkaistu:

Kommentti
Ilves ei räjäyttänyt pankkia Karri Kiven aikakaudella, mutta suunta oli ehdottoman oikea, kirjoittaa jääkiekkotoimittaja Sami Hoffrén.
– Kaikilla on nyt positiivinen fiilis. Perhana, me voimme oikeasti pärjätä ja menestyä.

Näin lausui Ilveksen toimitusjohtaja Risto Jalo kuukausi ennen SM-liigakauden alkua Urheilulehden kausiennakossa.

Tupsukorvien toimistolla oli – ja on edelleen – paljon syytä optimismiin. Konkurssin partaalta nousseessa seurassa on tehty oikeita peliliikkeitä viime vuosien aikana. Sarjan suurimmasta vitsistä on tullut uskottava kiekkoklubi, joka nostettiin alkaneen kauden mustaksi hevoseksi.

Kautta ei ehditty pelata kuin reilut pari viikkoa, kun Ilveksen suunnalta kuului kummia. Karri Kiven irtisanominen on kiekkosyksyn uutispommi. Kivi maksoi työpaikallaan joukkueen susisurkean alun. Tämän Kivi myös suoraselkäisesti itse myönsi potkujen jälkeen.

Seitsemän ottelun saldo (yksi voitto, kolme pistettä) kertoo kaiken oleellisen Ilveksen lähdöstä kauteen. Kovin odotuksin kauteen lähtenyt joukkue on kyykännyt pahasti alkukierroksilla. Silti Kiven irtisanominen on hätiköity päätös Ilvekseltä.

Kiven palkkaus syksyllä 2015 oli yksi Ilveksen tärkeimmistä yksittäisistä peliliikkeistä. Kiven erottaminen oli taas yksi tyhmimmistä.

Kiven aikana Ilvekselle muodostui tunnistettava pelillinen identiteetti. Kaudella 2016–17 tupsukorvien päävalmentajaksi palkattu Kivi toi seuraan uudet uskottavat kasvot. Kiven aikana Ilveksen toimintakulttuuri jämäköityi, mikä oli kaiken lähtökohta. Tämä on ollut myös pelaajien viesti.

Kivi teki viime vuosien aikana asiallista kehitystyötä valmennusryhmänsä kanssa. Kivi, Olli Salo ja Jouko Myrrä vastasivat kolmen viime kauden aikana Ilveksen kaukalotuotteesta. Nyt kehitystyö jäi pahasti kesken, ja samalla vetovastuu siirtyi Myrrälle.

Oleellinen kysymys kuuluu, onko Ilveksen valmennusryhmä nyt jollain tavalla laadukkaampi kuin eilen. Ei missään nimessä.

Kiven johtama valmennustiimi oli osiensa summa. Vastuuta jaettiin tasaisesti ja kehitystyötä tehtiin yhdessä. Visio siitä, millaista Ilvestä kaukalossa halutaan nähdä, oli kirkkaana mielessä. Nyt pallilta potkittiin pois vision isä.

Ilves ei räjäyttänyt pankkia Kiven aikakaudella, mutta suunta oli ehdottoman oikea.

– Joukkueen pelillinen ilme, pelikuri ja puolustuspelaaminen ovat olleet hukassa liigakauden alettua, ja siksi päädyimme tekemään muutoksen. Meillä on kova luotto joukkueeseemme, perusteli potkuja urheilujohtaja Timo Koskela seuran tiedotteessa.

Koskela sysäsi tällä lausunnollaan likasangon suoraan Kiven niskaan, vaikka hän on se henkilö, joka on vastannut nykyisen joukkueen rakentamisesta. Urheilujohtajan on myös kannettava vastuunsa. Koskela teki nuoren urheilujohtajauransa verisimmän päätöksen turhan pikaisesti. Hän myös vastaa seuraamuksista.

On selvää, että Ilveksen materiaali on sitä luokkaa, että joukkueen pitäisi kilpailla sarjan ylemmässä kerroksessa tämänhetkisen kellarikerroksen sijaan.

On myös muistettava, että Ilveksen nippu on edelleen nuori ja kokematon. Potentiaalia taitoa pursuavassa joukkueessa riittää, mutta myös väistämättömiä kasvukipuja. Ilves on SM-liigan ainoa joukkue, jossa ei ole yhtään 1980-luvulla syntynyttä pelaajaa.

Alkukaudella nuorekkuus on näkynyt negatiivisella tavalla. Kun tuloksen tekeminen on ollut tahmeaa, riveistä ei ole noussut riittävästi johtavia pelaajia eturiviin näyttämään esimerkkiä.

Nyt tähän yhtälöön nostetaan kesken kaiken apuvalmentaja Myrrä, joka on täysin kirjoittamaton kortti liigatasolla päävalmentajana. Kasvukivut Ilveksessä eivät ainakaan lopu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt