HIFK:n puolustajalle raju pelikielto – Ismo Lehkonen huolestui: ”Jos rupeamme pelaamaan kaukalopallosäännöillä...”

Julkaistu:

sm-liiga
Ville Varakkaalle määrätty raju pelikielto puhuttaa.
SM-liigakauden ensimmäinen pelikielto annettiin HIFK:n puolustajalle Ville Varakkaalle.

Varakas sai peräti kuuden ottelun pelikiellon taklauksestaan JYPin hyökkääjään Anton Stråkaan. Varakas menettää kymmenen prosenttia liigan runkosarjapeleistä osin aiemman kurinpitohistoriansa takia, sillä SM-liigan kurinpitoryhmä kertoi Varakkaan historian korottaneen tuomiota kahdella ottelulla.

35-vuotias Varakas sai keskiviikkona pelatussa ottelussa 5+20 minuutin rangaistuksen ”myöhästyneestä taklauksesta”. Kurinpitoryhmän tulkinnan mukaan kyseessä oli päähän kohdistunut taklaus.

Päätös on herättänyt keskustelua puolesta ja vastaan. Ilta-Sanomien ja Telian jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen kertoo olevansa erittäin huolestunut jääkiekon tilasta Suomessa. Lehkonen kuvailee olleensa kauhuissaan kurinpitopäätöksestä.

– Kun mietin Varakkaan taklausta, niin mitenköhän muulla lailla hän olisi voinut puolustaa sen tilanteen? Siis niin, ettei Stråka olisi ajanut siitä maalille.

– Olisi hän tietysti voinut päästää vastustajan läpi: aukaista ovet ja sanoa ole hyvä, mene maalille, Lehkonen kommentoi.

Stråka luopui tilanteessa kiekosta hyökkäyssiniviivalla ja jäi katsomaan omaa syöttöään.
– Kun katson sitä tilannetta, Stråka ei tunnistanut ollenkaan ympäristöään.

Lehkonen puhuu viime vuosilta tutusta teemasta – vastuusta, joka taklattavalla pelaajalla on kaukalossa.

– Ylilyönneistä kuten kyynärpäällä päähän, kiekottoman tai kuolleesta kulmasta taklaamisesta sekä tietyistä poikittaisista mailoista pitää tulla penaltia. Sitä en millään ymmärrä, että jos joku kuljettaa keskialueella kiekkoa ja häntä taklataan sääntöjenmukaisesti, miksi siitä täytyy yhtäkkiä ruveta rankaisemaan aika kovalla kädellä.

– Kun suojaa kiekkoa, syöttää tai ottaa haltuun, täytyy pystyä suorittamaan teknisesti ja taktisesti sillä tavalla, että on koko ajan varuillaan. Kentällä voi aina tulla myös ylilyöntejä: sitä suuremmalla syyllä on oltava varuillaan. Jääkiekko on pelinä sellainen, että huolettomasti ei voi pää alhaalla mennä.


– Tämä on mielestäni puhtaasti valintakysymys. Jos rupeamme pelaamaan kaukalopallosäännöillä, pelaajatuotantomme ehtyy kovaa vauhtia. Jäämme kyykkyyn ennen kaikkea kaksinkamppailupelaamisessa sekä taklausten vastaanottamisessa ja antamisessa, Lehkonen sanoo.

Lehkonen muistuttaa televisiosarja Hill Street Bluesista tutun roolihahmon, ylikonstaapeli Phil Esterhausin sanoista: let’s be careful out there. Kun jääkiekkoilija astuu kaukaloon, hänen tärkein tehtävänsä on huolehtia omasta turvallisuudestaan.

– Jääkiekko on kontakti- ja taklauspeli. Varsinkin ammattilaissarjassa pelaajan tärkein tehtävä on suojella itseään ja samalla ammattiaan jatkuvasti, koko 60 tehokasta peliminuuttia. Tekniseltä tai fyysiseltä puolelta ei voi asettaa itseään vaaratilanteisiin.

Lehkonen painottaa, että pelaajien täytyy oppia ja heidän täytyy opettaa pienestä pitäen pelaamaan pää pystyssä, ei kiekkoa tuijottaen.

– A ja O on siinä, että pitää pystyä pelaamaan kiekon kanssa katse ylhäällä. Katson välillä nuorten harjoituksia, joissa opetetaan pehmeitä käsiä. Syöttöjen haltuunotossa se tarkoittaa, että tuijotetaan saman tien kiekkoa. Lopettakaa se nyt perkele hyvissä ajoin.

– Tätä ei tapahdu koripallossa tai futiksessakaan, vaan katse on aina ylhäällä. Kun pelivälinettä kuljetetaan, ammatikseen pelaavan pitää pystyä hahmottamaan kenttä ja näkemään sivulta sivulle. Koko näkökentän täytyy olla käytössä ja pitää havainnoida, missä pelaajat ovat. Ammattilaissarjaa ei voi pelata putkinäöllä. Jos sen tekee, tekee ammattiaan tosi huonosti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt