Jukka Jalosen murskakritiikki aiheutti kohun – nyt SM-liigan tyrmää jo Jari Sarasvuokin: ”Ihmisiä pakotetaan häpeäpaaluun”

Julkaistu:

SM-liiga
Jari Sarasvuo puolustaa SM-liigan valmentajia. Hänen mukaansa valmentajien mikittäminen on yksinkertaisesti väärin.
Kausi on juuri ja juuri ehtinyt alkaa, kun SM-liigassa jo kuohuu. Kiistan aiheena on SM-liigan uusi mikityskäytäntö. Päävalmentajat ovat nyt jatkuvasti tarkkailun kohteena.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen kritisoi rajusti uudistusta. Hän kertoi olevansa huolissaan liigavalmentajien ammatinharjoittamisen puolesta.
Yrittäjä ja mediapersoona Jari Sarasvuo on Jalosen kanssa samaa mieltä: uudistus ei ole hyvä. Hän teki kantansa hyvin selväksi perjantaina Twitterissä.

– Joku sydämetön sutenöörikööri on keksinyt mikittää suojattomassa ja suodattamattomassa tilassa olevat SM-liigan valmentajat. Voi v... itku, millaisen porttolan nämä viihde-eemelit haluavat ammatti-ihmisten elämästä rakentaa. Kaikkea ei tule kaupitella, hän kirjoitti.

Sarasvuo painotti puhelimitse Ilta-Sanomille, ettei ole tässä asiassa pelkästään intuitionsa varassa.

– Olen jutellut liigavalmentajien kanssa. Viesti on, että tämä uudistus johtaa turhaan kontrollointiin. Jääkiekko on tunnepeli. Valmentajat elävät joka solullaan peliä. Jos joku kuuntelee koko ajan, valmentaja joutuu asettelemaan sanojaan. Silloin pelin virtaukseen pääseminen on joko vaarallista, tai sitten se häiriintyy, Sarasvuo sanoo.


”Tämä on hyväksikäyttöä”

Kuten Jalonen, Sarasvuokin on huolissaan valmentajien oikeuksista.

– Kuinka paljon he saavat lisää palkkaa siitä, että toimivat valmentamisen ohella Telian sisällöntuottajina? Onko tämä työoikeudellisesti oikein? Saisinko minä yrittäjänä jatkojalostaa 300 työntekijäni tunnevaltaisia sielunliikkeitä?

– Minun mielestäni tällainen salametsästäminen ja ryöstökalastaminen ei ole aiheellista. Se on mielestäni hyväksikäyttöä. Valmentajien neuvotteluasema on jo muutenkin niin tavattoman hankala.

Koko mikityskeskustelu sai alkusysäyksensä, kun HPK:n päävalmentajan Antti Pennasen tunteenpurkaukset livahtivat suoraan lähetykseen heti kauden ensimmäisessä ottelussa.

– Meissä kaikissa on pimeä puolemme, joka ei kuulu ihmisten ilmoille. Jos vahvassa tunnetilassa olevien valmentajien sanomiset menevät suoraan lähetykseen ihmisten ilkuttavaksi, se on eräänlaista ihmisyyden prostituutiota, parittamista. Ihmisiä pakotetaan häpeäpaalun.

Valmentajat huonossa neuvotteluasemassa

SM-liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi vastasi Jalosen esittämään kovaan kritiikkiin Ilta-Sanomien haastattelussa.

Samalla hän kertoi kertoi, että mikityksestä on sovittu seurajohtajien kanssa. Toisaalta hän sanoi, ettei asia tullut päävalmentajille yllätyksenä.
– Valmentajat eivät halua kritisoida tätä julkisesti, koska panoksena on heidän toimeentulonsa. Se on ymmärrettävää.

– Tilanne olisi täysin erilainen, jos valmentajien kanssa olisi neuvoteltu, ja he olisivat hyväksyneet asian. He voisivat vaikka saada jonkin erillisen korvauksen. Nyt tämä on sanelukulttuuria.


Sarasvuo muistuttaa, että SM-liigan kehittämiseen televisiotuotteena on paljon muitakin, eettisesti kestävämpiä keinoja.

– Telia voisi vaikka panostaa kunnolla monikameratuotantoon. Se on toki paljon kalliimpaa kuin valmentajien mikittäminen ilmaiseksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt