Jääkiekon kulisseissa kuohuu, Leijonien Jukka Jaloselta rajua kritiikkiä: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!”

Uusi mikityskäytäntö kuumentaa liigavalmentajien tunteita niin suuresti, että nyt Leijonien menestysvalmentaja asettuu voimakkaasti heidän tuekseen.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen ei pidä Telian uudistuksesta, jossa valmentajat on mikitetty ottelun ajaksi.

20.9.2019 5:54

SM-liigan ja Telian välisen mediasopimuksen myötä valmentajille asennetaan tällä kaudella mikrofonit otteluiden ajaksi, mikä käytännössä tarkoittaa, että jatkossa joku tarkkailee alati heidän puheitaan.

IS:n selvityksen mukaan tämä on kuumentanut valmentajien tunteita kulisseissa – ja saanut osan lähes raivon valtaan.

Asia on herkkä. Sen vuoksi SM-liigan valmentajat eivät mielellään kerro julkisesti aitoa mielipidettään asiasta. Eräskin liigavalmentaja kertoi IS:lle, että ”ei viitsi sanktiouhan vuoksi lähteä kritisoimaan uutta järjestelmää”.

Liigavalmentajat saavat kuitenkin toista kautta äänensä kuuluviin. Liigavalmentajat ovat säännöllisesti yhteydessä Suomen A-maajoukkueen päävalmentajaan Jukka Jaloseen, joka on hyvin perillä heidän tuoreimmista tuntemuksistaan ja kuulumisistaan.

Suomen kiekkoilun kaikkien aikojen menestynein valmentaja ottaa nyt IS:n haastattelussa jyrkästi kantaa aiheeseen.

– SM-liigan valmentajat ovat riekaleina tästä mikkiuudistuksesta. Ymmärrän heitä todella hyvin. Minua ottaa heidän puolestaan päähän, sillä minunkaan mielestäni uudistuksessa ei ole järkeä, Jalonen lataa.

– Olen erittäin huolissani liigavalmentajien ammatinharjoittamisen sekä ylipäätään suomalaisen kiekkovalmennuksen puolesta. Nyt on siirrytty alueelle, joka voi nakertaa valmentajien henkilökohtaisen identiteetin.

”Uudistus kahlitsee valmentajia”

Neuvottelut valmentajien mikittämisestä käytiin SM-liigan ja Telian välillä jo viime keväänä. Neuvotteluihin osallistuivat SM-liigaseurojen pomot, mutta valmentajat ja urheilujohtajat eivät olleet mukana.

Elokuun alussa SM-liigan johtoporras oli lähettänyt tiedon uudistuksesta seuroille, mutta valmentajat ja urheilujohtajat kuulivat aiheesta vasta viime viikon lopulla.

 Minua ottaa heidän puolestaan päähän, sillä minunkaan mielestäni uudistuksessa ei ole järkeä.

Telia saa itse päättää, missä lähetyksissä se mikrofoneja käyttää, ja missä ei. Aivan jokaisella paikkakunnalla Telia ei saa mikkejä käyttöön ilman erikoiskaluston käyttöönottoa.

– Jääkiekossa pukukopit ja vaihtoaitiot ovat pyhiä paikkoja. Sellaisina ne tulisi myös säilyttää. Se, millä tavoin joukkueita valmennetaan, ei kuulu kenellekään ulkopuoliselle. Ne ovat joukkueiden sisäisiä asioita. Muistutan, että kyse on valmentajien työstä, ja sitä kautta heidän elämästäänkin, Jalonen alleviivaa.

– SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!

Antti Pennasen ärräpäät livahtivat suoraan lähetykseen.

Leijonissa kaksi ja Nuorissa Leijonissa yhden maailmanmestaruuden voittanut Jalonen näkee, että valmentajilta on ennen kaikkea viety työrauha.

– Kun joku kuuntelee koko ajan puheitasi, yritettiin niiden eetteriin laittamista kontrolloida jotenkin tai ei, valmentajalta viedään vapaus toteuttaa itseään. Jokaisella valmentajalla on omat johtamis- ja taktiikkajuttunsa, ja kun joku tarkkailee koko ajan puheita, valmentaja ei pysty harjoittamaan ammattiaan haluamallaan tavalla. On täysin selvää, että tämä uudistus kahlitsee valmentajia – heidän käyttäytymistään ja puheitaan, koko sitä johtamisprosessia, Jalonen peräänkuuluttaa.

– Jokaisella valmentajalla pitää olla valmennuksellisesti oma reviirinsä. Pelaajia valmennetaan ja johdetaan otteluidenkin aikaan paitsi joukkuetasolla myös hyvin yksilöllisesti. Juuri tällä tavoin kehitetään suomalaista jääkiekkoa, kun sitä vastoin tämä uudistus hankaloittaa siihen liittyvää kehittämisprosessia.

”Kirosanat kuuluvat lätkäkulttuuriin”

Valmentajien mikitykset ovat heti ensikierroksilla olleet puheenaihe, koska katsojat kuulivat avoimesti HPK:n valmentajan Antti Pennasen tiukan lausunnon. HPK:lta hylättiin maali, jonka jälkeen Pennanen karjui ärräpäiden säestyksellä:

– On vitsi tää teidän pumppu!

Jalosen mielestä Pennanen joutui uusitun järjestelmän uhriksi, ja saattaa maksaa siitä kovan hinnan jatkossa.

– Lätkäkulttuurissa valmentamiseen kuuluvat myös kirosanat. Se on yksi keino alleviivata, että ohjeet menevät perille. Lätkäkulttuurissa yksilöille annetaan välillä myös voimakasta negatiivista palautetta, mikä sekin on täysin normaalia. Mutta kuten sanottu, ne ovat joukkueiden sisäisiä juttuja, hän ruotii.

Jalonen sanoo ymmärtävänsä, että Telia haluaa lisätä katselijoidensa palvelutarjontaa.

– Jos valmentajia halutaan väenväkisin kuunnella, voitaisiin sopia, että tämä tapahtuisi erien aikana pidettävillä SM-liigan teknisillä aikalisillä (kaksi per erä). Silloin valmentajat tietäisivät etukäteen, että nyt heitä kuunnellaan. Siinä tapauksessa se ei rajoittaisi niin suuresti heidän yksityisyyttään, hän linjaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?