Tuhti SM-liigan ennakkoanalyysi, 15 joukkuetta: Kärpät näyttää muille perävaloja – Ilves jyrää Tapparan ohi!

Julkaistu:

SM-liiga
IS analysoi SM-liigan joukkueet ja voimasuhteet. Kärpät on suurin mestarisuosikki. Ilveksestä povataan yllätysmenestyjää.
Ilta-Sanomien ranking perustuu Urheilulehden SM-liigan kausioppaan analyyseihin, jotka on tehty Telian ja Ilta-Sanomien jääkiekkoasiantuntijan Ismo Lehkosen johdolla.

Tilaa Urheilulehti kotiisi tästä.

1. Kärpät

Paperilla taas pelottavan kova. Vain mestaruus kelpaa. Jesse Puljujärven paluu Ouluun nosti entisestään pikkupetojen profiilia. Janne Pesonen, Juho Lammikko, Jakub Krejcik ja Ludwig Byström ovat nimekkäitä vahvistuksia liigajäille. Patrik Rybar värvättiin AHL:stä ykkösvahdin ruutuun. Kärpät hakee mestaruutta tutuilla, Suomi-kiekkoa muovanneilla pelillisillä teeseillä. Pelirohkeus, aktiivisuus ja aloitteellisuus korostuvat. Jatkuva flow-karvaus ja terävä pelin kääntäminen ovat tunnusomaisia piirteitä.


2. HIFK

Viime kausi päättyi välierässä, mutta isossa kuvassa HIFK:n kevätkausi antaa optimismia alkavaan kauteen. Kesken viime kauden päävalmentajaksi siirtyneen Jarno Pikkaraisen alaisuudessa HIFK:n pelaaminen on selkeytynyt ja tiivistynyt. HIFK on profiililtaan taitava taistelujoukkue, jossa kilpailu pelipaikoista on koventunut. Ydinrungon vaihtuvuus on ollut suurta. Teemu Turunen, Otto Paajanen, Jere Sallinen, Mikko Kousa ja Jesse Saarinen antavat uudet kasvot pelilliselle johtajuudelle.


3. Ilves

Yksi kiinnostavimmista joukkueista, josta monet povaavat kauden mustaa hevosta. Lahjakkuutta ja nuorta voimaa pursuava joukkue tähtää kuuden joukkoon raikkaalla kokoonpanolla ja viisastuneella pelitavalla. Karri Kivi aloittaa valmennusryhmänsä kanssa neljännen kauden. Nyt on tuloksenteon aika. Raikkaus ja nopeustaitavuus leimaavat joukkuetta. Ilveksen vahvuudet ovat taiturimaisessa ja hyökkäävässä pelityylissä. Potentiaalia ja tulevaisuuden tähtipelaajia riittää veskariosastolta kärkiketjuihin.


4. Tappara

Tappara on putoamassa paikallisvastustajansa Ilveksen kyydistä.

Syy ei ole kokoonpanossa – Tapparan materiaali on jälleen kova: se on kokenut ja monipuolinen. Syy on se, että Tappara on liian kangistunut kaavoihinsa. Joukkue ei kuulu suurimpiin mestarisuosikkeihin, koska kaikki vastustajat osaavat Tapparan ja Rautakorven metkut läpikotaisin ja parhaat joukkueet porhaltavat klassisen keskialueen trapin läpi heittämällä.

Tappara on yrittänyt kaikin keinoin kamppailla SM-liigan pelillistä murrosta vastaan, mutta muut joukkueet ovat ajaneet ohi. Jukka Rautakorpi ei saa pelaajistaan parasta irti.

Virsi on vanha tuttu jo edelliskausilta: mestaruuden voittaakseen Tapparan on aivan pakko uudistua. Rautakorpi on puhunut uudistumisesta jo viime kaudesta lähtien, nyt on tekojen aika.

5. Lukko

Lukko on päässyt eroon pöhöttyneestä maineestaan. Parhaimmillaan Pekka Virran joukkue pelaa todella laadukasta ja modernia jääkiekkoa. Viime kevätkaudellakin Lukko pelasi toveittain SM-liigan parasta kiekkoa.

Maalitykki Eero Elo palasi ulkomaanreissultaan, ja Westerholmin hyökkääjäveljekset Pathrik ja Ponthus tekevät taatusti pisteitä.

Raumalle kasataan aina isolla rahalla kova kokoonpano, mutta tämä joukkue on jopa poikkeuksellisen nimekäs.

Nuorentunut ja uudistunut Lukko on kauden musta hevonen.

Nyt alkaa Pekka Virran kolmas kausi päävalmentajana, joten pelitapa ja toimintatavat ovat tuttuja, ja työn parhaita tuloksia on lupa odottaa.

Ainoa suuri riski on, että paniikki iskee, jos peli ei toimi heti. Se olisi sääli.

6. Pelicans

Viime kauden runkosarjan kolmas sija antaa lupauksia, mutta menetti Oliwer Kasken, Mikko Kousan ja Jesse Saarisen tasoisia ydinpelaajia. Nyt vastuuta on tarjolla Jesse Ylöselle ja muille nuorille. Hyökkäyksessä on laajuutta ja laatua, mutta puolustus on kapeaa tekoa. Ville Niemisen valmentama joukkue on työteliäs ja taisteleva, mutta arvaamaton. Pelitavan eri rytmit ovat välillä kaukana toisistaan. Kolmen vuoden tauon jälkeen SM-liigaan palannut Tomi Karhunen on kova vahvistus ykkösvahdiksi.


7. HPK

Viime kevään mestari menetti tärkeimmät pelaajansa. Paikkaajia HPK hankki vähän, eivätkä he ole lähtijöiden tasoisia, eikä HPK:n budjetilla sellaisia edes hankittaisi. HPK:n on taas kehitettävä uudet tähdet.

HPK tuskin romahtaa massiivisesti, sillä päävalmentaja Antti Pennasen luoma pelillinen selkäranka on horjumaton. Hän on ennenkin koulinut keskinkertaisista pelaajista tähtiä. HPK pelaa laadukasta ja monipuolista yhteistyön jääkiekkoa myös ilman HIFK: hon ja muualle lähteneitä kirkkaimpia tähtiään.


HPK taistelee vauhtilätkänsä ansiosta suorasta pudotuspelipaikasta tälläkin kaudella. Nuorten Jere Innalan ja Valtteri Puustisen on nyt tehtävä se, minkä Teemu Turunen teki viime kaudella eli noustava uudelle tasolle, samoin maalivahti Joona Voutilaisen.

8. TPS

Turussa on haettu kiivaasti nousua kannukandidaatiksi, mutta viime kaudella kehitys taantui. TPS on päässyt rakentamaan Supercell-miljonäärien rahoilla, mutta resursseihin nähden joukkue on alisuorittanut etenkin kevään pudotuspeleissä. Pääkäskijä Kalle Kaskinen valmentaa tulevaisuudestaan. Paine seuran ympärillä on kova. Kaapo Kakko sähköisti TPS:aa viime kaudella, mutta nyt pitäisi löytää uudet vastuunkantajat. Pelillisesti joukkue pelaa tiiviillä viisikolla ympäri kenttää ilman turhia riskejä.

9. JYP

Liigan kestomenestyjä romahti häpeällisesti viime kaudella. Pelillisen kyntämisen päälle tulivat vielä raskaat taloustappiot.

Nyt konkarien johtama JYP on sisuuntunut. Harmi vain, joukkue ei ole juuri saanut lisää jalkanopeutta. Siksi päävalmentajaksi palkattu Pekka Tirkkonen peluuttanee liigan ärsyttävintä, puolustusvoittoista prosenttikiekkoa. Jos JYPin kokenut kaarti sitoutuu tällä kaudella puolustamaan nöyrästi ja yhdessä, maalimäärä omissa ainakin laskee, minkä jälkeen joukkue nojaa Jarkko Immosen johtamaan laadukkaaseen ylivoimapeliin.


Se saattaa kirpaista hurrikaanilätkän faneja, mutta Tirkkosen valitsema tie on ainoa keino saatella upeita hetkiä tarjonnut vanheneva ydin kunniakkaasti eläkkeelle. JYP parantaa viime kaudesta mutta ei säväytä.

10. KalPa

Kuopiolaiset lähtevät 90-vuotisjuhlakauteen nuorekkaalla kokoonpanolla ja kokemattomalla valmennuksella. Omistaja Sami Kapanen jätti päävalmentajan pestin ja siirtyi Sveitsiin. Tilalle tuli Tommi Miettinen, joka debytoi päävalmentajana SM-liigassa. Miettisellä on käsissään omavarainen joukkue, joka on tottunut pelaamaan kalpalaisittain: pelitapa perustuu kiekkokontrolliin ja liikkuvuuteen. Eero Kilpeläisen paluu ykkösvahdiksi on massiivinen apu. Miikka Pitkänen on toinen merkittävä paluumuuttaja.

11. Ässät

Yksi asia on varma: huonommin ei voi mennä kuin surkuhupaisalla viime kaudella. Eikä samanlaista farssia ole enää mitään syytä odottaa. Patapaidat palauttavat uskottavuutensa tällä kaudella. Seuralla on selvä, omiin kasvatteihin nojaava strategia, joka vaativan porilaisyleisön on helppo ostaa etenkin viime kauden rämpimisen jälkeen.

Kehitysjohtaja Tommi Kerttula on tehnyt hyvää työtä. Ässät saa jalkeille oikein kelvollisen joukkueen, jossa on paljon mielenkiintoisia nuoria pelaajia. Porissa nähdään tuttua, intohimoista raivolätkää.

Suuresta menestyksestä on vielä turha haaveilla. Kymmenen joukkoon selviäminen olisi huippusuoritus uuden alun ensimmäisellä kaudella. Uudesta maalivahdista Daniil Tarasovista on vielä paljon iloa. Hän kilpailee sarjan parhaan vahdin tittelistä.

12. Sport

Pesi viime kaudella kasvojaan, mutta pudotuspelipaikka jäi pisteen päähän. Vuotava puolustuspää on tukittava. SHL:stä hankittu ykkösvahti Stefan Steen on kovassa paikassa. Sport on pelannut juuri ennen kautta jatkosopimuksen tehneen Ari-Pekka Pajuluoman alaisuudessa yritteliäästi ja aktiivisesti, mutta pelaamisesta puuttuu tasapaino. Puolustuskalusto on kevyttä. Hyökkäyksessä Antti Kalapudas, Roope Talaja ja Toni Kallela sekä uudet hankinnat Antti Erkinjuntti ja Chris DeSousa ovat tulosrooleissa.


13. KooKoo

Sarjan muukalaislegioona. Nuorten Leijonien mestarivalmentaja Jussi Ahokkaan luotsaamassa ryhmässä on peräti kahdeksan ulkomaalaispelaajaa, joiden avulla KooKoo etsii uskottavuutta. Viime kauden kärkipelaajista KooKoo menetti pörssivoittaja Malte Strömwallin ja Miikka Pitkäsen. Anrei Hakulinen on joukkueen yksinäinen tähti. Uusi ykkösvahti Henrik Haukeland on polttopisteessä. Puolustusalueen puolustuspeli on jämäköitynyt, mutta miten ulkomaalaisarmeija hitsautuu yhteen?


14. SaiPa

Saimaan rannalla on parin virkeän kauden jälkeen lässähtänyt ja epäluuloinen tunnelma. Kaupunki ei seiso yhtenä rintaman Tero Lehterän valmentaman joukkueen takana.

SaiPan materiaali on heikentynyt viime kaudesta. Seura yllätti hankkimalla sapattivuoden pitäneen Teemu Ramstedtin ja kalliin Tomas Zaborskyn. Heidän on pakko onnistua, tai muuten SaiPa on lirissä. Katseet kohdistuvat myös ykköspakin tontille hommattuun Mario Grmaniin ja Niclas Westerholmiin, josta odotetaan uutta ykkösvahtia.


Lehterä on puhunut paljon vauhdikkaan kiekon puolesta, mutta pelitavallisesti SaiPa on oudossa välitilassa. SaiPassa on liikaa epävarmuustekijöitä. Tänä vuonna joukkueessa ei oikein ole edes pelaajia, joilta voisi odottaa yllättävää läpimurtoa. Seura on matkalla väärään suuntaan.

15. Jukurit

Mitä nyt, Jukurit? Heimotarina on väsynyt ja loppuun kulutettu, eikä kaukalossa esiintyvä muukalaislegioona tue aatetta laisinkaan. Mikkelin kyky tuottaa omia liigapelaajia on hyvin rajallinen, joten tämänkin vuoden joukkue nojaa hankintoihin. Nyt ulkomaalaispelaajien määrä on poikkeuksellisen suuri. Ilman voittoja ihmisten on vaikea kiinnittyä tai sitoutua ryhmään, joka on vaarassa kadota täysin marginaaliin kiekkokartalla.

Jukurien pelissä ei ole mitään yllättävää, jolla se voisi haastaa kovemmat vastustajansa. Jukurit tyytyy varjelemaan omaa maaliaan ja kyttäämään vastahyökkäyksiä. Se tuskin kantaa joukkuetta pudotuspeleihin. Jukurit kaipaisi kipeästi kaukaloon intohimoa ja räiskettä. Valitettavasti näyttää siltä, että mikkeliläisten kaudesta tulee jälleen väritön ja tuskainen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt