Jonne Virtanen sai potkut alkoholin vuoksi – asiantuntija: tämä seikka voi ratkaista, toimiko TPS oikein

Julkaistu:

sm-liiga
Pelaajayhdistys tukee Jonne Virtasta tämän työtaistelussa TPS:n kanssa.
Jääkiekon pelaajayhdistys SJRY pitää tiiviisti yhteyttä jääkiekkoilija Jonne Virtasen kanssa tämän sopimusjupakan tiimoilta. Virtasen ja TPS:n välille syntyi korjaamaton juopa syyskuun alussa, kun TPS päätti hyllyttää Virtasen tämän käytöksen johdosta.

Välikohtaus – jonka yksityiskohdat ovat yhä hämärän peitossa – sattui seuran paluumatkalla Tanskasta Turkuun. Spekulointi Virtasen tilanteesta ehti jatkua puolitoista viikkoa, kunnes torstaina pelaaja julkaisi Twitter-tilillään tiedotteen. Siitä käy ilmi, että TPS sanoi hänen sopimuksensa irti jo 5. syyskuuta.

Virtanen vahvistaa kirjoituksessaan, että asiat kärjistyivät TPS:n Tanskan-matkalla, kuten asiasta on mediassa raportoitu.

– Tosiasiassa kyse on ollut siitä, että allekirjoittaneella on ollut edellisen illan rookie-illallisesta johtuen ns. dagen efter matkustuspäivänä, Virtanen kirjoitti.
TPS ilmoitti purkamisen syyksi epäasiallisen käytöksen ja runsaan alkoholin käytön työtehtävissä. Virtanen kiistää tämän.

– Kysymyksessä olevan illallisen tarjoilut on kustantanut seura itse ja tällainen illallinen on yleensä tapa jääkiekossa. Myönnän nauttineeni seuraavana päivänä yhden oluen lentokentän paikallisessa ”old barrelissa”, mutta en pitänyt sitä kokonaisuus huomioon ottaen paheellisena.

Ilta-Sanomat tavoitti torstai-iltapäivänä TPS:n toimitusjohtajan Santtu Jokisen. Hän oli tietoinen Virtasen tiedotteesta, muttei halunnut kommentoida asiaa ollenkaan.

– Me emme kommentoi tässä nyt. Hänellä on omat näkemyksensä ja meillä omamme.

Pelaajayhdistys tukee

Pelaajayhdistys seisoo tukevasti Virtasen kulmauksessa. Toiminnanjohtaja Jarmo Saarela painottaa Ilta-Sanomille, että työnantajalla pitää olla erittäin painavat perustelut sopimuksen purkamiselle.

– Me tiedämme tapauksesta tällä hetkellä vain pelaajan ja hänen juristinsa näkemyksen. Näillä tiedoilla meidän mielestämme TPS:n toimet ovat ylimitoitettuja. Tapahtumat eivät täytä sopimuksen purkamisen vaatimuksia, Saarela sanoo.

Samalla Saarela kuitenkin muistuttaa, etteivät hän tai pelaajayhdistys vielä tiedä tapahtuman koko kuvaa, eikä hän siltä osin voi kommentoida tapausta laajemmin.

Saarela harmittelee TPS:n tiedottamista asian suhteen. Kuten Virtasen tiedotteestakin käy ilmi, sopimus purettiin jo viikko ennen kuin Virtanen joutui itse astumaan asian kanssa julkisuuteen. TPS ei hiiskunut asiasta sanallakaan ennen kuin Virtasen tiedote pakotti heidät lyhyeen uutiseen omilla verkkosivuillaan.

– Pelaajan näkökulmasta tässä on viivytelty täysin tarpeettomasti, jos viikko sitten on jo päätetty purkaa sopimus. Seuran olisi tässä ajassa pitänyt pystyä julkaisemaan jokin tiedote. Viivyttely hankaloittaa pelaajan suunnitelmia, koska hänen tavoitteenaan on varmasti löytää uusi työnantaja. Jos tilanne on epäselvä mediassa ja muualla, niin se hankaloittaa seurojen yhteydenottoja.

Asiantuntija: Varoitukset madaltavat kynnystä

Ilta-Sanomien haastattelema jääkiekkosopimusten asiantuntija muistuttaa, että pelaajasopimukset ovat normaaleja työsopimuksia. Koska sopimukset ovat määräaikaisia, vaaditaan päättämiseen painavat perusteet.

– Purkaminen on aika radikaali toimenpide ja se vaatii raskaita perusteita. Ne voivat olla hyvin erilaisia. Voi olla, että pelaaja on laiminlyönyt työsopimukseen kuuluvia velvoitteita. Esimerkiksi toistuvat poissaolot ovat sellaisia. Voi olla, että laiminlyönnit ovat lievempiä, mutta jos niistä on varoitettu ja sama käytös jatkuu, niin silloin perusteet täyttyvät, asiantuntija kertoo Ilta-Sanomille.


SJRY:n sivuilta löytyvä jääkiekon SM-liigan pelaajasopimus erittelee sopimuksen irtisanomisen seuraavasti: ”Työnantaja ja pelaaja saavat purkaa tämän sopimuksen sen kestosta riippumatta päättyväksi heti erittäin painavasta syystä. Tällaisena syynä voidaan pitää sellaista toisen sopijaosapuolen työsopimuksesta tai laista johtuvien, työsuhteeseen vaikuttavien velvoitteiden niin vakavaa rikkomista tai laiminlyöntiä, että toiselta osapuolelta ei voida kohtuudella edellyttää sopimussuhteen jatkamista.”

Asiantuntijan mukaan laiminlyöntejä voivat olla esimerkiksi tapaukset, jotka liittyvät käyttäytymiseen tai työtehtävien toteuttamiseen. Normaalisti edetään niin, että ensirikkeistä tulee varoitus, mutta suoraan purkamiseen johtaviakin rikkeitäkin voi ääritapauksissa ilmetä.

– Jos laiminlyönti on todella raskas, niin työsopimuksen voi purkaa kerrasta. Pidempi luvaton poissaolo olisi esimerkiksi sellainen.

– Laiminlyöntejä ovat esimerkiksi sellainen toiminta ja käyttäytyminen, joka vaarantaa työnantajan tai heikentää työnantajan mainetta tai lajia. Myös kaikki tällaiset dopingin ja huumausaineiden käyttöön tai sopimattomaan käytökseen liittyvät asiat ovat tyypillisesti sellaisia, jotka voivat olla perusteita.

Asiantuntija ei halua ottaa suoraan Virtasen tapaukseen kantaa mutta sanoo, että esitetyn tapainen tapahtumakuvaus ”ei kuulosta siltä, että tämä olisi mitenkään selkeä tapaus” purkamisperusteeksi. Hänen mukaansa tämän tyylisessä tapauksessa pitäisi olla edeltäviä varoituksia pohjalla.

– Jos varoituksia on alla ja kyse on ollut samanlaisesta käytöksestä, joka ei ole sopivaa, niin kynnys (sopimuksen purkamiselle) on matalampi. Sekin pitää muistaa, että aiemmin on ollut tapauksia, joissa varoitus on annettu aivan eri asiasta kuin millainen uusi rike on. Silloin työnantaja ei ole välttämättä oikeutettu purkamiseen varoituksista huolimatta.

Tällä hetkellä ei ole tiedossa, oliko TPS antanut Virtaselle aiemmin varoituksia samankaltaisista asioista.

TPS:n toimitusjohtaja Jokinen ei myöskään suostunut sanomaan, oliko Virtasella alla edeltäviä varoituksia käytöksestään.

– Nämä ovat sellaisia asioita, etten niistä voi puhua yksilönsuojan vuoksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt