HIFK: Tobias Salmelainen ravistelee seuran toimintakulttuuria: ”Imagot ja äijämäisyys sivuun” - SM-liiga - Ilta-Sanomat

HIFK:n pomo Tobias Salmelainen ravistelee seuran toimintakulttuuria: ”Imagot ja äijämäisyys sivuun”

Urheilujohtaja Salmelaisen mukaan HIFK:lla ei ole viime vuosina ollut mahdollisuutta mestaruusviirien tavoitteluun.

Tobias Salmelainen aloitti HIFK:n urheilujohtajana syksyllä 2017.

11.9.2019 17:02

Luvut seitsemän, kolme ja yksi kertovat jääkiekon Liigan kärkeen povattujen Kärppien, Tapparan ja HIFK:n 2000-luvulla saavuttamien Suomen mestaruuksien määrän.

Finaalipaikkoja vertaillessa ero on vielä selkeämpi Kärppien ja Tapparan eduksi.

Kärpät on ollut finaalissa kymmenen ja Tappara yhdeksän kertaa. HIFK on mestaruuskevään 2011 lisäksi käynyt finaalissa vain kerran tällä vuosituhannella.

Helsinkiläisseurassa ovat puhaltaneet uudet tuulet sen jälkeen, kun seura pestasi loppuvuodesta 2017 urheilujohtajaksi Tobias Salmelaisen.

– Toimintakulttuurin muuttaminen ei ole koskaan helppoa vaan vaatii pitkäjänteistä työtä. Kärpät ja Tappara ovat olleet kärjessä ja tehneet asioita oikein. Meidän täytyy tehdä mahdollisimman paljon asioita oikein päivittäisessä urheilutoiminnassa, Salmelainen, 34, paaluttaa.

HIFK on yltänyt välieriin neljänä keväänä peräkkäin, joka sekin on kunnioitettava saavutus. Runkosarjan voitto irtosi 2016, mutta viimeinen askel Tapparan tai Kärppien kaltaiseksi kestomenestyjäksi on jäänyt ottamatta.

– Emme halua menestystä lyhytjänteisesti vaan sen pitää tulla oikealla tavalla. Ensin pitää luoda mahdollisuus mestaruusviirien tavoitteluun. Sitä meillä ei ole ollut, Salmelainen näkee.

– Kaikki tapahtuu sitoutumisen ja arjen työn kautta. Laitetaan imagot ja äijämäisyydet sivuun ja mennään töihin. Tulos tulee joku päivä.

Rahalla ostaminen on lyhyt tie

HIFK:lta Salmelaisen pestaaminen oli selkeä viesti, ja seura katsoo nyt eteenpäin.

Torstaina alkavalla kaudella HIFK tähtää Liigan kärkisijoille jälleen yhdellä sarjan suurimmista budjeteista, mutta enää rahan kanssa ei hosuta holtittomasti.

– Se ei ole pitkäjänteistä, että rahalla ostetaan pelaajia. Ympäristön pitää toimia niin laadukkaasti, että nuoret urheilijat haluavat tulla IFK:hon. Olemme keskittyneet siihen, että junioripolku on toimiva ja uskottava.

– Tähän kauteen päästiin aika paljon valmistautuneempana kuin edelliseen, Salmelainen viittaa viime vuoteen.

Tuolloin joukkueessa oli vielä runsaasti Salmelaisen edeltäjän Tom Nybondaksen kasaamissa joukkueissa pelanneita pelaajia

– Joukkueessa näkyy nyt hyvin oma ja Piken (päävalmentaja Jarno Pikkarainen) kädenjälki. Nyt mukana on sellaisia IFK-pelaajia, joita haluamme.

HIFK vahvistui esimerkiksi mestari-HPK:n luottomiehillä Otto Paajasella ja Teemu Turusella. Lahdesta saapui kokenut Jesse Saarinen ja Ruotsista maailmanmestari Jere Sallinen.

Päävalmentaja uudessa tilanteessa

Pikkarainen otti HIFK:n vetovastuun kesken viime kauden, ja toimi edellisenkin työnantajansa TPS:n riveissä hetken aikaa päävalmentajana. Nyt 46-vuotias päävalmentaja on uuden haasteen edessä, kun hän toimii ensimmäistä kertaa liigajoukkueen päävalmentajana kauden alusta lähtien.

– Nyt kauteen valmistautuessa on pidempi aikajänne ja on pystynyt valmistautumaan tehtävään päävalmentajana, Pikkarainen avasi.

Junioreista viime kaudella edustuksessa läpimurron teki toisen polven pääsarjapelaaja Anton Lundell, joka täyttää pian 18 vuotta. Häneltä odotetaan nousua koko sarjan kärkipelaajien joukkoon.

– Anton ei ole glamourinhakuinen persoona vaan pitää jalat maassa. Taustalla on hyvä kotikasvatus. Kehityksen jatkuessa, keväällä kaukalossa on aivan eri Anton kuin syksyllä, Pikkarainen ennakoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?