Ismo Lehkonen vertaa Jesse Puljujärven tilannetta nuoreen Teemu Pukkiin – yksi asia on erityisen tärkeää saada kuntoon

Julkaistu:

jääkiekko
Ismo Lehkosen mielestä Jesse Puljujärven ympärillä oleva tukiverkosto ei ole onnistunut nuoren pelaajan sparraamisessa.
Kärpät vahvisti tiistaina, että Jesse Puljujärvi on solminut seuran kanssa yhden vuoden sopimuksen. Kolme vaikeaa kautta Edmonton Oilersin organisaatiossa pelannut Puljujärvi ajautui Kanadassa vaikeaan tilanteeseen, eikä jatkosopimus ollut osapuolille järkevin ratkaisu.
Ilta-Sanomien ja Telian jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen pitää Puljujärven paluuta Suomeen ilouutisena Kärpille ja ennen kaikkea SM-liigalle.

– Ensireaktioni on, että työrauha ”Puljulle”! Hänen ympärillään on ollut kauheaa vääntämistä ja kääntämistä. Pitää muistaa, että hän on todella nuori (21). Kärpät ansaitsee myös ison hatunnoston. Moni muu seura saisi ottaa mallia heistä sen suhteen, miten kohdellaan nuoria ja kokeneita pelaajia. Sinne on todella kova veto, Lehkonen intoilee.
Lehkosen mielestä siirto takaisin Suomeen on paras vaihtoehto juuri nyt Puljujärvelle, sillä tilanne Edmontonissa oli todella haastava. Hän muistuttaa, että hyökkääjät ovat useimmiten parhaimmillaan vasta 26-vuotiaasta eteenpäin, joten pelaajalla on paljon aikaa ottaa seuraavat askeleet urallaan.

Jos taulukko ei näy yllä, voit katsoa sen tästä.

Oilers pitää yhä hallussaan Puljujärven NHL-oikeuksia.

– Kyllä se vaatii vähän tuuriakin jokaisen kohdalla, joka NHL:ään nousee. Kun sinne murtautuu niin pitää löytää ympäristö, joka tukee vahvuuksia ja kehittää heikkouksia. Pitää olla tuuria, että ympärille tulee pelaajia, jotka auttavat siinä, ettei nuori jää yksin. Olen seurannut Oilersia vain todella kaukaa, mutta käsitykseni on, että kaikenlaista on tapahtunut eikä tilanne ole ollut helppo. Toisessa ympäristössä tilanne olisi voinut olla erilainen. Nyt pitää mennä eteenpäin.


Moni asia meni NHL-siirrossa pieleen.

Ympäröivät tekijät vaikuttavat nuoren kehitykseen valtavasti. Puljujärvi joutui suurennuslasin alle, kun samoihin aikoihin varatut suomalaislahjakkuudet kuten Patrik Laine, Sebastian Aho ja Mikko Rantanen löivät läpi ryminällä ja Puljujärvi tuskaili samaan aikaan tehottomuuden kanssa.

Paljon samaa kuin Teemu Pukin tilanteessa

Pitkäaikainen valmentaja ja Montreal Canadiensin hyökkääjän Artturi Lehkosen isä on nähnyt läheltä, mitä kaikkea huipulle nouseminen vaatii. Kaikki ei ole kiinni pelaajasta itsestään. Edes paljon kohutussa kielitaitoasiassa hän ei halua kaataa kaikkea Puljujärven syliin.

– Sanoisin näin: kakarat on aika samanlaisia. Jokainen tarvitsee verkoston, joka sparraa nuorta tulevia juttuja varten. On perkeleen helppoa olla jälkiviisas. Sanoisin, että verkosto, joka siinä Puljujärven ympärillä on, on jättänyt joitain asioita tekemättä. On perskatin helppoa syyllistää nuoria virheistä, mutta kun nuoriso näyttää, että ennemmin tai myöhemmin he ovat valmiita siihen kovempaan juttuun, niin meidän aikuisten tehtävä on valmistaa heidät siihen.

– Ympärillä olevan verkoston pitää pystyä kutittelemaan nuorta oikeilla tavoilla. Nuoriso, joka heittäytyy intohimoisesti tekemään omaa juttua, etenee aivan laput silmillä. Nuori harjoittelee ja pelaa kovaa, ja ihmisten siinä ympärillä pitää saada heidät ohjattua kohti sitä lopullista maalia. Nyt Puljujärven kohdalla spekuloidaan kielitaidolla, stop and go -pelaamisella, puolustuspelaamisella ja vaikka millä. Minä sanoisin, että verkosto ympärillä on jättänyt joitain osa-alueita puolivillaisesti huomioimatta.

Lehkonen löytää Puljujärven tilanteessa paljon samaa kuin mitä nähtiin silloin, kun Teemu Pukki palasi Espanjan Sevillasta Suomeen ja siirtyi HJK:hon. Pukki sai uransa takaisin raiteilleen ja siirtyi Saksan suurseuraan Schalkeen.


Pukin tie lopulliseen läpimurtoon vei vielä vuosia tämänkin jälkeen. Norwichissa maaleja takova suomalainen on sittemmin kertonut, että lopullinen ahaa-elämys ammattilaisurheilijan elämästä tapahtui vasta tanskalaisseura Bröndbyssä Alexander Zornigerin kovissa harjoituksissa muutama vuosi sitten.
Pukki oli jo 26-vuotias. Hän on kertonut avoimesti nauttineensa liikaa makeasta elämästä. Taidot olivat huipputasoa, kroppa ei.

Lehkonen uskoo, että Puljujärvi kokee vielä oman ahaa-elämyksensä – onhan 21-vuotiaalla rutkasti aikaa.

– Pukki on helvetin hyvä esimerkki. Kun pari asiaa loksahtaa kohdalleen, niin johan alkaa tapahtua. Tässä on periaatteessa ihan sama juttu, Lehkonen painottaa.

– Pitää muistaa, ettei Puljujärvi ole suinkaan ainoa, joka on tässä tilanteessa. Meillä on paljon 1–3-kierroksen varauksia, joita pitää vielä sparrata, että he murtautuvat huipputasolle. Sama tilanne on myös yksilöurheilussa.

Asiantuntija korostaa, että Puljujärvi tarvitsee nyt ympärilleen oikeanlaista tukea ja neuvonantajia. Kärpissä niitä voi löytyä.

– Kaikki ymmärtävät, ettei kukaan nuori pysty nousemaan yksin huipulle enää tänä päivänä. Sellaista lahjakkuutta ei palloilulajeissa enää löydy. ”Autotallivalmentamisella” voi nousta vielä SM-tasolle, muttei terävimmälle huipulle. Nyt sanoisin faneille, että nautitaan Puljusta ja annetaan hänen tehdä oikeita asioita. SM-liiga kiittää!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt