Suomi-kiekon 15-vuotias superlupaus Brad Lambert teki rohkean ratkaisun ja siirtyi Lahdesta HIFK:hon – ”Helpoin reitti ei ole aina paras”

Julkaistu:

Jääkiekko
Brad Lambert on Suomi-kiekon kohutuin 15-vuotias lahjakkuus.
Harva juniorikiekkoilija paistattelee valtakunnan otsikoissa jo 15-vuotiaana. Brad Lambert on poikkeus. Hän on ikäluokkansa (2003 syntyneet) lahjakkaimpia pelaajia.
Lambert ei ole ensimmäinen tai viimeinen suomalainen huippulahjakkuus, jonka harteille on soviteltu kohulupaus-termiä. Kymmenen vuotta sitten kohistiin Mikael Granlundista, joka siirtyi kovan mediarumban keskellä Oulun Kärpistä Helsingin IFK:hon.

Joulukuussa 16 vuotta täyttävä Lambert nousi valtakunnan otsikoihin viime toukokuussa, kun sähäkkä taitohyökkääjä päätti karistaa kotikaupunkinsa Lahden pölyt jaloistaan ja siirtyi Pelicansista HIFK:hon.

Siirto herätti keskustelua lajipiireissä.

– En ymmärrä, miksi tästä tehtiin niin iso numero. Viime vuosina Suomessa on lähtenyt tusinan verran samanikäisiä kärkinimiä eri seuroihin. Se on yleisempää kuin luullaan, mutta Bradin siirtyminen tuntui puhuttavan erityisesti, ihmetteli hänen isänsä Ross Lambert.

Todennäköisin syy on se, että Lambert ei ole mikä tahansa pelaaja. Kanadalaisen isän ja suomalaisen äidin poikaa pidetään poikkeuksellisena lahjakkuutena. Lahdessa syntynyt hyökkääjä on varausikäinen vasta kesän 2022 NHL:n varaustilaisuudessa, mutta hype alkaa saada jo nyt lisää kierroksia.
Lambertin isolla listalla oli viime kauden jälkeen kymmenen seuraa, joista nuorukainen tapasi lopulta seitsemän. Viimeisessä vaiheessa pöydällä oli viisi seuraa, joista Lambert itse valitsi HIFK:n.

– HIFK:ssa tarjottiin parhaat mahdollisuudet kehittyä. Sain treenata liigajengin kanssa kesällä ja pääsen kauden aikana pelaamaan eri tasoilla. Jos täällä pelaa hyvin, se huomataan varmasti myös muualla, koska HIFK:ta seurataan tarkasti. Mielestäni tämä on ollut todella hyvä valinta. En kadu ollenkaan, Lambert perusteli.


Siirto isompaan näyteikkunaan tuo mukanaan myös odotukset ja paineet.

– Tietenkin olisi ollut helpompaa jäädä Lahteen ja Pelicansiin, mutta helpoin reitti ei ole aina paras. Brad siirtyi HIFK:hon paremman mahdollisuuden takia. Oliko ratkaisu oikea? Kuka tietää. Sen näkee vasta myöhemmin, sanoi Ross Lambert, joka vietti ison osan pelaajaurastaan Englannissa 1990-luvulla.

Poikaa ei koskaan suurella todennäköisyydellä nähdä Englannin pubiliigoissa. Tavoitteet ovat aavistuksen eri sfääreissä. Lambert tiesi jo 11-vuotiaana, mikä hän haluaa olla isona.

– Haluan olla yksi maailman parhaista pelaajista. Sen eteen teen töitä joka päivä. En ole ikinä kuvitellut tekeväni mitään muuta.

”Tämä ei ole sprintti vaan maraton”

Kaikki sai alkunsa sinisestä mailasta joulukuussa 2004.

– Muistan kuinka Brad oli juuri täyttänyt vuoden, kun hän sai käsiinsä sinisen kiekkomailan ensimmäistä kertaa. Siitä lähtien hän halusi vain pelata jääkiekkoa. Se oli menoa sen jälkeen. Hän on kirjaimellisesti kasvanut maila käsissään pienestä pitäen, muisteli isä hymyssä suin.

Ensimmäiseen lätkäjoukkueeseensa Lambert liittyi viisivuotiaana. Nassikasta lähtien taitoja on hiottu tuhansien tuntien ajan omatoimisesti ulkojäillä sekä takapihan minikaukalossa.

Poikkeukselliset motoriset ja tekniset kyvyt ovat ilmeiset, kun Lambertia seuraa kiekon kanssa jäällä. Esikuviensa Connor McDavidin ja Mathew Barzalin tavoin kiekko pysyy lavassa kovassakin tempossa kuin liimattu.

– Olen aika hyökkäyksellinen pelaaja. Tykkään tuottaa hyökkäyspäässä paljon ja rakentaa paikkoja. Pisteet tulevat totta kai siinä mukana, mutta yritän hoitaa myös oman pään vastuullisesti.

– Vahvuudet ovat kuitenkin hyökkäyssuuntaan. Erityisesti luistelu ja kiekonkäsittely kuuluvat vahvuuksiini, Lambert kuvaili.

Huomio Lambertin ympärillä alkoi lisääntyä viime kauden aikana, kun hän loisti Pelicansin kolmessa eri juniorijoukkueessa C:stä aina A-nuoriin asti sekä poikien maajoukkueturnauksissa.

– Kun hänestä tehtiin ensimmäisiä haastatteluja, kysyin siinä vaiheessa Bradilta, että luuleeko hän olevansa nyt matkalla NHL-pelaajaksi. Vastaus oli tiukka ei. Brad tietää tasan tarkkaan, että töitä on tehtävä kärsivällisesti päivä kerrallaan. Tämä ei ole sprintti vaan maraton. Edessä on vielä v*****i töitä, huomautti isä-Lambert.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt