Jukka Jalonen muistaa yhä 17 vuoden takaisen räjähdyksensä – harvinainen episodi pukukopissa on arka aihe vielä tänäkin päivänä

Julkaistu:

Jääkiekko
Jukka Jalonen poltti päreensä harvinaislaatuisella tavalla Rinkelinmäen uumenissa 17 vuotta sitten. Tilanne on yhä asianosaisten mielessä, mutta aiheesta ei haluta puhua.
Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen muisteli hiljattain ilmestyneessä Image-lehdessä mieleen painunutta räjähdystä HPK:n päävalmentajana keväällä 2002.

– Me pelattiin mun ensimmäisellä HPK-kaudella Jokereita vastaan välierissä. Johdettiin ihan lopussa, kun meidän pelaaja otti jäähyn. Ja sitten otti toinenkin. Jokerit tuli tasoihin ja voitti matsin.

– Mä ripitin jälkimmäisen jäähyn ottajaa koko joukkueen edessä. Syyllistin sen siitä tappiosta. Aika pian mä tajusin, miten tyhmästi olin toiminut. Mä muistan sen vieläkin. Ja oon ihan varma, että se pelaajakin muistaa, vaikka siitä on kohta parikymmentä vuotta. Se on hyvä esimerkki huonosta palautteen antamisesta.

Kyseessä oli välieräsarjan kolmas ottelu Hämeenlinnassa.

Jalosen mainitseman tilanteen aikana jäähypenkillä istui kaksi kokenutta puolustajaa, Marko Tuulola ja Sebastian Sulku.

Ilta-Sanomien tavoittama Tuulola, 48, muistaa välittömästi 17 vuoden takaisen episodin mutta pesee nopeasti kätensä pukukopin tapahtumista.

– En ollut minä! Muistan kyllä tapauksen, mutta en voi puhua toisen puolesta. Muistan senkin, että mä sain vähän kyseenalaisen huitomisjäähyn. Vähän kopautin maalin takana, ja (Pavel) Rosa filmasi siitä kakkosen!

Seuraavaksi pirahtaa toisen jäähyllä istuneen puolustajan puhelin.

Jalonen oli oikeassa: myöskään Sulkua ei tarvitse kahta kertaa muistuttaa tapauksesta.

– Mistä tiedät, että se olin minä? Meitähän oli kaksi siellä jäähyaitiossa.

Soitin äsken Tuulolalle.

– Hahaha! No joo, kyllä mä tän muistan.

– Se oli välieräpeli. Jatkoajalla hävittiin.

Jalosen räjähdykseen johtaneet tapahtumat ovat painuneet hämmästyttävän tarkasti asianosaisten pelaajien mieleen.

– Siinä oli muistaakseni minä ja (Frank) Banham maalin edessä. Jotakin tönimistä siinä oli puolin ja toisin, ja mä jouduin siitä sitten istumaan. Siitä nousi hirveä haloo.

– Jokerit teki siinä kuitenkin kuudella kolmea vastaan maalin.


Joukkueet poistuivat pukuhuoneeseen valmistautumaan jatkoaikaan.

Sitten paloivat Jalosen päreet tavalla, joka on vielä 17 vuotta myöhemminkin tarkasti asianosaisten mielessä.

Sulku kiertelee kysyttäessä tapahtumien kulusta.

– No, ääääh.. Siihen aikaan kulttuuri oli varmaan muutenkin erilaista kuin nykyään. Silloin palaute taisi valmentajilta olla useimmiten hyvin erilaista kuin nykypäivänä.

– En mä oikein haluaisi avata kopin tapahtumia...

Sanavalmis Sulku menee vaikeaksi, kun tilanteesta kysytään toistuvasti lisätietoja.

– Niin... no... siinä jotain... en mä muista tarkkaan. Se oli tota...

Mitä siellä tapahtui? Lentelivätkö roskapöntöt?

– Ei ei, ei mitään sellaista... Siinä.. no, siinä käytiin sitä peliä läpi.

– No sanotaan näin, että kyllä mä sain kuulla kunniani. Mä en kyllä siinä tilanteessa sanonut mitään.

Illan tapahtumat ovat selvästi arka aihe vielä 17 vuotta myöhemmin.

Kyseessä on myös eittämättä harvinainen tapaus Jalosen, 56, pitkällä ja menestyksekkäällä valmentajauralla.

Jalosen apuvalmentajana pitkään sekä seura- että maajoukkueessa työskennellyt Timo Lehkonen muistelee, ettei ole nähnyt koskaan Jalosta syyttämässä yhtä pelaajaa koko joukkueen edessä.

Sulku muistaa, että HPK:n joukkueelta odotettiin kyseisellä kaudella seurahistorian ensimmäistä mestaruutta. Paineet olivat kovat.

Kerholla oli kasassa harvinaisen nimekäs ryhmä. Eturivissä häärivät nimekkäät kehäketut Vladimir Vujtek, Eric Perrin, Pasi Määttänen, Tomas Kucharcik, Zdenek Nedved, Tuulola, Sulku...

Lisäksi joukkueesta löytyi tukku nuoria ja nälkäisiä tulevaisuuden huippuhyökkääjiä kuten Janne Laakkonen, Eero Somervuori, Tommi Santala ja Janne Lahti.


Kolmannen välierän viimeisellä minuutilla hukattu johto ja sitä seurannut jatkoaikatappio koituivat kuitenkin HPK:n kohtaloksi.

Jokerit vei neljännen välierän kotonaan 1–0 ja eteni finaaleihin voitoin 3–1. Siellä se voitti Tapparan ja pääsi juhlimaan toistaiseksi edellistä Suomen mestaruuttaan.

– Luulen, että se tilanne (pukukopissa) vaikutti jonkin verran koko joukkueeseen. Sen jälkeen me ei tehty enää maaliakaan siinä sarjassa, Sulku sanoo.

Sen tilanteen jälkeen Sulku pelasi urallaan enää kaksi peliä HPK:n paidassa. Hän siirtyi kahdeksi kaudeksi Espoon Bluesiin, jonka jälkeen päätti pelaajauransa ruotsalaisessa Brynäsissä kaudella 2004–05.

Sulku jäi pelaajauransa jälkeen asumaan Ruotsiin ja on yhä sillä tiellä.

– Aikomus on kuitenkin vielä Suomeen muuttaa, Sulku, 47, kertoo.

Muokattu klo 10.14 lopun kappaleeseen, että Jokerit vei mestaruuden, ei Tappara.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt