SM-liigatuomio: Oikeus ja kohtuus tapahtui – Kärpiltä ja HPK:lta on odotettavissa todellinen herkkupala

Julkaistu:

SM-liiga
Ilta-Sanomien raati käy läpi SM-liigan kuudennen finaalin puheenaiheet.
SM-liigan kuudes loppuottelu päättyi torstaina HPK:n 1–0-kotivoittoon. Näin loppuottelusarja ja Suomen mestari ratkeavat lauantaina Oulussa.

IS:n SM-liigatuomiossa kuudetta ottelua ruotivat urheilutoimituksen esimies Vesa Rantanen, IS:n ja Telian analyytikko Ismo Lehkonen sekä toimittaja Tommi Koivunen.

Vesa Rantanen

Tähti: Valtteri Puustinen. Kerhon ykkösketjun sinikypäräinen nuori laitayökkääjä teki HPK:n tämän kauden toistaiseksi tärkeimmän maalin komean vastahyökkäyksen päätteeksi. Teemu Turusen pohjatyö oli upea, mutta kun sarja on kääntynyt näin vähämaaliseksi, voitto-osuman kylmäpäinen viimeistelijä on kullanarvoinen.

Puheenaihe: Maalin tekemisen vaikeus. Finaalisarjassa on kaksi laadukasta maalivahtia sekä tarkasti ja sitoutuneesti puolustavaa joukkuetta, joten maalijuhlia ei ole nähty eikä nähdä. Tämä on hieman nurinkurista, koska vastakkain ovat Suomen parhaiten hyökkäävät joukkueet, mutta niiltäkin voi puolustaa tehot pois. Tai sitten on tehtävä tyly huomio: kummankaan joukkueen kärki ei ole hyökkäyssuuntaan kansainvälistä tasoa.

Moka: Kärppien ylivoimaprosentti on romahtanut runkosarjasta, mutta muutoksia ykköskoostumukseen ei tehdä. Ilmeisesti loukkaantuneena pelaava, tehonsa täysin kadottanut Jussi Jokinen pyörittää sitä edelleen oikealta B-pisteeltä samalla tavalla kuin koko kevään.

Tyyli: Finaalisarja on ollut niin tasainen, että on pelkästään oikeus ja kohtuus, että mestaruus ratkaistaan legendaarisessa seiskapelissä. Pitkä kevät saa arvoisensa päätöksen. Odotettavissa on sarjan tähän asti laadukkain ottelu, kutospeli oli ainakin huikea jännitysnäytelmä.

Yllätys: Kärpät yllätti tulemalla peliin aivan eri tavalla kuin jolla voitti edellisen. Trap-juna jäi Ouluun, ja Hämeenlinnassa nähtiin aktiivinen ja eteenpäin puolustava Kärpät, johon moni rakastui runkosarjassa. Kutospeli olikin erittäin laadukas ja vauhdikas, vaikka kummallakin joukkueella on rutkasti parannettavaa ylivoimapelissä ja viimeistelyssä.

Ismo Lehkonen

Tähti: Emil Larmi. Ei kahta sanaa. Hän pääsi niin hyvään rytmiin 1. erässä, ettei torjuntoja tarvinnut hakea. Larmi oli soturimainen taistelija tarvittaessa mutta pysyi rauhallisena eikä höntyillyt. Osti ensimmäisen erän tarinalla seuraavan tarinan. Kerho puolusti toki myös todella hyvin.

Puheenaihe: Jokainen peleistä on ollut erilainen tarinansa. Jos ajattelee valmentajan silmin, niin kaikki kuusi peliä ovat olleet tosi erilaisia. Näitä ei ole voinut ennustaa ollenkaan. Pelitavallisten juttujen, kuumien pelaajien ja erikoistilannepelaamisen osalta on ollut hyvin tapahtumarikasta. Siksi olen tykännyt näistä finaaleista. Esimerkiksi Kärpät veti nyt häränpyllyä edellispelin kanssa.

Moka: Hyökkäys- tai puolustuspelaamista ei saa aukottomaksi. Kärppien yksi toisen erän huono hyökkäysalueen peli johti Kerhon hyökkäykseen, jonka he päättivät hienosti maaliin. Siinä tuli pieni virhe, ja HPK:n osittaista 2–1-hyökkäystä ei takapaineen kautta saatu tasahyökkäykseksi. Näin pienistä asioista on jääkiekkopelissä kysymys.

Tyyli: HPK:n viimeinen erä. He syöttivät Kärpille heidän omaa lääkettään 0–5- tai 1–4-trapillaan. HPK puolusti keskialueella tiiviisti, ja kiekollinen pelaaminen oli ihan puhdasta minimiä. Peli tuottaa välillä määrättyjä asioita, ja joukkue joutuu tuollaiseen tilanteeseen, että voiton kanssa ei leikitä. Kuka valittaisi nyt HPK:n pelitavasta?

Yllätys: Kärpät yllätti kiekkoa seuraavan Suomen aggressiivisuudellaan. Ja huomio: pelitavan vika se ei ollut, että Kärpät hävisi. HPK joutui puolustamaan lähes koko pelin ajan. Kärpät oli vähän aggresiivisempi ja aktiivisempi koko pelin ajan.

Tommi Koivunen

Tähti: Nuoren Suomen hengessä: kaikki! Uskomattoman upea finaalisarja täynnä hienoja pelaajia. Jos joku pitää nostaa esiin, niin totta kai on helppoa jatkaa maalivahtilinjalla: Emil Larmi pelasi upeasti ja varmaan elämänsä parhaan ottelun – tai ainakin yhden parhaista.

Puheenaihe: Vihdoin seiskapeli! Pudotuspelikevät on ollut sikäli poikkeuksellinen, että kaikki aiemmat sarjat ovat kestäneet enintään kuusi matsia. Mahtava finaalisarja saa arvoisensa huipennuksen. Historian kaksi aiempaa loppuotteluiden seiskapeliä on muuten nekin pelattu Oulussa. Kärpät voitti molemmilla kerroilla Tapparan jatkoajalla.

Moka: Nyt ei puhuta mistään jättivirheistä, mutta kaipaisin aavistuksen tiukempaa tuomarilinjaa. Mailahäirintä- ja estopeli on paikoin aika härskiä. Linja on ollut erityisen löysä tässä ja edellispelissä.

Tyyli: Viihdyttävää kiekkoa voi pelata ilman maalejakin. Ja peli voi olla viihdyttävää, vaikka toinen keskittyisi välillä träppäämään ja puolustamaan. Kevään pudotuspeleissä on nähty muuten yleisestikin useita laadukkaita ja viihdyttäviä mutta vähämaalisia pelejä.

Yllätys: Roolit menivät päinvastoin viime pelin kanssa, ja silti niin kävi myös tulokselle. Jonkinasteisena yllätyksenä voidaan pelitapahtumien takia pitää myös Kärppien tehottomuutta, vaikka HPK puolustikin hyvin. Luulisi, että tuolla arsenaalilla ja hallinnalla saisi edes yhden maalin aikaiseksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt