SM-liigatuomio: Kärppien ja HPK:n finaalitaisto hämmentää – kuin katsoisi Rocky-elokuvaa, jota altavastaaja ei voitakaan

Julkaistu:

SM-liigatuomio
Ilta-Sanomien raati käy läpi SM-liigan kolmannen finaalin puheenaiheet persoonalliseen tyyliinsä.
Tällä kertaa raadissa ovat Ilta-Sanomien urheilutoimituksen esimies Vesa Rantanen, IS:n toimittaja Tommi Koivunen sekä Oulun avustaja Jarmo Korhonen.

Viides loppuottelu päättyi maanantaina Hämeenlinnassa 2–4. Kärpät meni finaalisarjassa 3–2-johtoon.

Näin ollen mestaruus on ensi kertaa katkolla Hämeenlinnassa torstaina pelattavassa kuudennessa loppuottelussa.

Vesa Rantanen

Tähti: Veini Vehviläinen. Nyt oli Kärppien maalivahdin vuoro nollata vastustaja. Kärpät puolusti tarkasti ja kurinalaisesti ja vei Kerhon hyökkäys- ja karvausmyllystä parhaan vauhdin, mutta Vehviläisellä riitti töitä: hänelle merkattiin 29 torjuntaa, kun HPK:n Emil Larmi torjui 16 kutia. HPK kontrolloi kiekkoa ja loi paikkoja Kärppiä enemmän, mutta finaalissa lasketaan vain tehdyt maalit.

Puheenaihe: 1–4 ja 0–5 trap. Luultiin, että niiden aika muuta kuin Tapparaan kohdistettuina vanhoina vitseinä olisi ohi, mutta ei: Kärpät otti kotipelissä idioottivarmat puolustusstrategiat täysmääräisesti käyttöön ja tylsytti ja turhautti hyökkäyspelistä elävän HPK:n. On äärimmäisen mielenkiintoista nähdä, miten Antti Pennasen HPK vastaa Kärppien heittämään märkään rättiin torstaina, kun sarja on ensi kerran katkolla. Jos Pennanen vastaa samalla mitalla, Hämeenlinnassa seistään trapissa enemmän kuin koko kaudella yhteensä.

Moka: Oskar Osalalla on ollut suuria vaikeuksia päästä pelin ytimeen ja löytää itseluottamuksensa. Jalka on ollut läpi kevään raskas, mutta eniten hänen peliään ovat haitanneet turhat jäähyt. Nyt hän vaaransi joukkueensa 2–0-johdon turhalla ja huolimattomalla kaksiminuuttisella kolmannen erän puolivälissä. Veini Vehviläinen pelasti Osalan, joka on vahdille kauden jälkeen velkaa pitkän illallisen.

Tyyli: Kärpät otti jo sillassa käytyään niskalenkin sarjassa. Joukkue on lähes kaksi kautta ollut SM-liigan aktiivisen ja hyökkäävän jääkiekon kirkas soihtu – ja kauden tärkeimmät pelit joukkue pelaa hyvin puolustusvoittoista ja passiivista, neljä pelin alla – turvajääkiekkoa. Kärpätkin heitti idealismin HPK:n muuntajaan, ja se toimi. Vastoin kaikkia toiveita ja tendenssejä mestaruus näyttää vielä vuonna 2019 menevän sille, joka puolustaa passiivisemmin. Mestari on aina mestaruutensa ansainnut, mutta tapa jolla sarja on kääntynyt, on takapakkia SM-liigan viime kausien pelilliselle kehitykselle.

Yllätys:
Kerho on murhannut vastustajansa aloitusympyrässä läpi pudotuspelikevään, erityisesti Niclas Lucenius ja Robert Leino, minkä vastustajat ovat varmasti panneet merkille. Kohtalon ivaa olikin, että Kärpät teki ääritärkeän avausmaalin lähes suoraan hyökkäyspään aloituksesta, jonka Niclas Lasu vei Robert Leinolta puhtaasti sata nolla.

Tommi Koivunen

Tähti: Otto Karvinen! Roolipelaaja iski kevään ensimmäisen pudotuspelimaalinsa maukkaaseen paikkaan. Oli se sellainen kisutus, että tätä tähtivalintaa ei vie pois edes avauserän hölmö jäähy, kun romuluinen laituri vei Philippe Cornet’n kypärän peli ollessa jo poikki.

Puheenaihe: Kärpät etenee hyvin samankaltaisella tavalla kuin välieräsarjassa HIFK:ta vastaan. Vastustajalla on paljon jossiteltavaa, mutta Kärpät on käyttänyt paikkansa tehokkaammin ja puolustanut erinomaisesti, kun siihen on ollut tarve. Lisäksi maalivahti Veini Vehviläinen on taas ollut kokonaisuutta tarkasteltaessa pykälän tai kaksi parempi kuin vastustajansa.

Moka:
Markus Nenonen hukkasi toisessa ottelussa putkeen ”varman” maalipaikan kriittisessä vaiheessa peliä. Kun tontteja on muutenkin todella vähän, näihin ei yksinkertaisesti ole varaa.

Tyyli: ”Aika nättiä oli tulla värittelemään tänne teidän kanssa”, tuuletteli Otto Karvinen medialle ottelun jälkeen toimittajille. Karvinen hehkutti mm. Jari Sailion ”jumalaisia reisiä” ja kielenkäyttö oli muutenkin vähintäänkin värikästä. Tätä lisää.

Yllätys: Kuka olisi ennen pudotuspelejä uskonut, että Kärpät ja HPK kohtaavat finaaleissa, ja oululaiset joutuvat lähinnä puolustamaan ja turvautumaan trapin pelaamiseen? No, anteeksi, mutta täytyy taas lainata väsyneitä kiekkokliseitä: ”hyökkäämällä voitetaan pelejä, puolustamalla mestaruuksia.”

Jarmo Korhonen

Tähti: Ei kahta piipullista, Kärppien maalivahti Veini Vehviläinen. Veti koko illan jumalmoodissa, jossa ei oikeastaan tarvinnut edes nähdä kiekkoa torjuakseen. Silloin kaikki vaan jää kiinni. Järjettömällä itseluottamuksella pelaava Vehviläinen on kääntämässä Kärppien kevään vaikeuksista huolimatta kultaiseksi.

Puheenaihe: Ensimmäistä finaalia lukuun ottamatta keskustelun pinnalla on ollut koko ajan se, miten paljon enemmän HPK hallitsee peliä, luo enemmän maalipaikkoja ja on aloitteellisempi. Sanoma toistuu etenkin Kärppä-leirin puheissa – miten ihmeessä asetelma kääntyi näin päälaelleen? Tämä on kuin katsoisi Rocky-elokuvaa, jota altavastaaja ei voitakaan.

Moka: Käy kaikin mahdollisin tavoin sääliksi nuorta HPK-puolustaja Niclas Almaria, mutta hänen kiekonkäsittelyvirheensä Kärppien 2–0-maalissa saattoi maksaa todella ison hinnan. Peliä huoletta hallinneelle Kerholle tuo oli kuin alakoukku suoraan palleaan – se puhalsi ilmat ulos liian isolla hetkellä. Tällaista hetkeä Kärpät oikeastaan kyttäsi.

Tyyli:
Nelosketjun ”grinderin” Otto Karvisen koko olemus. Ei voi kuin hämmästellä miestä, joka kommentoi uransa isoimman maalin tehtyään tuuletustaan sanoilla ”Yritin ottaa korostetun hillitysti”. Vain täysin kursailemattomat sielupelaajat pystyvät tällaiseen!

Yllätys: Vauhtia oli kuin Monzassa – mutta koko pelissä vain kaksi jäähyä. Päätuomarikaksikko Mikko KaukokariStefan Fonselius ei pannut pelkästään pillejä taskuun, vaan jätti ne suoraan koppiin. Aitoa isojen miesten pudotuspelilätkää. Se sopi etenkin kotijoukkueelle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt