SM-liigan finaalisarja käynnistyy tänään – MM-kultamitalisteilla kaksintaisto: ”Nyt pitää ryöstää pelejä”

Julkaistu:

sm-liiga
Kärppien ja HPK:n välinen finaalisarja alkaa lauantaina Oulussa. Vastakkain ovat mm. U20-kultaa 2016 voittaneet maalivahdit.
SM-liigan runkosarjan ylivoimaisesti voittaneen Kärppien marssi finaaleihin oli odotettu. Viitospaikalta pudotuspeleihin lähtenyt HPK sen sijaan eteni loppuotteluihin ainakin puoliyllättäen – vaikka se saikin puolivälierissä vastaansa alavireisen TPS:n. Välierissä Kerho jyräsi tieltään runkosarjan kakkosen Tapparan.

Joukkueiden välissä oli runkosarjassa 38 pistettä, ja Kärpät vei voitot 4–2. On selvää, että oululaiset lähtevät suosikkina myös loppuotteluihin.

Odotusarvot Kärppiä kohtaan ovat olleet aivan tapissa. Siksi oululaisten esitykset ovat toistaiseksi olleet pudotuspeleissä jopa pieni pettymys, vaikka saldo on ollut komea. Ilves kaatui 4–0 ja HIFK 4–2.

Kärpät pelasi etenkin puolustuspelillisesti todella väkevästi välieräsarjan viimeisessä ottelussa, jossa se löi IFK:n 3–0. Aiemmat sarjan pelit olivat todella tasaisia, ja HIFK pani Kärpät ahtaalle. Kävi kuin viime vuonna: helsinkiläiset valmistivat Kärpät erinomaisella tavalla loppuotteluihin.

– On muistettava, että Kärpät pystyi laskettelemaan runkosarjan loppuun. He eivät joutuneet tiukkaan puristukseen oikein missään vaiheessa. Puolivälierissä he ottivat kaksi jatkoaikavoittoa Ilveksestä. Se ohjasi sarjaa, ja Kärpät pääsi aika helpolla 4–0-voittoon, sanoo IS:n ja Telian asiantuntija Ismo Lehkonen.

– IFK-sarjassa he joutuivat vääntämään oikein kunnolla. IFK haastoi Kärpät oikein hyvin varsinkin hyökkäyspelin osalta.

Runkosarjan 60 ottelussa vain 101 maalia päästänyt Kärpät on jatkanut samalla linjalla pudotuspeleissä: 10 ottelussa 14 omiin. Tilasto alleviivaa Kärppien suurinta vahvuutta, puolustusta.

– Kärppien puolustus on ehdottomasti heidän suurin vahvuus. Se on aivan pirskatin hyvä, Lehkonen sanoo.


Keihäänkärkenä loistaa pari Teemu KivihalmeJani Hakanpää. Superkautta pelaava Kivihalme on saanut paljon huomiota, mutta myös Hakanpää pelaa jälleen todella hyvää kevättä, vaikka hän onkin jäänyt julkisessa keskustelussa viime vuotta pienemmälle huomiolle.

– Olen täysin samaa mieltä. Hän on yksi sarjan parhaimpia pelureita molempiin suuntiin ja kiekollisestikin tosi varma. Hänen suoritusvarmuutensa on sitä luokkaa, että hyvää matkaa seuraavalle sarjatasolle ensi kaudeksi. Terveenä pysyessään hän pääsee myös MM-kisoihin, Lehkonen uskoo.

Eikä Mikko Mannerin luotsaaman Kärppien hyökkäysarsenaaliakaan voi vähätellä, kun joukkueeseen on kesken kauden hankittu mm. Jussi Jokinen ja Oskar Osala, jotka eivät tosin ole pudotuspeleissä istuneet Kärppien peliin parhaalla mahdollisella tavalla.

– Heillä on tulivoimaa ihan riittävästi. On Jokista, on Osalaa, on nuorempaa osastoa, on pistepörssin kärki Ville Leskinen ja on fyysisempää osastoa, Lehkonen toteaa.

Lehkonen mainitsee myös, että viime vuonna Kärpät SM-kultaan torjunut Veini Vehviläinen on nyt ollut vielä pykälän parempi.

Tolppien välissä nähdään vuoden 2016 maailmanmestareiden kohtaaminen. HPK:n Emil Larmi oli silloin U20-kultajoukkueen kolmosveskari, Vehviläinen menetti pudotuspeleissä ykkösveskarin paikan Kaapo Kähköselle, joka pelaa nykyisin AHL:ssä.

Voidaan hyvällä syyllä sanoa, että finaalisarjassa kohtaavat tämän kauden SM-liigan kaksi parasta maalivahtia.

– Larmi pääsee tähän taisteluun haastajan asemasta. Hän tietää itse, että nyt pitää ryöstää pelejä. Toinen joukkue on sen verran parempi materiaaliltaan. Kuteja tulee enemmän kuin Kerhon keskimääräisissä peleissä, kuten pitääkin, kun kyseessä ovat finaalit ja vastassa hallitseva mestari, Lehkonen sanoo.

– Kauhean montaa helppoa maalia ei saa mennä koko ottelusarjassa.

Antti Pennanen jatkaa HPK:n päävalmentajana vielä ensi kauden ennen kuin siirtyy Nuorten Leijonien peräsimeen. On silti selvää, että tämä kevät on hänen nelivuotiseksi ensi vuonna pitenevän projektinsa ennenaikainen huipennus.

SM-kullasta taisteleva joukkue hajoaa päreiksi kauden jälkeen. Niin hajoaa toki Kärpilläkin, mutta HPK:lla ei ole lähellekään samanlaisia resursseja korvata esimerkiksi Teemu Turusta, Otto Paajasta ja Larmia, jotka ovat kasvaneet Hämeenlinnassa tähtiluokan pelaajiksi.

Jokerien junioreista Jukurien kautta HPK:hon Pennasen alaisuudessa siirtynyt Turunen on pelaaja, jonka merkitystä Lehkonen alleviivaa.

– Hän on tehnyt matkan yhdeksi SM-liigan parhaista pelaajista, kun puhutaan kahden suunnan pelaamisesta. Hän on malliesimerkki siitä, miten kamppaillaan ja pelataan voitosta joka ikisessä vaihdossa. Hän on tehnyt suuren vaikutuksen.


Lehkonen näkee, että Tapparan tieltään jyrännyt HPK ei ole vielä sanonut viimeistä sanaansa.

Edessä on kova finaalisarja.

– En usko, että heidän nälkänsä on laantunut. He ovat itsekin oivaltaneet, että pelitapa on äärimmäisen hiottu ja joukkue on hyvässä fyysisessä kunnossa. Heille oli hyvä testi, kun Tapparaa vastaan oli viisi äijää loukkaantuneena tai kuumeessa. Reservi testattiin, ja kaikki pelaajat pystyivät toteuttamaan pelitapaa molempiin suuntiin riittävällä tasolla.

Moni odottaa Kärppien ja aavistuksen organisoidummin pelaavan HPK:n välistä sarjaa, jossa pelataan hyökkäysvoittoista ja viihdyttävää jääkiekkoa.

Kärpät on, kuten todettua, selvä suosikki. Silti senkin pitää vielä kiristää ruuvia.

– Kärppienkin on hyökättävä hemmetin laadukkaasti, jos he meinaavat voittaa ottelusarjan. Kerho puolestaan tietää, että pelkkä puolustaminen ei riitä, Lehkonen toteaa.

Hän uskoo, että HPK lähtee nimenomaan hyökkäämään Kärppien kimppuun.

– Jos hävitään, niin sitten hävitään ennemmin hyökkäyssuunnan pelirohkeuden kautta kuin antijääkiekolla. Sellainen kutina minulla on Pennasesta.

Finaalien ohjelma

La 20.4. Kärpät–HPK
Ti 23.4. HPK–Kärpät
To 25.4. Kärpät–HPK
La 27.4. HPK–Kärpät
Ma 29.4. Kärpät–HPK (tarvittaessa)
To 2.5. HPK–Kärpät (tarvittaessa)
La 4.5. Kärpät–HPK (tarvittaessa)