SM-liigatuomio: Nyt tuli viimeinen niitti, joka pakottaa sääntömuutokseen – HIFK:n päävalmentajan älytön kikkailu päättyi nolosti - SM-liiga - Ilta-Sanomat

SM-liigatuomio: Nyt tuli viimeinen niitti, joka pakottaa sääntömuutokseen – HIFK:n päävalmentajan älytön kikkailu päättyi nolosti

Julkaistu: 16.4.2019 5:55

Ilta-Sanomien raati käy läpi SM-liigan välierien ratkaisuottelujen puheenaiheet persoonalliseen tyyliinsä.

Ilta-Sanomien urheilutoimituksen esimies Vesa Rantanen, toimittaja Ville Touru ja Telian ja Ilta-Sanomien kiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen perkaavat SM-liigan ratkaisevat välieräottelut.

  • HIFK–Kärpät 0–3, otteluvoitot 2–4

  • HPK–Tappara 4–3, otteluvoitot 4–2

Kärpät ja HPK etenivät finaalisarjaan, joka käynnistyy lauantaina Oulussa. Tappara ja HIFK pelaavat pronssista perjantaina Tampereella.

Vesa Rantanen

Tähti: Teemu Turunen, HPK. On yksi asia olla pikkukaupungin harmittoman joukkueen kultakypärä, mutta ihan toinen asia on olla suuren mestarisuosikin upealla jääkiekolla lauluun lähettävän finaalijoukkueen tärkein johtotähti ja suunnannäyttäjä. Kerho on kevään sensaatio, ja Turunen sen kasvutarinan henkilöitymä. Myös Rinkelinmäen kotiyleisö ansaitsee isot kehut. Vaikka välierän jälkeen kaukaloon lensi joku inha rantapallo, on Hämeenlinnassa mahtava kiekkomeininki.

Puheenaihe: Jukka Rautakorven Tappara. Paras, suurin ja kaunein on pelannut kahden viime kauden aikana Rautakorven peräänkuuluttamien raikkaiden, aktiivisten ja rohkeiden periaatteiden mukaista, mestaruustasoista kiekkoa korkeintaan erän siellä ja toisen täällä. Liian usein nähtiin kaavamainen ja tunkkaisesti sekä liian hitaasti hyökkäävä joukkue, jonka olisi kaiken järjen mukaan pitänyt pystyä huomattavasti parempaan.

Moka: HIFK:n tulokaspäävalmentaja Jarno Pikkarainen vastasi kevään tyylittömimmästä tempusta. Hän leikki mediapelivelhoa ja lähti ala-arvoisesti vähättelemään Kärppien maalivahti Veini Vehviläistä ennen ja jälkeen nelospelin. Seuraus: Vehviläinen pelasi loppusarjan kuin itse varmuus ja päästi Pikkaraisen älyttömän kikkailun jälkeen kahdessa pelissä yhden maalin. Kärpät menee finaaliin ja ehkä Pikkarainen jatkossa keskittyy huolehtimaan ensisijaisesti oman joukkueen pelistä ja pelaajista.

 

Tyyli: HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen debytoi SM-liigan finaalissa. Huippuvalmentaja on hetkensä valokeilassa ansainnut, sillä Kerho on ollut liigassa pelillinen suunnannäyttäjä, ja välieräsarja Tapparaa vastaan oli erittäin laadukas jääkiekkonäytelmä. Kaukalon tyylistä siis täysi kymppi, mutta nyt viimeistään Pennasen rehottavat mainoskaulukset on nähty. Kravatti kaulaan puvun ja pukupaidan kanssa edes finaalin kunniaksi!

Yllätys: HIFK. Liigasta löytyi joukkue, joka sai Kärpät täysin sekaisin ja melkein kaatumaan. Joukkueiden välierä oli huima jo vuosi sitten ja nyt vielä huikeampi, kiitos HIFK:n rohkean pelaamisen. HIFK:n esimerkki ruokkii jatkossa liigajoukkueita satsaamaan rohkeaan ja fyysiseen prässipeliin, mikä puolestaan tuottaa entistä vauhdikkaampaa, vaativampaa ja parempaa jääkiekkoa kotimaan pääsarjaan. Pikkaraisen ansiosta koko kiekkoa seuraava Suomi tietää nyt varmuudella, millainen HIFK syöksyy luukuista ensi kauteen, ja se jo on pieni mestaruus epämääräisessä hötössä vuosikaudet harhailleelle suurseuralle.

Ville Touru

Tähti: Vanha kunnon Arto ”Lada” Laatikainen elää Hämeenlinnassa täysin uutta kevättä. Kahdella viime kaudella Ilveksessä räpiköinyt konkari on noussut vielä kerran alakerran liideriksi. Raatoi ratkaisupelissä isoimmat minuutit (23.13) HPK:sta ja nousi siinä sivussa SM-liigapuolustajien kaikkien aikojen pudotuspelien pistepörssin kärkeen 65. pisteellä. Lada pelasi ensimmäiset liigan pudotuspelinsä keväällä 1999, nyt niitä on vyöllä 124. Hän tuo näissä paikoissa erittäin arvokasta tasapainottavaa kokemusta HPK:hon.

Puheenaihe: Äkkiseltään voisi ajatella, että runkosarjan ykkönen Kärpät on megasuosikki finaalisarjassa runkosarjan vitosta HPK:ta vastaan. Keskinäistä historiaa vilkaisemalla näin ei kuitenkaan ole. Tämän ja viime kauden 12 keskinäisen ottelun voitot ovat tasan 6–6. Kärpät ei ole hävinnyt millekään muulle joukkueelle yhtä monta kertaa kahden edellisen runkosarjan aikana.

 

Moka: Tapparan kivikova puolustus oli täysin helisemässä sen paineen alla, jota HPK tykitti varsinkin ratkaisupelin alussa Rinkelinmäen lyhyessä kaukalossa. Avausmaali kuvasti sitä enemmän kuin täydellisesti: Teemu Suhosella ei ollut päädyssä mitään tehtävissä, kun oranssi pyörremyrsky iski päälle.

Tyyli: Niklas Friman vapautti HPK:n voittomaalissa jäähyltä tulleen Niclas Luceniuksen irti sellaisella selkäpuolen sokkopesäpallolyöntipurulla, että ei varmasti osu tuollaisessa paikassa kohdalle kuin kerran uralla.

Yllätys: Varsin nimetön HPK löytyi järjestäen kaudenalusrankingeista alemmasta keskikastista. Ensimmäistä finaalipaikkaa yhdeksään vuoteen voidaan pitää jättiyllätyksenä. Antti Pennanen on hitsannut joukkueesta yhtenäisen nipun, jossa moni pelaaja on noussut tällä kaudella seuraavalle tasolle.

Ismo Lehkonen

Tähti: Niclas Lucenius. Voi vain kuvitella sen tilanteen, kun peli on 3–3, ja olet jäähypenkillä. Sitten vapaudut sieltä ja käyt tinttaamassa ratkaisumaalin. Historiana on vielä se, ettei Lucenius kelvannut Tapparalle alkukaudella. HPK antoi kaverille mahdollisuuden, ja kuinka ollakaan sama kaveri ratkaisee ottelusarjan Tapparaa vastaan.

 

Puheenaihe: Tapparan Valtteri Kemiläisen hylätty maali. Matti Järvinen hädin tuskin hipaisi Emil Larmia. Tuo oli nyt viimeinen niitti. Siinä on asia, joka pitää perata todella tarkkaan ennen ensi kautta. Onko se maalivahdin alue täysin koskematon? Mitä saa tehdä ja mitä ei? Tällä tavalla tämä ei voi jatkua. Mielestäni jääkiekkoa pitää saada pelata maalin edessä. Nyt se on mennyt vähän sellaiseksi, että kun hengittääkin sinne siniselle alueelle päin, se on jo maalivahdin häirintää, ja maalit hylätään. Tämä sama asia koskee myös NHL:ää.

Moka: Tapparan kuuden finaalin putki katkesi. Kun kauteen lähdettiin, kovin monta Kerhon pelaajaa ei olisi mahtunut Tapparaan. HPK:lla oli sairasteluita ja vaikka mitä, niin Tapparalla oli kyllä paikka ratkaista tuo. Tapparalla on nyt isomman kehityskeskustelun paikka. Mihin he haluavat lähteä viemään pelaamistaan? Pelin evoluutio menee väistämättä nopeampaan ja aktiivisimpaan suuntaan. Tämä tappio saattoi olla myös Tapparalle hyvä herätys.

Tyyli: Luukut kiinni, Kärpät. Ne olivat tehneet taktisesti täydellisen suunnanmuutoksen. Kärpät oli päättänyt, ettei IFK juhli hyökkäyspelillä ja ottavat itse sen, mitä IFK antaa. Koska viimeksi Kärppien vastustajan maalivahdilla on ollut pelissä 9 torjuntaa?

Yllätys: HPK:n finaalipaikka on sensaatiomaisen kova suoritus. Tuossa sarjassa oli niin isoja taktisia käänteitä, sairastelukäänteitä, tuomarikäänteitä ja kaikenlaisia pelitavallisia juttuja testattiin. En olisi kyllä ikipäivänä uskonut, että Kerho selviää tuosta sarjasta voittajaksi kaiken nähnyttä, kokenutta ja huomattavasti laajemmalla rosterilla operoivaa Tapparaa vastaan.

Jarno Pikkaraisen HIFK pelaa pronssista perjantaina Tampereella.

Kärpät ja HPK ovat pelanneet tasaisesti parin viime kauden aikana.

Niclas Lucenius upotti pitkäaikaisen seuransa 6. välierässä.

Finaalisarjan ohjelma

(1.) Kärpät–HPK (5.)

La 20.4 Kärpät–HPKTi 23.4 HPK–KärpätTo 25.4 Kärpät–HPKLa 27.4 HPK–KärpätMa 29.4 Kärpät–HPK (tarvittaessa)To 2.5 HPK–Kärpät (tarvittaessa)La 4.5 Kärpät–HPK (tarvittaessa)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?