Kärpät ja HPK SM-liigan finaaleihin! HIFK konttasi kotonaan, Tapparan kuuden vuoden finaaliputki poikki - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Kärpät ja HPK SM-liigan finaaleihin! HIFK konttasi kotonaan, Tapparan kuuden vuoden finaaliputki poikki

Kärpät löi HIFK:n välieräsarjassa.

Julkaistu: 15.4.2019 20:54

Kärpät ja HPK kohtaavat SM-liigan finaalisarjassa.

  • HIFK–Kärpät 0–3 (0–0, 0–2, 0–1)

  • HPK–Tappara 4–3 (2–1, 1–1, 1–1)

Kärpät ja HPK etenivät finaaleihin voitoin 4–2.

Finaalisarja käynnistyy runkosarjan ykkösen ja vitosen välillä lauantaina Oulussa. Tappara ja HIFK ratkovat pronssimitalien kohtalon perjantaina Tampereella.

HIFK–Kärpät (voitot 2–4)

Ottelun avausmaali syntyi toisen erän ensimmäisellä minuutilla, kun Kärppien kultakypärä Ville Leskinen sooloili ylivoimalla vauhdilla läpi kentän ja veivasi limpun komean kuljetuksensa päätteeksi Atte Engrenin selän taakse.

Kärpät siirtyi 2–0-johtoon ajassa 35.29 Rasmus Kuparin läpiajomaalilla. Osuma oli tosipeleissä ennen tätä varjojen mailla vaeltaneen nuorukaisen ensimmäinen näissä pudotuspeleissä.

HIFK jahtasi vimmatusti kavennusta heti kolmannen erän alusta lähtien, mutta Kärpät piti sen varsin hyvin aisoissa, ja todellinen tykkikiri jäi piippuun.

Vierasjoukkue oli lähellä tappaa pelin jo hieman ennen 3. erän puoliväliä, mutta Miska Humalojan nosto kimposi HIFK:n onneksi ylärimasta ulos.

Kärpät siirtyi lopulta 3–0-johtoon ajassa 53.38 Oskar Osalan maalilla, ja peli oli selvä. Kuudes ottelu oli dynaamisen oululaisryhmän paras välieräsarjassa.

Loppu oli enää lähinnä kosmetiikkaa, ja puolustava mestari Kärpät eteni finaaleihin. HIFK:n kausi huipentuu viimevuotiseen tapaan pronssiottelussa.

HPK–Tappara (voitot 4–2)

HPK siirtyi ottelussa 1–0-johtoon viiden minuutin pelin jälkeen. Tapparalla oli suuria vaikeuksia pelin avaamisessa, ja lopulta puolustaja Teemu Suhonen munasi kovan paineen alla oman maalin takana eikä pystynyt siivoamaan pelivälinettä väljemmille vesille. HPK:n ahnas karvaus sai ronkittua kiekon maalinedustalle, josta Otto Paajanen pääsi laukomaan Kerhon johtoon.

HPK siirtyi jo 2–0-johtoon ajassa 9.33, kun täysin vapaaksi maalinedustalle unohdettu Janne Tavi pääsi lakaisemaan irtokiekon sisään. Maaliin syöttöpisteen sai Arto Laatikainen, joka siirtyi samalla pudotuspelien kaikkien aikojen pörssikärkeen.

Laatikaisen, 38, saldo on nyt 11+54=65. Sillä hän ohitti tilastossa Mika Strömbergin (18+46=64).

Tappara onnistui nousemaan maalin päähän vain kaksi ja puoli minuuttia myöhemmin ylivoimalla. Avausmaalissa möhlinyt Suhonen paikkasi virheensä ja tinttasi viivasta kiekon ohi HPK:n Emil Larmin.

Tappara juhli avauserän viimeisellä minuutilla jo tasoitusmaalia, mutta videotarkistuksesta kävi ilmi, että Tomas Zaborsky löi Larmilta kimmonneen irtokiekon kädellään ilmasta sisään.

Tappara tasoitti pelin 2–2:een ajassa 26.28 Otto Rauhalan maalilla. Rauhala toi kiekon ylös oikealta laidalta ja laukoi maskin takaa b-pisteeltä pelivälineen hämeenlinnalaispömpeliin.

HPK tarrasi kuitenkin uudelleen kiinni finaalipaikkaan neljä minuuttia ennen toisen erän loppua: pudotuspelien pörssihait Petteri Nikkilä ja Robert Leino petasivat paikan, ja Jere Innala lapioi takatolpalta HPK:n 3–2-johtoon kahden miehen ylivoimalla.

Tappara onnistui maalinteossa heti kolmannen erän alussa ylivoimalla, kun Valtteri Kemiläinen laukoi viivasta kiekon sisään.

HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen päätti kuitenkin haastaa osuman, ja videotarkistuksesta selvisi, että Matti Järvinen osui hiuksenhienosti Larmiin ennen kuin Kemiläisen laukaus viuhui ohi. Maali hylättiin siis maalivahdin häirintänä.

Tamperelaiset eivät kuitenkaan lannistuneet, ja Zaborsky tasoitti pelin 3–3:een rystylaukauksella ajassa 48.00.

HPK meni kuitenkin jälleen johtoon, kun Niclas Lucenius karkasi suoraan jäähyaitiosta ja räjäytti Rinkelinmäen hallin huutoon vihaisella rannelaukauksella ajassa 50.53.

Se jäi ottelun voittomaaliksi, ja HPK eteni finaaleihin ensi kertaa yhdeksään vuoteen. Samalla katkesi Tapparan kuuden finaalipaikan putki.

HPK on voittanut Suomen mestaruuden vain kerran aiemmin, vuonna 2006. Kärpillä mestaruuksia on puolestaan kahdeksan, joista seitsemän on tullut tällä vuosituhannella.

Finaalien ohjelma

La 20.4 Kärpät–HPKTi 23.4 HPK–KärpätTo 25.4 Kärpät–HPKLa 27.4 HPK–KärpätMa 29.4 Kärpät–HPK (tarvittaessa)To 2.5 HPK–Kärpät (tarvittaessa)La 4.5 Kärpät–HPK (tarvittaessa)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?