SM-liigan kulttipelaaja sammui alasti baariin, kuvaa levitettiin härskisti – kohussa rikottu todennäköisesti jo useita lakeja!

TPS:n hyökkääjäjärkäleestä Jonne Virtasesta karaokebaarissa otettu alastonkuva levisi netissä. Sinänsä harmiton mutta nolo tapaus on juridisesti ongelmallinen.

Jonne Virtanen kommentoi alastonkuvaa lyhyesti Twitterissä.

3.4.2019 16:25

Turun Palloseuran SM-liigakausi päättyi viime perjantaina puolivälierätappioon HPK:lle. Viikonloppuna joukkue huuhtoi pettymystä pois ilmeisen railakkaalla tavalla, sillä TPS:n tähtiin kuuluva Jonne Virtanen kuvattiin turkulaisessa karaokebaarissa nolossa tilanteessa.

31-vuotias Virtanen oli sammunut ravintolan penkille ilman vaatteita. 197-senttisen ja 118-kiloisen hyökkääjäkörilään yllä oli vain sukat. Hänen viereisessä pöydässään laulettiin karaokea.

Kuva Virtasesta levisi internetissä muun muassa suositulla keskustelupalstalla, jossa se oli nähtävissä vielä keskiviikkona iltapäivällä. Keskustelussa kommentoitiin häpeämättömästi kuvan yksityiskohtia.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen kertoo Ilta-Sanomille, että tapauksen yhteydessä on todennäköisesti rikottu useita lakeja.

Kuvan levittäminen keskeistä

Kuvan ottaminen Virtasesta ei ole laitonta, sillä ravintola on julkista tilaa. Salaa otetun alastonkuvan levittäminen sen sijaan täyttää kahden rikoksen tunnusmerkit.

Rikosnimikkeiksi Tolvanen mainitsee yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisen ja kunnianloukkauksen.

– On kuitenkin yksityisasia, jos on alastomana sammunut ravintolaan, Tolvanen sanoo.

– Tällaisen kuvan levittäminen on omiaan saattamaan halveksimisen alaiseksi. Näillä rikosnimikkeillä asiaa varmasti lähdettäisiin tutkimaan, jos asianomainen tekisi siitä tutkintapyynnön. Nämä ovat asianomistajarikoksia.

Asiassa keskeistä on juuri kuva. Virtanen on tunnettu jääkiekkoilija ja täten julkisuuden henkilö. Asian sanallisella kertomisella voidaan ajatella olevan yhteiskunnallista merkitystä, mutta kuvan levittäminen rikkoo rajan.

IS ei tavoittanut Virtasta keskiviikkona kommentoimaan sitä, aikooko hän tehdä tutkintapyynnön. Virtanen twiittasi asiasta lyhyesti maanantaina. Hän lainasi Putous-ohjelmasta tuttua Munamiestä ja kirjoitti:

– Pieni muna, iso sielu, Virtanen kirjoitti ja ryyditti sanomaansa hauis-emojilla.

Virtanenkin saattoi syyllistyä rikokseen

Professori Tolvasen mukaan Virtanen saattoi itsekin syyllistyä rikokseen. Alastomana ravintolassa esiintyminen todennäköisesti täyttää sukupuolisiveellisyyden julkisen loukkaamisen tunnusmerkit.

– Kyllä kai meillä katsotaan, ettei alastomuus kuulu ravintolaan, Tolvanen arvioi.

Sukupuolisiveellisyyden julkinen loukkaaminen ei ole asianomistajarikos, vaan poliisin pitäisi asian tietoon saadessaan harkita sitä, aloittaako se esitutkinnan vai ei. Asia päätetään tapauskohtaisesti.

Baarin luvat vaarassa

Kuvan levittäjän ja Virtasen lisäksi tapauksessa on saattanut rikkoa lakia myös karaokebaari, jossa Virtanen oli ilman vaatteita.

Alkoholilainsäädännön mukaan häiritsevästi käyttäytyvä tai selvästi päihtynyt asiakas on poistettava anniskelupaikasta. Kuvasta ei tosin selviä, onko henkilökunta puuttunut Virtasen käytökseen tai mitä kuvanottohetken jälkeen baarissa tapahtui.

– On ihan selvä, että ravintola ei voi sallia juopuneen henkilön olevan ravintolassa alasti. Kysymys vain kuuluu, onko henkilökunta ehtinyt puuttua tilanteeseen, Tolvanen sanoo.

Tolvasen mukaan on olemassa tapauksia, joissa anniskelupaikkoja valvova aluehallintovirasto (avi) on vienyt ravintolalta luvat asiakkaiden liiallisen päihtymyksen ja häiriökäyttäytymisen vuoksi.

Eriskummallinen tapaus

Tolvanen piti Virtasen tapausta kaiken kaikkiaan eriskummallisena. Juridista ennakkotapausta ei tule professorin mieleen, mutta inhimilliseltä kannalta Tolvanen on pahoillaan kiekkotähden puolesta.

– Häntä varmaan kaduttaa. Ei tämä hyvää mainosta ole hänelle eikä joukkueelle, Tolvanen sanoo.

MM-jääkiekko

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?