SM-liigan nuori supertähti Kaapo Kakko, 18, kertoi verikokeesta, joka muutti hänen elämänsä – kaksi parantumatonta sairautta - SM-liiga - Ilta-Sanomat

SM-liigan nuori supertähti Kaapo Kakko, 18, kertoi verikokeesta, joka muutti hänen elämänsä – kaksi parantumatonta sairautta

Kaapo Kakko kertoi Keliakialiiton Gluteeniton elämä -lehdessä olevansa sekä diabeetikko että keliaakikko.

Kaapo Kakko on TPS:n tähti.

29.3.2019 12:29

TPS:n superlupaus Kaapo Kakko kertoo Keliakialiiton sivuilta löytyvässä haastattelussa sairastavansa diabetesta ja keliakiaa.

NHL:n ensi kesän ykkösvarauksen tittelistä kamppaileva Kakko kertoo, että häneltä löydettiin diabetes viitisen vuotta sitten.

– Samalla verikokeessa löytyi keliakia, joka varmistettiin tähystyksessä. Se tuli yllätyksenä, koska minulla ei ollut oireita, hän kertoi Gluteeniton elämä -lehdessä.

Keliakia on autoimmuunisairaus, jota hoidetaan elinikäisellä täysin gluteenittomalla (vehnän, ohran ja rukiin sisältämä proteiini) ruokavaliolla.

Kakko sanoo nykyisin olevansa keliakian kanssa ”ihan sujut”.

– Monta, mihin olin tottunut, en saanutkaan enää syödä, ja uutta ruokavaliota oli vähän vaikea aloittaa. Aika nopeasti kuitenkin opin siihen.

Keliakian vaatima gluteeniton ruokavalio vaatii ehdotonta tarkkuutta ja vähäisenkin kontaminaation (gluteenin päätyminen ruokaan) täydellistä välttämistä.

Kakko sanookin, että vaikeinta keliakiassa on se, että syömistä joutuu miettimään selvästi enemmän kuin muut pelikaverit. TPS:ssa ei pelaa muita keliaakikkoja, mutta muuten Kakko on törmännyt samasta asiasta kärsiviin jääkiekkoilijoihin.

Kakko pitää diabetesta vaivalloisempana veren sokeritasojen seuraamisten ja välipalojen takia.

– Syön terveellisemmin keliakian ansiosta – herkkuja ei tule syötyä niin paljon kuin ehkä muuten tulisi. Tulee myös luettua tarkemmin, mitä kaikkea tuotteet sisältävät, hän sanoi lehdessä.

Keliakialiiton sivuilla mainitaan, että myös mm. ex-maalivahti Sinuhe Wallinheimolla on keliakia.

Myös mm. Montreal Canadiensissa tällä kaudella 78 ottelussa 27+42=69 pistettä paukuttanut 24-vuotias kanadalaistähti Max Domi on sekä diabeetikko että keliaakikko.

Nuori tähtihyökkääjä Kakko on ollut TPS:n johtotähti pudotuspeleissä (4 ottelua 3+1=4). Turkulaisten kausi on katkolla perjantaina illalla Turussa. HPK johtaa Tepsiä puolivälieräsarjassa voitoin 3–1.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?