Kolumni: Tämä on henkilökohtainen suhteeni HIFK:n kauden 1968–1969 mestarijoukkueeseen – Riihiranta ärsytti pelaajana

Julkaistu:

Kolumni
Tuomas Manninen kirjoittaa tällä viikolla HIFK:n vuoden 1969 mestarijoukkueesta.
Harri Pirisen kirjaa HIFK:n vuoden 1969 mestareista on ilo lukea. Ei siellä kairata eikä naarata. Kieli on puhdasta ja sulavaa, ei jäätävää.

Teokseen täytyy vielä palata – jos ei muuten, niin selvittääkseni, miksi minusta tuli jokerifani. Nyt käyn läpi 68/69-joukkueen. Henkilökohtaisesti.

***

1 Holopainen on minulle Jokerien maalivahti.

2 Rantasila asui kirjan mukaan Lauttasaaressa kerrostalossa, jonka kellaritilaan rakennetulla kotikutoisella punttisalilla osa joukkueesta harjoitteli. ”Siis nehän pölli meidän talon kerhohuoneen. Piti hakea kalusteet pois”, tuttuni kommentoi.

4 Väisänen auskultoi jumppamaikaksi Norssissa, mutta jäi silmissämme Henry Lepän, Raimo Vilenin, Antti Kalliomäen ja Robinin varjoon.

5 Breweristä ei havaintoa. Aloin käydä peleissä vasta syksyllä 1971. Len Lunden muistan.

6 Järn ei aiheuttanut IFK-närästystä.

7 Thusberg on mikkeliläinen esi-jukuriaanisen ajan ikoni ja siksi tuiki tärkeä hahmo.

8 Salmelainen oli Tommi, ja kun minua kutsuttiin Tommiksi, olin eräiden vanhempien lintuharrastajien puheissa ”Tommi Salmelainen”.

10 Isaksson johti sitä ykkösketjua, jota uskonnonopettaja Kaarna arvuutteli Norssin välitunneilla tehdäkseen vaikutuksen koulupoikiin.

11 Marttinen jäi vieraaksi.

12 Heino vrt. Järn. 13 Kolkka, vrt. Heino.

14 Linnonmaalle leimattu rightin Koho myytiin minulle Yrjönkadun urheiluvälineliikkeen takahuoneesta. Ostin, vaikka oli johtavia IFK-inhokkejani. Tosin Leijonissa -74 jokeriketjussa.

15 Jylhän leski Kaarina lähetti kiitokset, mikä lämmitti mieltä, kun olin muistellut tammikuussa 2018 edesmennyttä Jylhää kolumnissa. Se uskonnonopen ykkösketju oli Jylhä-Isaksson-Thusberg. Raumalaistuttu muisteli saman kolumnin jälkeen Lukon 60’s ykköstä Jylhä-Isaksson-Vehmanen.

16 Rikala, vrt. Kolkka.

17 Murto sai paljon anteeksi, koska ei tyyliltään vastannut mielikuvaa IFK-öykkäristä.

18 Riihiranta ärsytti pelaajana, mutta oli Otaniemessä kannustamassa, kun juoksin viimeisen HCM:n. Maratoonilla aina vähän herkistyy.

19 Boström oli hyvä nimi, kun pilkattiin IFK:ta hurreiksi (kypsymätön asenne). 21 Granholm, vrt. Boström. Hän oli oikeastikin ruotsinkielinen.

Joukkueenjohtaja Göran Stubb asui Lehtisaaressa samassa talossa enoni kanssa ja ylivilkas poikansa Alex eli Tico kulki samoissa kuljetuksissa serkkujeni kanssa. Aikuisena Alex höynäytti minua kerran työasioissa, taito, jonka isäkin kirjan perusteella osasi, s.o. valkoisen muuntopuheen.

Apulaisvalmentaja Esko Rekomaan sukulaisen, lehtikuvaaja Roni Rekomaan kanssa olen ollut työkeikalla. Lääkäri Jorma Tarkkasen poika oli luokkatoverini. Arvostus nousi tappiin, kun lehdessä oli kuva faijasta jäällä antamassa ensiapua.

Stubbin apukäsi, taloudenhoitaja Frank Moberg oli vuosikymmeniä ykkösinhokkini ja nautin, kun kerran taksikuskina touhutessani sain kyytiin hotellijohtaja Mobergin ex-alaisen – ja yhdessä haukuimme Mobergia. Kypsymätöntä. Se on varma, ettei fanittaminen ainakaan jalosta ihmistä.

Ja vielä...

Pirinen kävi läpi aikakauden sanomalehtiä. Värikkäimmät – muutamat aivan hillittömiä – otteluselostukset ovat kaikki Ilta-Sanomista. Epäilen Jouko Heinosta. Göran Stubb kirjoitti nimimerkillä Mike iltapäivälehti Nya Presseniin – myös HIFK:n asioista. Se oli sitä aikaa.

Lisää Tuomas Mannisen kolumneja voit lukea tämän linkin takaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt