SM-liigatuomio: Pasi Nurminen ja Ville Nieminen kolauttivat otsansa yhteen kesken pelin – äijäjoukkue Pelicans haparoi - SM-liiga - Ilta-Sanomat

SM-liigatuomio: Pasi Nurminen ja Ville Nieminen kolauttivat otsansa yhteen kesken pelin – äijäjoukkue Pelicans haparoi

HIFK kellisti Pelicansin Iikka Kangasniemen jatkoaikamaalilla ja johtaa puolivälieräsarjaa voitoin 2–1.

Julkaistu: 26.3.2019 6:15

Ilta-Sanomien raati käy läpi SM-liigan puolivälierien puheenaiheet tuttuun persoonalliseen tyyliinsä.

Ilta-Sanomien urheilutoimituksen esimies Vesa Rantanen, toimittaja Ville Touru ja Ilta-Sanomien sekä Telian jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen perkaavat SM-liigan kolmannet puolivälieräottelut.

  • Kärpät–Ilves 2–1 (0–1, 1–0, 1–0). Kärpät johtaa voitoin 3–0.

  • Tappara–Lukko 3–2 (0–1, 2–1, 1–0). Tappara johtaa voitoin 3–0.

  • Pelicans–HIFK 1–2 ja. (0–1, 1–0, 0–0, 0–1). HIFK johtaa voitoin 2–1.

  • TPS–HPK ja. 3–2 ja. (0–1, 1–0, 1–1, 1–0). HPK johtaa voitoin 2–1.

Vesa Rantanen

Tähti: Heitä oli maanantaina monta, mutta mainitaan muutama nyt. Jussi Jokinen tippui Kärppiin vähän kuin ylimääräisenä lisänä kesken kauden ja on ollut varsinkin avauskierroksella Ilvestä vastaan joukkueensa paras pelaaja ja tärkein ratkaisija.

HIFK:n Iikka Kangasniemi palasi kaukaloon pudotuspeleissä Pelicansia vastaan nimenomaan Lahdessa maanantaina. Buuauksen kohteena ollut väkkärä teki ex-kotikaupungissaan molemmat vieraiden maalit ja vieläpä hankki vastustajalle sen jäähyn, jonka aikana sivalsi voitto-osuman ylivoimalla jatkoajalla.

Kolmosketjun laituri Otto Nieminen pelasti alakanttiin tuhertaneen TPS:n kauden kahdella tahtomaalilla HPK:ta vastaan. Sarja on hänen ansiostaan 1–2 eikä 0–3.

 

Puheenaihe: Kevään puheenaiheeksi on pääosin eriomaisten pudotuspelisarjojen ohella valitettavasti noussut maalien tarkistus. Siinä ei ole ongelmaa, että epäselvät tilanteet tarkistetaan, mutta tarkistusten ei ole tarkoitus olla epäselviä. Tällä kertaa Lahdessa lottokone arpoi HIFK:n toisen maalin kohdalla tyhjän arvan. Se oli Pelicansin pelastus: koko pelin pulassa ollut lahtelaisryhmä pysyi hylkäyksen ansiosta jatkoajalle saakka.

Moka: SM-liiga on suuressa viisaudessaan päättänyt palvella pudotuspelijääkiekosta kiinnostuneita faneja pelaamalla kaikki neljä puolivälieräottelua samaan aikaan. Tv-toteutuksesta vastaava Telia palvelee meitä jokaisen ottelun tilanteista kiinnostuneita olemattomalla muiden paikkakuntien tulosseurannalla. Eräs rekan alle jäänyt Kiekkoleijona sanoisi miks, mä kysyn miks? My god mikä innovaatio.

Pasi Nurmisen ja Ville Niemisen päät hakivat toisen erän pelikatkon tuumaustauolla paikkoja kivuliaaseen tyyliin. Nurminen viittasi Niemisen kuiskausetäisyydelle. Kun kumpikaan ei luontevasti osannut päättää kumpaan korvaan tietoa tarjotaan, kolahtivat otsat yhteen. Niemisen sopimustilanne huomioiden tilanteessa oli vahvaa symboliikkaa. Ehkä lahtelaisten fanipaidoissa pitäisikin lukea Everybody vs. Everybody?

Tyyli: Rautakanki (ei siis Tapparan valmentaja) ei tunnetusti monelle mutkalle taivu. HIFK:n kivestä veistetty puolustaja Markus Kankaanperä vetäisi kankivarastostaan työkalun, jota siellä ei edes pitänyt olla: jalkakynän. Se oli vahva näyttö ihmisen ikuisesta oppimiskyvystä ja temppuna ikimuistoinen vaikka kiekko karkasikin!

Yllätys: Vaikka Tappara on ylipäätään pelannut läpi kauden ailahtelevasti, oli sen mestaruustiellä – heti Kärppien jälkeen – suurin uhka maalivahti Christian Heljanko. Hänen epätasainen kautensa on lisännyt luottamusta kuin Esperi Care hoivabisneksessä. Silti Tappara ei ole hankkinut selkeää 3–0-johtoa Lukkoa vastaan Heljangosta huolimatta – vaan suorastaan hänen avullaan.

Jussi Jokinen on ollut hyvässä vedossa Ilvestä vastaan.

Toinen iso yllätys on ollut se, miten haparoiden äijäjoukkue Pelicans on pystynyt kahdessa viime pelissä vastaamaan HIFK:n kahden, jopa kolmen miehen prässiin. Pelicans on ollut sen edessä täysin aseeton, mikä vain ruokkii HIFK:n karvausrohkeutta.

Ismo Lehkonen

Tähti: Ilman muuta Otto Nieminen. Kaksi maalia. HPK hallitsi jatkoaikaa, vaikkei ollut mitään tuhannen taalan paikkoja. Sitten tuli Otto, joka tinttasi TPS:n kauden ylivoimaisesti tärkeimmän maalin. Nieminen on hyväjalkainen kaveri, joka jaksaa pelata eikä hyydy Kerhon painepelaamisessa monen muiden tavoin.

Puheenaihe: Saiko HIFK suistettua Pelicansin hyvän fiiliksen pois raiteiltaan hyvin menneen kauden jälkeen? Iso vierasvoitto ja sarja onkin yhtäkkiä nyt heidän hallussaan – ainakin keskiviikkoon asti.

Moka: TPS on kasannut aikamoisen joukkueen, jossa on kuitenkin omiakin kasvatteja. Äärimmäisen tärkeä peli. Kaapo Kakon ehkä viimeinen peli Turussa. Ja sitten on vain 5 000 ihmistä katsomassa?! Turun tasoiselta urheilukaupungilta erittäin paha moka.

 

Tyyli: Joku oli vapauttanut Iikka Kangasniemen pelaamaan! Olin siinä käsityksessä, että Kangasniemi oli täysin terve jo kahdessa aiemmassakin pelissä. Päivän tyyli oli ehdottomasti se, että kyllä Iikka kannattaa peluuttaa, hän ratkoo näitä pelejä.

Yllätys: HPK on vähän arka pelaamaan puolustuspeliä. TPS:n ylivoima on niin paha, että HPK vaikuttaa pelkäävän jäähyjä, ettei peli vain murene siihen. Kun vähän puolustetaan sukkasillaan, niin ongelmia tulee välittömästi. Se aristelu on selvästi näkyvissä.

Ville Touru

Tähti: Ison pahan IFK:n numero neljä ei välttämättä ole ensivaikutelmaltaan kovin ison ja pahan oloinen. Haravanvarren mittainen Iikka Kangasniemi on kuitenkin joukkueelleen iso ja vastustajille paha. Vihdoin kaukaloon näissä pudotuspeleissä päässyt nikkari upotti kahden viime kauden seuransa jatkoajalla. Kangasniemeltä ehdittiin hylätäkin ensimmäinen maali.

Puheenaihe: Ilves ja Lukko ovat pysyneet hyvin suursuosikkien mukana, mutta molemmat sarjat ovat silti jo ratkaisevan tuntuisesti 3–0. Liigahistoriassa vastaavasta sillasta on noustu vain kerran aiemmin. Sen teki Espoon Blues runkosarjan voittanutta KalPaa vastaan puolivälierissä vuonna 2012.

Moka: Lahteen oltiin tilaamassa muutama päivä sitten monien puheiden perusteella jo mestaruusviiriä, mutta oliko se sittenkin moka? Vielä sitä ei tiedetä, mutta HIFK on joka tapauksessa nollannut avausosan turpasaunan komeasti. Tätä sarjaa ennakoitiin puolivälierien herkullisimmaksi, ja sellainen siitä on toden totta muodostumassa.

 

Tyyli: Pienin halli, isoin yleisömäärä. Lahden Isku-areena oli maanantain liigahalleista pienin, mutta silti Pelicansin ja HIFK:n ottelua seurasi kierroksen isoin yleisömäärä 5 371 katsojaa. Enemmänkin olisi varmaan ollut tulijoita, mutta ei mahtunut.

Yllätys: Tappara kairasi vähemmän yllättäen jo kolmannen 3–2-voiton, mutta Tuukka Mäntylältä voittomaalia ei ihan ensimmäisenä odotettu. Tämän ja viime kauden aikana Mäntylä nakutteli ennen maanantaita pelaamissaan 106 sarjapelissä tasan yhden maalin. SM-liigan pudotuspeleissä Mäntylä, 37, nosti edellisen kerran kädet kattoon maalinsa merkiksi 12 vuotta sitten.

  • Seuraavat ottelut: 27.3. Ilves–Kärpät, HIFK–Pelicans, Lukko–Tappara, HPK–TPS

Christan Heljanko on torjunut Tapparalle kolme niukkaa voittoa Lukosta.

TPS:n Otto Nieminen (kesk.) oli näkyvästi esillä, kun turkulaissikermä kaatoi HPK:n.

Lahtelaiset elävät vahvasti Pelicansin mukana pudotuspeleissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?