Juhamatti Aaltosen edelliset tosipelit huipentuivat nöyryytykseen – huomasi palattuaan ison muutoksen SM-liigassa - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Juhamatti Aaltosen edelliset tosipelit huipentuivat nöyryytykseen – huomasi palattuaan ison muutoksen SM-liigassa

Juhamatti Aaltonen palasi runkosarjan lopussa SM-liigaan.

Julkaistu: 21.3.2019 14:29

Taiteilija Aaltonen on kaukalon seuratuimpia pelaajia Pelicansin ja HIFK:n välisessä sarjassa.

Kun Juhamatti Aaltonen pelasi viimeksi SM-liigan pudotuspeleissä, elettiin kevättä 2017.

Tuolloin HIFK:n runkosarjan parhaan pistemiehen odotettiin johtavan punaisten kevätmarssia eturivistä, mutta toisin kävi.

Sarjan kallispalkkaisin tähti sammui täysin pudotuspeleissä. Tehoton Aaltonen sai osakseen rajua arvostelua, ja kulisseissa kuohui. Kärsimysnäytelmä huipentui lopulta kultakypärä Aaltosen nöyryyttävään katsomokomennukseen ennen ratkaisevaa välieräottelua.

Nyt 33-vuotias Aaltonen kertoo, ettei ole nähnyt alkavien pudotuspelien kynnyksellä painajaisunia kahden vuoden takaisista tapahtumista.

– Se meni huonosti ja sillä selvä. Ei mulla siitä ole jäänyt mitään katkeruutta.

Kahdessa vuodessa osat ovat vaihtuneet. Runkosarjan lopussa Pelicansin riveihin liittynyt Aaltonen kohtaa nyt puolivälierissä juuri entisen seuransa Helsingin IFK:n.

– Onhan siinä aina tietty ekstrahomma, kun on tuttuja jätkiä vastassa. Kovatempoinen, fyysinen sarja luvassa.

Aaltonen edusti IFK:ta edellisellä Suomen-kaudellaan 2016–17.

Pelicansin ja HIFK:n välienselvittelystä on ennakoitu puolivälierien räiskyvintä taisteluparia.

– Yleensähän pudotuspeleissä jossain vaiheessa vähän läikkyy. Se kuuluu asiaan, urallaan 78 SM-liigan pudotuspeliottelua pelannut nelinkertainen Suomen mestari sanoo.

Aaltonen löysi jälleen pelihuumorin Lahdessa. Hän teki pelaamissaan 11 ottelussa yhtä monta maalia (9) kuin Ruotsin SHL:ssä tämän ja viime kauden aikana pelaamissaan 70 ottelussa.

– Totta kai tuntuu hyvältä, että on kulkenut niin itsellä kuin joukkueellakin.

– Kyllä sen näkee, että olemme pärjänneet. Kopissa on hyvä ja vapautunut meininki. Sellainen hyvä itseluottamus on kaikilla.

Etukäteen pohdittiin, miten mielialapelaajaksi uransa aikana leimautuneen Aaltosen yhteistyö sujuu Pelicansin temperamenttisen valmennuskaksikon Ville NieminenPasi Nurminen kanssa.

Hyökkääjä naurahtaa kysyttäessä asiasta.

– Ne ovat just sellaisia kuin ovat. Eivät ole tulleet mitään esittämään. Mun mielestä hienoja persoonia. He tuovat oman mausteensa ja värikkyytensä hommaan. Mukavaa on kyllä ollut.

Ovatko roskapöntöt lennelleet kopissa?

– Kyllä siellä kaikenlaista aina tulee, mutta ne ei ole lentänyt. Ei parane liikaa kertoa, kaikki ei ole mediakelpoista.

Pelicansin penkin takanakin on sattunut ja tapahtunut kauden aikana. Päävalmentaja Niemisen (vas.) pikkutakki muun muassa löytyi keskiympyrästä kesken yhden ottelun. Hänen apunaan toimivat maalivahtivalmentaja Arttu Lipsanen (kesk.) ja seuran pääomistaja, maalivahtilegenda Pasi Nurminen (oik.).

”Ei enää odottelua”

Aaltonen oli poissa liigakaukaloista lähes kahden kauden ajan. Sinä SM-liigassa tapahtui hänen mielestään iso pelillinen muutos.

– Tästä on tullut tosi viihdyttävä ja vauhdikas liiga. Eihän täällä oikein kukaan enää mitään trapia pelaa.

– Yritetään pelata tosi vauhdikasta ja kääntää peliä heti ylöspäin. Ei ole enää sellaista odottelua ja keskialueella makoilua. Se asia on muuttunut tosi nopeasti tosi paljon.

Hän on mielissään muutoksesta.

– Ruotsissa peli on ollut jo pidempään tuollaista, ja oli kiva huomata, mihin suuntaan täällä on menty.

Aaltonen on pannut merkille myös toisen muuttuneen asian liigataukonsa aikana.

– Nuorentuminen. Paljon nuoria jätkiä on taas tullut ja hyviä pelaajia. Outoja nimiä on taas aika lailla, mutta näkyvät jätkät menevän aika lujaa. Sieltä on iso läjä pelureita tulossa.

Kiinnostaako SM-liiga?

Keskustelu SM-liigan vetovoiman heikentymisestä nousi jälleen esille, kun Tero Lehterä puhui asiasta SaiPan kauden viimeisen pelin jälkeen.

– Pelaajien rekrytointi on erittäin suuri haaste koko liigalle. Ei pelkästään SaiPalle. Nyt on syytä miettiä tarkkaan, millä tämän sarjan joukkueet pystyvät kilpailemaan pelaajista. Aina ei riitä edes raha, Lehterä sanoi.

Lehterän mukaan asiasta on syytä olla todella huolissaan.

Vaiherikkaalla urallaan niin Venäjän, Ruotsin kuin Sveitsinkin sarjat nähnyt Aaltonen epäilee ongelman olevan talouspuolella.

– Sitä pitäisi varmaan kysyä seurapomoilta. Onko ne alkaneet pihistellä rahojen kanssa?

Miltä sinusta tuntuu?

– Mulla on ihan hyvä fiilis, Aaltonen naurahtaa.

– Ehkä Sveitsissä, Ruotsissa ja tuolla on lyödä enemmän pätäkkää tiskiin. Tämähän on kuitenkin pelaajillekin bisnestä, kuten seuroillekin. Joillekin ura voi olla aika lyhytkin, niin kyllä se taloudellinen puoli on merkittävässä roolissa.

Aaltonen näkee, että viime ja tällä kaudella nopeutunut peli voi olla osaltaan kasvattamassa SM-liigan vetovoimaa.

Juhamatti Aaltonen teki runkosarjan lopussa Pelicansissa pelaamissaan 11 ottelussa tehot 9+4.

Kun Aaltonen on palannut jälleen varjojen mailta takaisin kiekkokartalle, ilmoille nousee tietenkin myös jokavuotinen keskustelu MM-kisoista.

Urallaan viidet MM-kisat ja yhdet olympialaiset pelannut taituri kertoo, ettei ole vielä uhrannut ajatuksia loppukevään kiekkokarnevaaleille.

– Jos kutsu käy, niin totta kai kiinnostaa. Voihan se olla, että ne ovat laskeneet mut jo liian vanhaksi sinne.

Pelicansin ja HIFK:n puolivälieräsarja käynnistyy torstaina kello 18.30 Lahdessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?