Tero Lehterä avautui suuresta huolestaan SM-liigassa – näin vastaa HIFK:n urheilupomo Tobias Salmelainen

Julkaistu:

sm-liiga
Tero Lehterä nosti HIFK:n ”sentterihuolen” tikunnokkaan.
Saimaan Pallon kausi päättyi tiistaina, kun Ilves iski lappeenrantalaiset kesälomalle.

Kevään peleissä ilman kokenutta Vladimir Denisovia pelannut SaiPa ei löytänyt valkovenäläiselle korvaajaa ennen siirtorajaa. SaiPan päävalmentaja Tero Lehterä esitti suuren huolenaiheensa:

–  Pelaajien rekrytointi on erittäin suuri haaste koko liigalle. Ei pelkästään SaiPalle. Nyt on syytä miettiä tarkkaan, millä tämän sarjan joukkueet pystyvät kilpailemaan pelaajista. Aina ei riitä edes raha.

– Sport hankki pelaajan, jolla oli takanaan 3–4 vuoden tauko (Ryan Lannon). Tiettävästi IFK etsi ykkössentteriä seitsemän kuukautta mutta ei löytänyt. Ellei IFK:n statuksella saa pelaajaa, niin on syytä olla todella huolissaan.
Lannon tuli Sportiin siirtorajalla Englannin Milton Keynes Lightningistä. Hän oli pelaamatta 2013–17.

HIFK:n ykkössentterikeskustelu on vellonut viime kesästä lähtien. Pistepörssin JYPissä voittanut Antti Suomela oli tehnyt tästä kaudesta sopimuksen IFK:hon mutta lähtikin NHL-seura San Jose Sharksin organisaatioon.

HIFK:n urheilujohtaja Tobias Salmelainen, mitä ajatuksia Lehterän sanat sinussa herättivät?

– Ymmärrän, mitä hän tarkoitti ja hakee. Tiettyjä haasteita on. Jos miettii sitä, miten hän viittasi meidän sentterihommaan, niin niitä ei ole yksinkertaisesti ollut tarjolla. Vapaina olleet pelaajat eivät ehkä katsoneet liigan tai edes SHL:n suuntaan.

HIFK sai oman joukkueensa kasaan tammikuussa, jolloin se vahvistui laitahyökkääjillä Sakari Salmisella ja Jasse Ikosella. Puolustaja Joonas Lyytinen palkattiin vuodenvaihteen kynnyksellä.

– Tietyntyylisen sentterin löytyminen näytti pitkään heikolta. Ei löytynyt sitä, mitä me halusimme. Teimme ratkaisun etsiä taitoa ennemmin laidalle, Salmelainen sanoo.


HIFK:n ykkössentteri on ollut Juhani Tyrväinen, joka on edustanut Leijonia kahdessa EHT-turnauksessa. Hän teki 56 runkosarjaottelussa 16+26=42 pistettä ja oli joukkueen toiseksi tehokkain pelaaja. Kakkossentteri Tommi Santala (59 ottelua, 13+26=39) oli joukkueen kolmanneksi tehokkain.

Ovatko kritiikki ja puheet puuttuvasta ykkössentteristä tuntuneet liioitellulta?

– En ole välttämättä ihan ymmärtänyt sitä keskustelua, kun meillä on ollut maajoukkuetason ykkössentteri, joka pelasi erinomaisen kauden. Ehkä levy on jäänyt vähän soimaan. Samantyylistä pelaajaa (kuin Suomela) ei ollut tarjolla. Emme hanki ihan ketä tahansa, vaan sen pitää sopia haluamaamme malliin.

”Näissä on aina kääntöpuolensa”

Salmelainen ei ole huolissaan SM-liigan houkuttelevuudesta.

– Positiivinen juttu on se, että olemme pystyneet tarjoamaan erittäin lupaaville nuorille alustan kehittyä kohti NHL:ää. Näissä on aina kääntöpuolensa.

SM-liiga kilpailee pelaajista paitsi palkanmaksukyvyltään parempien SHL:n, Sveitsin NLA:n ja KHL:n kanssa, myös yhä enemmän esimerkiksi Saksan DEL-liigan kanssa. Myös Itävallan monikansallinen EBEL nostaa profiiliaan.

Salmelainen näkee, että ulkomaalaispelaajien houkuttelemisessa Suomeen on parannettavaa. Toisaalta...

– Kun Suomella on tarjota näin hyviä omia nuoria pelaajia, niin miksi katsoa ulkomaille. Se on ehkä minun kysymykseni.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt