Eric Perrin kertoi, mitä hänelle tulee peliuraltaan eniten ikävä – nosti esiin suomalaisten valmentajien perisynnin - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Eric Perrin kertoi, mitä hänelle tulee peliuraltaan eniten ikävä – nosti esiin suomalaisten valmentajien perisynnin

Eric Perrinin päätti uransa JYPin paidassa.

Julkaistu: 20.3.2019 13:08

SM-liigan kaikkien aikojen ulkomaalaispelaaja poistuu kaukaloista mutta ei jääkiekon parista. Eikä ehkä Suomestakaan.

Lahti 23. huhtikuuta 2012, viides finaali.

JYP johtaa ottelusarjaa 3–1, se on katkolla hurrikaanipaidoille.

Jatkoerässä kultakypäräisen Eric Perrinin navakka rannelaukaus yläkulmaan muuttaa numerot 2–1:een ja pysäyttää kellon aikaan 66.58. JYPin historian toinen mestaruus on totta.

Perrin on 36 vuoden, viiden kuukauden ja 23 päivän ikäinen. Hän ollut kolme kautta erossa Atlantassa tuolloin asuneesta perheestään. Kukaan, ei edes Perrin itse, tiedä oliko tämä ottelu ja maali uran viimeinen.

Mestaruuden jälkeen perhekin muutti Suomeen, Perrin pelasi JYPissä vielä kolme kautta, kunnes siirtyi kolmeksi kaudeksi TPS:aan. Palatakseen vielä kerran Jyväskylään.

Eric Perrinin laukaus on ratkaissut pari sekuntia aiemmin JYPille Suomen mestaruuden keväällä 2012.

Rauma 19. maaliskuuta 2019.

SM-liigahistorian kaikkien aikojen ulkomaalaispelaajan ura päättyy siinä joukkueessa, missä Perrin halusikin sen päättyvän, mutta se päättyy karmaisevalla tavalla.

Lukko voittaa pudotuspelien ensimmäisen kierroksen kolmannen ottelun maalein 4–1 ja lähettää JYPin kesälomalle otteluvoitoin 2–1.

Perrin käy ottamassa ottelun viimeisen aloituksen ja poimii kiekon hanskaansa neljä sekuntia ennen loppua.

– En oikein edes tiedä, mitä ajattelin lopussa. Niin paljon asioita pyöri mielessä. Päällimmäinen niistä on kiitollisuus, Perrin sanoo.

– Yritimme pelata modernia jääkiekkoa, mutta emme onnistuneet. Ehkä meillä ei ollut riittävästi sopivia pelaajia. Jäimme vellomaan jonkinlaiseen välitilaan, pettynyt liigalegenda niputtaa mahalaskukauden.

Viimeiset kahdeksan kierrosta tuottivat veteraanivetoiselle JYPille vain seitsemän pistettä. Kokonaisuutena kausi valui kuitenkin viemäriin jo aiemmin. Noviisipäävalmentaja Lauri Merikivi vaihdettiin konkari Risto Dufvaan tammikuun puolivälissä. ”Sääliplayoffia” pidemmälle Dufvakaan ei JYPiä raahannut.

– Tiedän, että Latella on hieno tulevaisuus valmentajana. Hän on vielä kokematon, mutta nuorempien pelaajien joukkueessa homma olisi voinut toimia jo nyt, Perrin arvioi 36-vuotiasta Merikiveä.

Perrin antaa kaiken mutta myös vaatii paljon. Hän on valmentajalle arvokas työkalu mutta ei helpoin käsiteltävä. Hätkähdyttänyt lähtö JYPistä 2015 oli monen asian summa, mutta se nivoutui voimakkaasti myös Perrinin ja päävalmentaja Marko Virtasen näkemyseroihin.

– Olin kapteeni ja huomasin, että meillä ei ollut enää samaa näkemystä pelistä ja joukkueen toiminnasta valmennuksen kanssa. Kapteenin pitää olla linkki joukkueen ja valmennuksen välillä, mutta koin, että viesti ei mennyt enää perille. Siitä oli tulossa yhden miehen show, Perrin kertoo.

Hän korostaa olevansa paljon velkaa jokaiselle valmentajalleen ajastaan Suomessa.

– Valmentajien pitäisi ymmärtää, että joskus joukkueen pitää antaa olla rauhassa, luottaa pelaajiin. Se on asia, jota ei täällä edelleenkään aina osata, Perrin huomauttaa.

Perrin jätti JYPille jäähyväiset jo vuonna 2015 mutta palasikin vielä reilut kolme vuotta myöhemmin päättäämään uransa hurrikaanipaitaan.

Tämän jutun olisi voinut aloittaa monesta muustakin kohdasta ”Lavalin leijonan” yli kaksi vuosikymmentä kestäneellä ammattilaisuralla. Tarina alkoi Lahdesta, koska se maali oli Perrinin ammattilaisuran tärkein.

– Ehdottomasti. Ehkä suurin hetki myös, Perrin vahvistaa.

– Toisaalta Stanley Cup 2004 on isossa kuvassa käsittämätön juttu. Pelasimme Martinin (St. Louis) kanssa pikkupoikina samoissa pihapeleissä ”Stanley Cupista” ja pääsimme nostamaan yhdessä kannua myös tosielämässä. Sellainen on melkein mahdotonta.

Perriniin yhdistetään herkästi SM-liigan kaikkien aikojen ulkomaalaispelaajan titteli. Se pitää paikkansa, mutta etuliitteen ulkomaalainen voi melkein pudottaa pois. Perrinin 12 vuotta SM-liigassa ovat millä tahansa mittarilla myös merkittävä suomalainen jääkiekkotarina.

– Kiitos kaikille, it’s been hell of a ride, Perrin hihkaisee.

43-vuotias kiekkomies sanoo, että heikosta kaudesta huolimatta hänellä on sisäinen rauha ammattilaisuran päättämisen osalta.

– Mieleni on valmis jollekin muulle, toivottavasti jääkiekon parissa. Pukukoppielämää tulee eniten ikävä. Tiedän, että se on klishee, mutta niin se vain on.

Lavalissa Montrealin liepeillä syntynyt ja kasvanut Perrin on viettänyt Suomessa 12 kautta kahdessa eri jaksossa. Kieltä hän puhuu omasta mielestään huonosti, mutta löytää yhtäläisyyksiä suomalaisen ja kanadanranskalaisen kansanluonteen välille.

– Quebec on pieni, itsenäinen yhteisö, jolla on vahva identiteetti. Suomalaisuudessa on paljon samaa. Siksi tänne oli helppo sopeutua, mentaliteetti on niin samanlainen, Perrin sanoo.Voi olla, että hänen jääkiekkotyönsä muussa kuin pelaajan roolissa jatkuu Suomessa, voi olla, että jossain muualla. Tuhansien muistojen lisäksi ”kodista kaukana kotoa” tarttuu mukaan muutakin.

– Sauna ja poronkäristys perunamuusilla ja puolukkahillolla. Ne otan mukaani täältä, herkuttelee Eric Perrin.

Pelasi SM-liigassa 12 kautta vuosina 2000–03 ja 2010–19:

Jokerit 2000, Ässät 2000–02, HPK 2002, JYP 2002–03, 2010–15 ja 2018–19, TPS 2015–18

643 runkosarjaottelua (eniten ulkomaalaisista), joissa tehot 189+343=532 (eniten ulkomaalaispelaajista)

96 pudotuspeliottelua, joissa tehot 28+47=75.

Suomen mestaruus 2012 (JYP)

Stanley Cup 2004 (Tampa Bay)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?