SM-liigan Arto I. Järvelä selittää kohumaalin hyväksymistä – ”Ei kahta sanaa”

Julkaistu:

SM-liiga
Arto I. Järvelän mukaan kiekko kävi selvästi maalissa sunnuntain pudotuspeliottelussa.
SaiPan ja Ilveksen välinen 1. kierroksen pudotuspeliottelu päättyi sunnuntaina dramaattiseen jatkoerämaaliin.

Lappeenrantalaisten Ahti Oksanen ratkaisi pelin ylivoimalla ajassa 76.15. Oksasen laukoman kiekon todettiin olleen maalissa yli kuuden minuutin videotarkistuksen jälkeen.

Tilanne on puhuttanut paljon, ja mm. IS:n ja Telian asiantuntija Ismo Lehkonen sanoi, ettei hän ole nähnyt yhdestäkään videoklipistä, että kiekko todella kävi maalissa.
SM-liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä, miten sunnuntain tapahtumat etenivät?

– Tuomari epäili kiekon olleen maalissa ja päätti soittaa. Tilannehuoneessa asia tutkittiin huolella. Meillä oli koko porukka täällä. Todettiin selvä maali, josta ei ole kahta sanaa. Kiekko oli selvästi maalissa, Järvelä selvittää.

– Maalivahti (Lukas Dostal) torjuu kiekon jalallaan, ja jalka menee maalin sisään. Koko kiekko ylittää maaliviivan. Maalivahti ottaa sen sitten itse maalin sisältä pois.

Miten maali oli todennettavissa?

– Tämän näkee, kun suurentaa yläkameran ja vaihtoaitioiden puolelta kuvaavan kameran materiaalit. Kiekko nousee ilmassa pystyyn ja osuu patjaan, joka menee kokonaan maalin sisään. Kiekko on sitten kokonaan maalissa. Tämä näkyy meidän zoomauslaitteilla ihan kirkkaasti. Kenellekään ei jää mitään epäselvää.

SaiPan 3–2-voiton myötä ottelusarja eteni kolmanteen ja ratkaisevaan otteluun, joka mitellään tiistaina Tampereella.

Järvelä huomauttaa, että esimerkiksi tenniksestä ja jalkapallosta tuttu Hawk-Eye-järjestelmä ei olisi auttanut tässä tilanteessa.

– Hawk-Eye on aika kallis. Ja kun puhutaan jääkiekosta, niin esimerkiksi tässä tilanteessa sillä ei olisi tehnyt mitään, kun pakki ja veskarin kamat olivat edessä.

– Ainoastaan joku siruteknologia voisi toimia, mutta sillä ei päästä vielä riittävään tarkkuuteen. Jää vääristää signaalia, ja puolikin senttiä on virhe. Meillä on tarkempi järjestelmä. Ei meillä ole yhtään kiekkoa hävinnyt. Tiedämme sen meidän vehkeillä.

Järvelä ei innostu myöskään Ismo Lehkosen ehdotuksesta, jonka mukaan pelien rytmiä rikkoville videotarkastuksille olisi aikaraja.

– Asiaa on puitu ainakin 15 viime vuotta ympäri maailman. Kaikki tulevat lopulta siihen lopputulokseen, että oikeaa päätöstä odotellessa, kiitos. Se aikaraja on tyrmätty joka kerta.

Järvelä painottaa, että kukaan ei halua tilannetta, jossa aikarajan takia tehdään väärä tuomio. Hänen mukaansa jääkiekkoperhe ei ole valmis muuttamaan asiaa – ei Euroopassa eikä NHL:ssä.

SM-liigassa ei nähdä myöskään ongelmaa valmentajien haastoissa, jotka venyttävät välillä videotarkastuksia entisestään. Järvelä kertoo, että liigan tilastojen mukaan 450 ottelun runkosarjassa tehtiin yhteensä 87 haastoa.

– Statistiikka oli esillä juuri äskeisessä palaverissa, joten muistan luvut ulkoa. Jos joka kuudennessa pelissä on haasto, niin onko se sitten liikaa? Täytyy katsoa isoa kuvaa, Järvelä sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt