Ismo Lehkonen vaatii sääntömuutosta SM-liigaan: ”Vähän järkeä pitäisi saada hommaan”

Julkaistu:

SM-liiga
Ismo Lehkosen mielestä liian pitkät videotarkastustauot ovat haitaksi pelille.
Ilta-Sanomien ja Telian jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen ei seurannut hymyssä suin SaiPan ja Ilveksen välisen pudotuspeliottelun ratkaisuhetkiä sunnuntaina.

Lehkosta kismitti se, että ratkaisuhetki kesti noin kuusi ja puoli minuuttia. Tämä oli tauon pituus, kun ottelun erotuomari kävi tarkastamassa, menikö Ahti Oksasen laukoma kiekko Ilveksen maaliin.

Videotarkastus kesti pitkään kaikesta päätellen siksi, koska riittävän todisteen löytämisessä kesti kauan.

Lehkosen mielestä videotarkastuksille tulisi asettaa jonkinlainen aikaraja. Jos selvää todistetta ei löydy sovitussa ajassa, jatketaan alkuperäisen päätöksen mukaan.

– Ehdottomasti pitäisi löytyä jonkinlainen systeemi. Nyt tulee haastoja haastojen perään. Vähän järkeä pitäisi saada hommaan, nopeampi rytmi. On tv-aikalisiä muutenkin ja vaikka mitä. Pirskatti, muuten momentum, rytmi ja intohimo tapetaan tiukoista peleistä kun sitä ja tätä hahmotellaan, Lehkonen painottaa.


Lehkonen kertoo, ettei ole itse nähnyt SaiPan voittomaalista sellaista klippiä, josta näkyisi, että kiekko on maalissa.

– Aina, kun maali hyväksytään tarkastuksella, niin todisteen pitää olla aukoton. Kun kerran tekniikka on. Jos aukotonta todistetta ei pysty löytämään esimerkiksi puolessatoista minuutissa, niin sitten pitäydytään alkuperäisessä tuomiossa.

Yksi kauden eniten puhuttaneista videotarkastustilanteista nähtiin maaliskuun alussa HIFK:n ja Pelicansin välisessä ottelussa. Tuolloin Pelicansin maali ensin hyväksyttiin videotarkastuksen jälkeen, mutta HIFK:n valmennusjohdon tekemän haaston jälkeen toinen videotarkastus johti maalin hylkäämiseen. Asian tarkasteluun meni yhteensä noin kymmenen minuuttia.

Osassa jalkapallon huippusarjoista käytetään ns. haukansilmäteknologiaa, joka antaa tuomarille signaalin, kun pallo ylittää maaliviivan. Lehkonen ei tiedä, onko vastaavaa teknologiaa sovellettu jääkiekossa tai olisiko sellaisen toteuttaminen SM-liigassa realistista. Jos on, niin hän haluaisi sen käyttöön videotarkastustilanteiden selkiyttämiseksi.

Sunnuntain ottelussa tarkastus lähti erotuomarin omasta päätöksestä. Lehkosen mielestä silloin, kun valmentaja haastaa voisi myös olla paikallaan asettaa turhaksi osoittautuneesta haastosta sanktioksi esimerkiksi kahden minuutin rangaistus tai jotain muuta tuntuvaa. Aikalisän menettäminen ei riitä.

– Jenkkifutiksessa valmentajat varjelevat aikalisiä viimeiseen saakka, koska ne ovat siinä lajissa kultaakin kalliimpia. Haastoa ei lähdetä tekemään kepein perustein. Niitä aikalisiä tulee hyvin todennäköisesti tarvitsemaan. Jos haastaa turhaan, pitää saada näpeille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt