Kommentti: Ässien surkea taaperrus huipentui irvokkaaseen näytelmään, josta vastasi sattumakenraali Pasi Kaukoranta

Julkaistu:

Kommentti
Ässien päävalmentajana työskennellyt Pasi Kaukoranta nosti itsensä jalustalle kauden päätteeksi, kirjoittaa Tommi Koivunen.
Ässien päävalmentajaksi kesken kauden nimetty Pasi Kaukoranta piti tiistaina Porissa suurieleisen puheen.

Ässien SM-liigan 2010-luvun – eli 60 ottelua per sesonki käsittäneen runkosarjahistorian – surkeimpaan pistemäärään päättynyt kausi ei ollut vielä edes ohi, kun Kaukoranta alkoi vimmaisesti pumpata omia renkaitaan.

Kaukoranta kaivoi Ilveksen 4–0-voittoon päättyneen ottelun jälkeen esiin fläppitaulun, johon hän oli tussannut kauden saavutuksiaan.

Kaukoranta nosti esiin syyskaudelta 18 ottelun jakson, jolloin Ässät saavutti 1,22 pistettä per peli – ja pilkkoi sen vielä lyhyempään, 12 ottelun jaksoon, joka toi 1,42 pinnaa per ottelu.

Kaukorannan puheiden perusteella oli suunnilleen maailman kahdeksas ihme, että sen pääkilpailijatkin voittivat tämän suurhuikean putken aikaan pelejä, ja Ässät oli pakotettu pelaajamyynteihin.

Ilveksen päävalmentaja Karri Kivi, jolta Kaukoranta yritti viedä kunniaa mm. Ässien mestaruuskaudesta 2013 tehdyssä kirjassa Kiven kovat, seurasi irvokasta näytelmää viereiseltä jakkaralta naama peruslukemilla.

Kaukoranta kruunasi puheensa ilmoittamalla tehneensä ottelua edeltävänä iltana päätöksen ”palata alkuperäisen suunnitelmansa mukaisesti” Kankaanpään Mailan urheilutoimenjohtajaksi ja opettajaksi.

Kaukorannan piti siis ehdottomasti päästä nostamaan itsensä jalustalle ja esittää asiat niin, että nimenomaan hän itse on päättänyt olla jatkamatta Ässien valmennuksessa.

Sisäpiiritiedot Porista kertovat aivan toista, sillä Kaukorannan jatkoa ei todellisuudessa suunniteltu millään muotoa. Ensi kauden päävalmentajaksi tulee Ari-Pekka Selin, jonka valmennustiimi julkaistaan myöhemmin.

Ässissä sekoilua jo syksyllä

Torstaina Ässien kausi pantiin lopullisesti pakettiin, kun se hävisi HIFK:lle vieraskaukalossa 1–4. Pelkästään avauserässä Kaukorannan joukkue otti kolme rangaistusta, joissa syynä oli liikaa pelaajia kentällä.

– Jos sitä naureskeltiin jossain Radio Rockilla, että otin asian esiin, niin se nyt on vain totuus, Kaukoranta kommentoi tiistain analyysiaan joukkueen hetkellisestä pistekeskiarvosta.

Kun IS kysyi Kaukorannan ajatuksia historian surkeimmasta pistesaaliista, hän vastasi ettei sillä ole mitään merkitystä.

– 18 pelin jälkeen olimme ottaneet seitsemän voittoa ja kiskoneet melkein 1,4 pisteen keskiarvolla, hän hehkutti samaan hengenvetoon.

Ikään kuin silläkään olisi yhtään mitään merkitystä – vaikka onkin totta, että loppukauden huonoihin tuloksiin vaikuttivat totta kai pelaajamyynnit ja kokoonpanon heikentyminen.

Hän jatkoi samaa tarinaa myös päätöksestään jättäytyä Ässistä pois.

– Kuten sanoin, meillä oli hyvä neuvotteluyhteys, mutta tein sitten itse päätöksen. Sen enempää en halua sanoa. Siinä oli omat, henkilökohtaiset syyt.

Kaukorannan läpinäkyvät viimeiset puheenvuorot muodostivat häpeällisen epilogin Ässien viime syksyn katastrofaaliselle sekoilulle, kun Mikael Kotkaniemi sai potkut, Kaukoranta palkattiin tilalle ja tuleviksi vuosiksi valmisteltiin Jari Pasasen sekä mysteerivalmentajan sopimuksia.

Se oli aikaa, jolloin missään Porin suunnalta tulevassa ei ollut mitään järkeä.

Onnekseen Ässät on Kaukorannan palkkauksen jälkeen saanut kehitysjohtajakseen Tommi Kerttulan ja päävalmentajakseen Selinin. He tuovat seuraan uskottavuutta.

Ässien surkean kauden loppuhuipentuma on viikonloppuna Luvialla. Jotkut lähtevät etelään, toiset Leville, mutta porilaisjoukkueen kauden päätösreissu suuntautuu siis noin 20 kilometrin päähän pääkallonpaikalta Porista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt