SM-liigan runkosarjassa on menossa kiihkeä loppuhuipennus – tässä ovat suuren jännityksen kohteet - SM-liiga - Ilta-Sanomat

SM-liigan runkosarjassa on menossa kiihkeä loppuhuipennus – tässä ovat suuren jännityksen kohteet

SM-liigan runkosarjan kaksi viimeistä kierrosta pelataan tiistaina ja torstaina.

Julkaistu: 12.3.2019 12:32

SM-liigan runkosarjan kahdella viimeisellä kierroksella riittää mielenkiintoa.

IS listasi SM-liigan runkosarjan loppuhuipennuksen kutkuttavimmat pointit.

1. Miten ratkeaa armoton taistelu suorista pudotuspelipaikoista?

Runkosarjan viimeisillä kierroksilla käydään tiukka taisto suorista puolivälieräpaikoista eli kärkikuusikon sijoituksista. Tässä kamppailussa ovat mukana HPK, HIFK ja Lukko.

HPK:lla on jäljellä enää yksi ottelu, muilla kaksi.

Tasapisteisiin päädyttäessä ratkaisevana tekijänä on kolmen pisteen voittojen määrä. Niitä Lukolla on tällä hetkellä 25, HPK:lla 24 ja HIFK:lla 23.

Yhden kohtalona on jäädä seitsemänneksi ja näin ollen aloittaa pudotuspelit ensimmäisellä kierroksella runkosarjassa kymmenenneksi sijoittuvaa eli JYPiä tai Sportia vastaan.

Sarjassa viidenneksi ja kuudenneksi yltäneet saavat puolestaan viikon harjoitustauon ja näillä näkymin puolivälieriin vastaansa kolmos- ja nelossijoista keskenään mittelevät Pelicansin ja TPS:n.

2. Kumpi jatkoon: JYP vai Sport?

Lähes karmeimmalla mahdollisella hetkellä neljän ottelun tappioputkeen ajautunut JYP uhkaa valua vielä kokonaan ulos pudotuspeleistä. Kauden suurin alisuorittaja on päätöskierroksille lähdettäessä enää kaksi pistettä Sportia edellä.

Vaasalaisilla on vieläpä kaikki omissa käsissään: sillä on jäljellä kaksi peliä, JYPillä vain yksi.

JYPin peli on hakenut teräänsä myös runkosarjan lopussa.

JYP pelaa runkosarjan päätösottelunsa tiistaina vieraissa panoksetonta KooKoota vastaan. Kouvolalaiset ovat kuitenkin viime kierroksilla osoittaneet, ettei pyyhe ole missään nimessä lentänyt kehään.

Ilman paineita pelaava KooKoo haluaa varmasti voittaa kauden viimeisen kotiottelunsa. Hirmuiset paineet niskassaan kantavalla JYPillä on sen sijaan vain hävittävää.

Sportin päätöskierrosten ohjelma ei ole helpoimmasta päästä: tiistaina kotona TPS, torstaina vieraissa Pelicans.

3. Mihin järjestykseen kärkinelikko loksahtaa?

Runkosarjan piste-ennätyksen jo tehnyt Kärpät on ollut runkosarjan selvä ykkönen jo pitkään. Oululaisjoukkue onkin itseoikeutetusti selvä mestarisuosikki.

Kärppien takana Tappara on tiukasti kiinni kakkossijassa. Viime vuosien kestomenestyjä ei ole säkenöinyt mutta Jukka Rautakorven dieselkoneistoa ei voi ikinä unohtaa finaaliehdokkaista puhuttaessa.

Kärpät saa puolivälierissä vastaansa heikoimmin runkosarjassa sijoittuneen pudotuspelien avauskierrokselta jatkoon menevän joukkueen. Tapparan haastaa näin ollen paremmin sijoittunut jatkoon menijä.

Ville Leskinen pelaa Kärpissä vahvaa kautta.

Tampereen paikallissarja on siis jälleen mahdollinen. Jos Tappara on runkosarjan kakkonen, se vaatisi sitä, että Ilves olisi 1. kierroksen jatkoon menijöistä paremmin sijoittunut.

Tämän hetken kuumin joukkue, kolmanneksi kivunnut Lahden Pelicans on noussut jopa Kärppien ykköshaastajaksi mestaruusjahtiin. Sen puolustuspeli on loksahtanut kohdalleen ja hyökkäys takoo hirmuisia maalimääriä.

Huippuvireeseen yltyneellä Juhamatti Aaltosella vahvistunut ja edellispeliinsä tshekkitähtensä Hynek Zohornan takaisin saaneella Pelicansilla on kaikki eväät liihotella pitkälle tänä keväänä. Kenties esimakua tulevasta saadaan tiistaina, kun lahtelaiset matkaavat Ouluun.

Neljäntenä majaileva TPS on puolestaan pahasti hukassa kauden tärkeimpien pelien kynnyksellä. Turkulaiset ovat vihdoin saaneet reilusti helpotusta sairastuvalta, mutta turkulaisilla tulee kova kiire saada palapeli kohdalleen.

4. Kaikkien aikojen ennätys murskaksi?

SM-liigakauden suurin sensaatio Pelicansin puolustaja Oliwer Kaski ylsi edelliskierroksella käsittämättömään 50 pisteen haamurajaan (18+32).

Ennen Kaskea, 23, kyseiseen rajapyykkiin on tällä vuosituhannella yltänyt puolustajista vain HIFK:n Cory Murphy kaudella 2006–07. Kanadalaispuolustaja teki kyseisellä kaudella tasan 50 pistettä.

SM-liigan kaikkien aikojen puolustajien piste-ennätykseen Kaskella on matkaa kolme pistettä. 53 pisteeseen ovat historiassa yltäneet Ässien Pekka Rautakallio (1978–79) ja HIFK:n Brian Rafalski (1998–99).

Edellä mainittujen lisäksi liigahistoriassa 50 tehopisteen haamurajan ovat rikkoneet puolustajista lisäksi vain Timo Jutila (1995–96) ja Reijo Ruotsalainen (1980–81), joten Kasken saavutus on todella harvinaislaatuinen.

Pelicansin tehopuolustaja Oliwer Kaski on kauden suurin sensaatio.

Ennen tätä kautta Kaski oli tehnyt HIFK:ssa pelaamissaan 85 SM-liigaottelussa vain 22 tehopistettä. Moni osasi odottaa nuorelta puolustajalta tasonnostoa Lahdessa, mutta aivan tällaiseen historiankirjoja ravisuttavaan tykitykseen ei varmasti kukaan uskonut ennen kautta.

Pelicansilla ja Kaskella on tällä viikolla jäljellä ottelut vieraissa Kärppiä ja kotona Sportia vastaan. Koko sarjan pistepörssissä Kaski majailee viidentenä.

5. Kuka voittaa pistepörssin?

Pörssikuninkaalle jaettavan Veli-Pekka Ketola -palkinnon saaja ratkennee vasta torstain päätöskierroksella. Viikkoon lähdettäessä taisto pistepörssin ykkössijasta vaikuttaa olevan neljän kauppa.

Kärppien Ville Leskinen johtaa 55 pisteellä, KooKoon Malte Strömwall on pisteen ja HPK:n Teemu Turunen sekä Tapparan Kristian Kuusela kahden pisteen päässä.

KooKoon Malte Strömwall taistelee pistepörssin voitosta.

Heistä vain Kuusela on voittanut aiemmin liigan pistepörssin (2015–16).

Etukäteen nelikosta heikoimmilla on Turunen, jolla on muista poiketen jäljellä vain yksi ottelu.

KooKoo ja Kärpät ovat puolestaan jo varmistaneet runkosarjasijoituksensa ennen viimeisiä kierroksia, joten Strömwallille ja Leskiselle pedataan varmasti tilaisuuden tullen pörssikuninkuutta.

Kahdella viime kaudella (Antti Suomela ja Henrik Haapala) pistepörssi voitettiin 60 pisteellä. Sitä edeltävillä kausilla (Kuusela ja Kim Hirschovits) ykkössijaan vaadittiin 59 ja 58 pistettä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?