Lukon pistehai Eetu Koivistoinen pelaili vielä viisi vuotta sitten futista kutosdivarissa – huoli äidistä pysäytti kiekkouran

Eetu Koivistoisen Tommi-isä on jalkapallon Suomen mestari.

Eetu Koivistoinen, 23, loistaa nyt Rauman Lukossa, mutta äidin ulkomailla saama aivoverenvuoto sysäsi jääkiekon hetkeksi sivuun.

10.3.2019 7:50

Tehotilastoja selatessa ei uskoisi, että vastapäätä istuvan pitkänhuiskean hyökkääjän koko kiekkoura oli vaakalaudalla vajaat viisi vuotta sitten.

Eetu Koivistoisen, 23, kausi 2013–14 Bluesin A-pojissa oli päättynyt mestaruusjuhliin ja veri veti ulkomaille. Toisin kuitenkin kävi.

– Äitini Johanna oli töissä Abu Dhabissa ja sai siellä aivoverenvuodon. Olin veljeni Jessen kanssa Suomessa ja pidin sukulaiset ajan tasalla äidin tilanteesta, SM-liigassa tällä kaudella läpi lyönyt Koivistoinen muistelee.

Jääkiekko sai väistyä, ja Koivistoinen keskittyikin lähinnä pitämään itsensä ja kaksi vuotta nuoremman veljensä kasassa.

Kun äiti ja isä sekä veljeskolmikon kuopus Osku vihdoin saatiin lennätettyä koti-Suomeen, lätkäkamojen pukeminen tuntui vaikealta.

 Ville Nieminen soitti isälle ja kyseli, mitä Eetu nyt aikoo tehdä jääkiekon suhteen.

– Pelailin sen kesän jalkapalloa Raittius- ja urheiluseura Zoomissa Helsingin piirin 6. divisioonassa, kun kaverit houkuttelivat mukaan Kirkkonummen Salamoihin. Emmin asiaa hetken, mutta aloin käydä taas lätkätreeneissä, Koivistoinen kertoo.

– Peleihin en aluksi halunnut ottaa lainkaan osaa. Jos meillä oli Zoomin peli samaan aikaan kuin Salamoilla, jalkapallo ajoi edelle.

Hiljalleen pelituntuma kuitenkin löytyi myös kaukalossa ja tehoja syntyi A-junioreiden Suomi-sarjassa keskimäärin 4,5 pistettä ottelua kohti.

Kesällä 2015 Koivistoinen liittyi Bluesin A-junioreiden kesätreeniryhmään Timo Hirvosen houkuttelemana. Hirvonen halusi antaa lupaavalle juniorille mahdollisuuden palata kilpailullisen jääkiekon pariin.

Kesätreenikausi Espoossa kuitenkin katkesi ennen kuin se ehti kunnolla alkaakaan.

– Ville Nieminen soitti isälle ja kyseli, mitä Eetu nyt aikoo tehdä jääkiekon suhteen. Kun Nemo kuuli, että olen palannut tosissaan jääkiekon pariin, hän totesi ”hyvä, yhteistyösopimustarjous on tulossa”.

188-senttinen Eetu Koivistoinen on kiekkoilijaksi kevytrakenteinen. Hän painaa 86 kiloa.

Nieminen aloitteli siihen aikaan valmennusuraansa Mestiksen KeuPassa.

– Sitä sopimusta ei tarvinnut kauaa harkita. Allekirjoitin paperit ja suuntasin kohti Keuruuta. Ja sillä tiellä ollaan edelleen.

Kaudella 2015–16 Koivistoinen sai tulikasteensa ammattilaisena. 1+2-vuotinen sopimus Lukon ja KeuPan yhteistyöpelaajana toi miehelle mahdollisuuden liigakaukalossa, mutta yhdeksässä pelissä ei syntynyt tehoja.

Minuutitkin jäivät vähäisiksi.

 Pelailin sen kesän jalkapalloa Raittius- ja urheiluseura Zoomissa Helsingin piirin 6. divisioonassa, kun kaverit houkuttelivat mukaan Kirkkonummen Salamoihin.

– Välivuosi kunnon treenaamisesta tuntui kropassa: vaikka KeuPassa luistin kulki hyvin, kunto ei kestänyt SM-liigassa, Koivistoinen toteaa.

Samaisella kaudella Koivistoinen voitti Mestiksen tulokkaiden piste- ja maalipörssin.

Keuruulla Koivistoinen asui ”BB-taloksi” ristityssä omakotitalossa. Tuoreen keuruulailaisen kämppäkaverina asuivat mm. Roni Sevänen, Antti Karjalainen ja Keni Karalahti. Talossa vallitsi hyvä yhteishenki, ja kaikilla nuorilla oli vain yksi tavoite: nousta pelaavaan kokoonpanoon SM-liigassa.

–Teimme paljon omatoimista treeniä. Kun saman katon alla asui maalivahti (Karjalainen), oli helppoa mennä pienellä porukalla jäälle. Ja kun jäähallin viereen tuli ulkojäät, saatoimme hyvinkin aamulla pelailla pari tuntia ulkona ja mennä illaksi halliin joukkueharjoituksiin.

Jo sopimuskautensa toisella kaudella, 2016–17, Koivistoinen pelasi valtaosan Lukossa. Vaikka roolina olikin usein olla 13. hyökkääjä, hän hoiti tehtävänsä aina kunnialla ja nöyryydellä.

– Tarkoituksena on aina pelata niin, että se ajaa joukkueen etua kaikista parhaiten, Koivistoinen sanoo.

Syksystä 2016 on jäänyt muistoksi myös ensimmäisen SM-liigamaalin kunniaksi talteen kerätty kiekko. Tuo JYP–Lukko-peli onkin jäänyt monen kiekkofanin mieleen. Surullisella tavalla, tosin.

– Siinä pelissä eräs katsoja sai sairaskohtauksen ja menehtyi hallilla

Koivistoisen ura on ollut Lukon organisaatioon liittymisen jälkeen komeassa nosteessa. Viime kaudella Koivistoinen kuului jo Lukon runkomiehistöön ja viimeistään syksyllä hän osoitti arvonsa päävalmentaja Pekka Virralle.

– Tavoitteena on joskus pelata mahdollisimman kovatasoisessa ulkomaisessa sarjassa. Nykyistä sopimusta on kuitenkin jäljellä vielä vuosi, joten keskityn nyt täysillä Lukkoon.

Koivistoinen on ollut tällä kaudella sarjan parhaita kolmos- ja nelosketjun pelaajia. 57 runkosarjaottelun jälkeen miehen pistesaldossa komeilivat lukemat 16+17=33.

188-senttinen laituri on kiekkoilijaksi kevytrakenteinen: hän painaa 86 kiloa. Yhdeksi tärkeimmäksi kehittämiskohteekseen hän nimeääkin fysiikkatreenauksen ja lihasmassan lisäämisen.

– Jos tuossa olisi muutama kilo massaa takana, pystyisi paremmin vääntämään kamppailutilanteissa. Turhan vantteraksi silti en haluaisikaan, sillä peli kehittyy koko ajan enemmän siihen suuntaan, että täytyy pystyä liikkumaan nopeasti ja ketterästi.

Eetu Koivistoinen on tehnyt kovasti töitä kehittyäkseen.

Kolmen viime vuoden aikana on tapahtunut huimasti, mutta se on vaatinutkin paljon töitä ja kovaa motivaatiota. Koivistoinen on kaukalossa nopeajalkainen, rohkea ja riistävä. Hän olisi Lukolle tärkeä lenkki pelkästään vastustajan kärkipelaajien vauhdinsyöjänä – kaupan päälle raumalaiset saivat myös etevän maalintekijän.

– Peksin (Virta) jäätreenit ovat kehittäneet luisteluani paremmaksi ja vauhdikkaammaksi. En vieläkään ole kovin nopea liikkeellelähdöissä, mutta huippunopeus on selkeästi noussut.

 En vieläkään ole kovin nopea liikkeellelähdöissä, mutta huippunopeus on selkeästi noussut.

Jos Rauma on kohdellut Eetu Koivistoista pelillisesti hyvin, on pitsikaupungista löytynyt merkitystä elämään myös siviilimaailmassa; Eetu tapasi avovaimonsa Kertun pian Lukko-pestinsä alkamisen jälkeen. Pariskunta sai lapsen loppuvuonna 2017.

– Kertulle iso kiitos siitä, että hän on pitänyt kodista ja perheestä huolta. Olen voinut keskittyä täysillä pelaamiseen.

– Nykyään haluankin antaa hänelle aikaa nukkua sunnuntaisin pidempään. Opin vaan nukkumaan lapsen myötä niin sikeästi, että Kertun kyllä täytyy pari mojausta kylkeen antaa ennen kuin havahdun, Koivistoinen nauraa.

Isä Tommi Koivistoinen tunnetaan maalivahtina. Kuva vuodelta 2002.

Rakkaus urheiluun on Eetulle tullut verenperintönä hänen isältään Tommi Koivistoiselta, joka voitti maalivahtina kaksi jalkapallon Suomen mestaruutta sekä yhden Suomen cupin. Jesse-veli taas vaikutti vielä toissa kaudella HJK:n organisaatiossa edustusjoukkueen kolmosmaalivahtina. Nuorin veli Osku on valinnut lajikseen jääkiekon.

Avovaimon kautta myös pesäpallo on tullut Lukko-hyökkääjälle tutuksi, sillä Kertulta löytyy superpesiskokemusta noin 100 sarjaottelua. Pariskunta onkin tuttu näky Rauman pesäpallostadionin katsomossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?