Lauri Korpikoski palasi NHL:stä johtamaan TPS mestaruuteen – kaudesta tuli helvetti: ”Makaan täällä piuhoissa” - SM-liiga - Ilta-Sanomat

Lauri Korpikoski palasi NHL:stä johtamaan TPS mestaruuteen – kaudesta tuli helvetti: ”Makaan täällä piuhoissa”

Tämän kauden piti olla NHL:stä palanneelle Lauri Korpikoskelle uusi alku. Siitä tuli helvetti.

Lauri Korpikoski pelaa keksiviikkona kauden ensimmäisen SM-liigaottelunsa. Hän kärsii pahasta suolistosairaudesta ja sairasti syksyllä vakavan sydänlihaksentulehduksen.

5.3.2019 14:25

Tähtihyökkääjä Lauri Korpikoski palasi pitkältä NHL-reissulta kotikaupunkiinsa Turkuun täksi kaudeksi.

Hänen oli tarkoitus aloittaa uransa viimeinen taival kasvattajaseurassaan ja mahdollisimman menestyksekkääksi. 609 NHL-pelin hyökkääjälle tehtiin kuusivuotinen, Suomen oloissa harvinaisen painava sopimus ja rintaan pantiin kapteenin C.

Korpikoski pelasi NHL:ssä 609 runkosarjaottelua. Hänen viimeiseksi seurakseen jäi näillä näkymin Columbus kevällä 2017.

Avauskaudesta tuli kuitenkin Korpikoskelle, 32, sanoinkuvaamaton helvetti.

Ensin hänellä todettiin vajaa vuosi sitten IBD eli krooninen tulehduksellinen suolistosairaus. Sen päälle hän sai vakavan sydänlihastulehduksen viime syksynä.

Korpikosken on tarkoitus pelata kauden ensimmäinen ottelu keskiviikkona Turussa Lukkoa vastaan. Mestaruushaavetta Korpikoski ei ole haudannut, mutta kaikista eniten hän tällä hetkellä haluaisi elää ”yhden terveen viikon”.

Kevät meni pilalle

Oireet alkoivat jo viime keväänä, kun Korpikoski pelasi Sveitsin Zürichissä. Hänen vatsansa alkoi reistailla rajusti.

Lauri Korpikoski voitti viime keväänä Sveitsin mestaruuden Zürichin paidassa, mutta juuri puhjenneen suolistosairauden vuoksi kausi kevät meni sumussa.

– Ajattelin, että se on jokin vatsapöpö. Ulosteessa oli verta, eikä oikeastaan mikään pysynyt sisällä. En saanut ruuasta energiaa yhtään. Kevät meni sen takia sumussa, Korpikoski kertoo.

– Oli siistiä voittaa mestaruus, mutta se oli tuskainen jakso. Suomalaisena piti vielä kituutella 5–6 viikkoa, ennen kuin menin lääkäriin.

Toukokuussa hän sai tylyn diagnoosin: IBD eli haavainen paksusuolen tulehdus, joka on parantumaton suolistosairaus. Ikuinen riesa asettuu yleensä oikealla lääkityksellä ja tarkalla ruokavaliolla siedettäväksi jossain vaiheessa. Yleensä ensimmäinen vuosi tai kaksi ovat pahimpia.

Uusi alku

Hän oli saanut vaimonsa Nooran kanssa esikoistyttären 23. toukokuuta. Kotiutuminen Turkuun oli useiden seurasiirtojen ja NHL-pettymyksen jälkeen paluu turvasatamaan, uusi raikas alku, vaikka taustalla häiritsi ikävä sairaus.

– Olin vähän palkkasoturi, ja menimme ympäriinsä. Perhetilannekin oli sellainen, että teki mieli asettua eikä katsella matkalaukkuja joka paikassa.

Korpikoski pelasi NHL:ssä pisimpään Phoenixissa: kuusi kautta vuosina 2009–15.

Kesän Korpikoski pystyi harjoittelemaan lähes täysipainoisesti. Kaikki näytti hyvältä, kunnes tuli kauden alku. Kauden ensimmäiset tosipelit olivat CHL:n vierasottelut Malmössä 31.8. ja Münchenissä 2.9. Jo ennen matkaa Korpikoski tunsi rinnassaan outoa kipua. Hän epäili lihasvenähdystä.

Kotiinpaluun jälkeen 5.9. Korpikoskelle nousi lähes 39 asteen kuume, ja rintakipu paheni sietämättömäksi.

– En nukkunut kivun takia yöllä ollenkaan. Silloin ajattelin, että jokin voi olla pielessä.

Vakava sairaus

Hän soitti heti aamulla TPS:n lääkärille, joka passitti Korpikosken EKG:n kautta Tyksiin.

– En osannut pelätä mitään pahaa. Katsoin EKG-läpyskää ja huomasin leposykkeen olleen noin 40. Olin päinvastoin tyytyväinen: ihan sama, mikä tämä vaiva on, olen hyvässä kunnossa!

Sairaalassa paljastui vakava sydänlihastulehdus, joka on hoitamattomana hengenvaarallinen. Ironisinta on, että tulehduksen aiheutti Korpikosken toukokuusta suolistosairauteen syömä lääke, Mesalatsiini, joka noin yhdessä tapauksessa kymmenestätuhannesta aiheuttaa sellaisen sivuoireen.

– Ehdin syödä sitä neljä kuukautta, ennen kuin kroppa sanoi, että nyt riittää.

Ja saattaisi syödä edelleen ellei TPS:n toinen lääkäri, anestesiologiaan ja tehohoitoon erikoistunut Panu Uusalo olisi oma-aloitteisesti löytänyt lääkityksen ja tulehduksen yhteyttä.

– Söin sitä vielä sairaalassakin muutaman päivän ja sain hirveitä migreenejä. Kroppa hylki lääkettä, mutta sitten Uusalo kehotti jättämään sen pois.

Pahasti vatsavaivainen Korpikoski makasi sairaalassa käytännössä lähes täydellisessä liikkumiskiellossa kahdeksan päivää. Pahimmillaan hänen sykkeensä laski 30:een. Jossain vaiheessa arvioitiin myös tahdistimen tarpeellisuutta.

– Silloin oli vähän totinen paikka. En tiedä, pelataanko tahdistimen kanssa lätkää.

– Mutta se täytyy sanoa, että ihmisestä pidetään hyvää huolta siellä.

Kun TPS:n liigakausi syyskuussa alkoi, makasi tuore kapteeni ja tähtihankinta voimattomana Tyksissä.

– Katselin kotiavausta sairaalan padilta. Silloin oli vähän outo olo. Mietin, että mun pitäis pelata tuolla ja makaan täällä piuhoissa.

Lauri Korpikosken odotettu paluupeli on ensi keskiviikkona.

Kotonakin oireiltiin

Myös kotona reagoitiin vakavaan tilanteeseen. Korpikoski oli sairaalareissuun asti viettänyt lähes joka päivä aikaa perheensä ja esikoistyttö Olivian kanssa. Sairaalaan tuore isä ei halunnut alle neljän kuukauden ikäistä lasta tuoda.

– Lapsikin oli ollut koko ajan hermostunut ja itkeskellyt. Kai hän oli jotain outoa aistinut, kuten pienet lapset usein tekevät. Kotona oli ollut aika show. Silläkin tavalla se oli aika kova setti.

Lepotauosta tuli suunniteltua pitempi, koska Korpikosken IBD-lääkitys jouduttiin lopettamaan. Tauti palasi rajuun alkuvaiheeseen, kunnes uusi lääkitys löytyi vasta tammikuussa. Sekin alkaa vasta pikku hiljaa vaikuttaa.

Korpikoski on pystynyt harjoittelemaan jo lähes täysipainoisesti.

Paino tippui 12 kiloa

Räjähtävästä atleettisuudestaan tunnettu Korpikoski painaa normaalikunnossaan 92 kiloa.

– Aallonpohja oli joulukuussa, kun sairauden kanssa oli huono tilanne. Vaaka näytti 80,1, ja piti aloittaa kova treeni. Silloin ajattelin, että unohda koko juttu.

– Olin kolme kuukautta oikeastaan vain saanut kävellä, ja samaan aikaan kaikki oli tullut ulos. Tätä tautia en toivosi pahimmalle vihamiehellekään. Jouduin heräämään vessaan 3–4 kertaa joka yö, ja aina meni puoli tuntia, ennen kuin sain nukuttua uudestaan.

TPS:n ailahdellutta kautta hän on katsonut voimattomana ja huonolla omallatunnolla. Tähtihankintaa turhauttaa, kun ei ole voinut täyttää omaa osuuttaan kontrahdista. Keskiviikkona hänen pitäisi pelata kauden ensimmäinen liigaottelunsa.

Kotona sentään menee hyvin. Parisuhde on kestänyt koettelemuksen ”yllättävän hyvin”.

– Siitä suuri kiitos vaimolle.

Tarkka ruokavalio

Sydänlihastulehdus on täysin parantunut, mutta suolistosairaus aiheuttaa yhä ongelmia. Korpikosken ruokavalio on äärimmäisen tiukka: kalaa, kasviksia ja huolellisesti valittuja rasvoja. Hiilihydraatit imeytyvät hänen kehoonsa huonosti vieläkin.

– Kahvia on ikävä. Sen olen hyväksynyt, ettei minun tarvitse olutta enää juoda. Toivo elää, että voisin joskus vielä vähän maistaa punaviiniä.

Entä mestaruussamppanja?

– Sitä lupaan ottaa!

Haave terveestä viikosta

Lauri Korpikosken odotettu paluupeli on keskiviikkona 6.3. Turussa Lukkoa vastaan.

Kapteeni on hyvin varovainen arvioidessaan kuntoaan. Hänen painonsa on noussut 84 kiloon, mutta olemuksesta näkee, että hän on hyvin kaukana vanhasta, rautaiseksi tiedetystä kunnostaan.

Korpikosken kropasta lähti 12 kiloa lihasta, ja hänen IBD-vatsansa on edelleen heikossa kunnossa. Huippukunnossaan hänen kerrotaan tehneen peräti 22 rinnallevetoa sadalla kilolla.

Lauri Korpikoski laihtui vanhasta painostaan 12 kiloa sairastelun vuoksi. Nyt hän on on enää kahdeksan kilon päässä vanhasta 92 kilon kisapainostaan.

Korpikoski sanoo, että kuntoutuksen alussa muutama kuukausi sitten hän olisi saanut tehtyä ”kolme, jos sitäkään”.

– Kun aloitimme kuntoutuksen, kuntovalmentaja Hannu Rautala sanoi minun muistuttavan mäkihyppääjää.

Tähtipelaajaan kohdistuvat odotukset voivat olla epärealistisia, sillä ulkopuolisin silmin hänen paluutaan on jopa kiirehditty.

– Toisaalta, jos en pelaisi runkosarjan lopussa, niin kausi olisi siinä. Sekin jäisi vaivaamaan varmasti, Korpikoski sanoo.

– Tiedän, että odotukset ovat kovat. Olen täysin käsitellyt mielessäni sen, että jos homma ei kulje, kritiikkiä tulee. Mutta tässä on ollut isompiakin asioita, joten antaa tulla vaan, Korpikoski sanoo.

Ja yksi on varma. Kotona odottaa yhdeksän kuukauden ikäinen Olivia, joka ei kritisoi. Ja vaikka Korpikosken haave mestaruudesta elää voimakkaana, hänellä on sitä ennen vielä suurempi haave.

– Terve viikko. Että ruoka pysyisi sisällä ja tuntisin itseni edes viikon ajan normaaliksi ihmiseksi, joka uskaltaa kipaista asioille tai lähteä Olivian kanssa joen rantaan päiväkävelylle ilman välitöntä tarvetta juosta vessaan.

Lauri Korpikoski pelasi Leijonissa Sotshin olympiaturnauksessa 2014.

Lauri Korpikoski TPS:n riveissä syyskuussa 2004. Vierellä joukkuetoveri Markus Seikola ja jäissä Tapparan Petri Kontiola.

Lauri Korpikoski

  • Syntynyt 28.7.1986 Turussa

  • NHL:ssä 2007–2017 609 runkosarjaottelua (86+115=201). Seurat New York Rangers, Phoenix Coyotes, Edmonton Oilers, Dallas Stars ja Columbus Blue Jackets

  • Leijonissa olympialaiset 2014 (pronssia), maailmancup 2016 ja kahdet MM-kisat 2010 ja 2013. 28 A-maaottelussa 5+4=9 pistettä

  • Naimisissa Nooran kanssa, tytär Olivia (s. 2018)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?