SM-liigan tähtihankintaa Juhamatti Aaltosta nöyryytettiin Ruotsissa – ”Sanoin, että eiköhän tämä ole tässä” - SM-liiga - Ilta-Sanomat

SM-liigan tähtihankintaa Juhamatti Aaltosta nöyryytettiin Ruotsissa – ”Sanoin, että eiköhän tämä ole tässä”

Juhamatti Aaltonen palasi Lahteen.

Julkaistu: 14.2.2019 17:58

Juhamatti Aaltosella on takanaan vaikea kausi Ruotsissa. Nyt hän hyökkää Pelicansissa.

Juhamatti Aaltosen, 33, meriittilista on komeaa luettavaa. Neljä SM-kultaa, MM-kulta ja olympiapronssi. SM-liigan maalikuningas, pudotuspelien maalikuningas ja arvokkain pelaaja.

Aaltonen tunnetaan pistelinkona ja hyökkäyspään spesialistina. Kulunut kausi on ollut hänelle uran tuloksellisesti vaikein, sillä saldo Skellefteån paidassa SHL:ssä jäi 1+8=9 pisteeseen 35 ottelussa.

– Oli paljon hyviä pelejä, mutta tehoja ei tullut. En oikein saanut vastuutakaan. Peliaikakeskiarvo oli aika huono, varmaan alle 13 minuuttia, Aaltonen sanoo IS:lle.

Keskiarvo oli tarkalleen ottaen 12 minuuttia ja 43 sekuntia.

– Vaikeaa siinä on minun tyylisellä pelaajalla. Jos pellaa, pitää pystyä hoitamaan hommansa ja pystyn sen tekemään, mutta vaikea minun on hyökkäyksellisesti pystyä tuottamaan, Aaltonen sanoo.

”En minä tämmöistä halua”

Nöyryyttävintä Aaltosen kannalta oli se, että hän pelasi joulun jälkeen pelejä, joissa peliaika kirjattiin 1.24, 1.29, 0.33 ja 0.53. Naurettavia lukuja Aaltosen statuksella liikkuvalle pelaajalle. Toisinaan hän ei ollut kokoonpanossa lainkaan.

– Välillä en pelannut ja välillä olin 13. hyökkääjä. Neloskenttäähän se oli suurimmaksi osaksi. Ylivoimaa pääsin pelaamaan, sillä sain peliajan hilattua yli kymmeneen minuuttiin. Tasakentällisin ei tullut hirveästi vastuuta.

Silloin jääkiekkoilijan on mahdotonta pysyä pelirytmissä.

– Kyllähän se on niin, että jokainen vaihto oli vähän kuin uusi peli. Vaikeaa siinä on mennä hutkimaan.

Alkoiko Aaltosta ahdistaa?

– Kyllä se alkoi ottaa päähän aika paljon. Alakoi tulla semmoinen olo, että en minä tämmöistä halua. Otin palaverin ja juttelin seurajohdon kanssa, että mitkä ovat minun mielipiteeni ja mitkä ovat heidän. Sanoin, että eiköhän tämä ole tässä.

Aaltonen meni GM:n ja päävalmentajan juttusille ensi kerran jo joulun tienoilla.

– Kerroin oman mielipiteeni, ja seurasin sen jälkeen tilannetta. Tarkoitus ei ollut silloin lähteä sieltä, mutta ilmaisin omat intressini. Kun näytti ettei se mihinkään muutu, sanoin että pitäisikö miettiä jotain muuta.

Juhamatti Aaltonen kuvattuna torstaina Pelicansin jääharjoitusten jälkeen.

Aaltonen painottaa, että Skellefteån päävalmentajasta Tommy Samuelssonista tai GM:stä Mikael Lindgrenistä ei jäänyt pahaa sanottavaa.

– He ovat hyviä ihmisiä ja huipputyyppejä, joiden kanssa pystyi puhumaan. Ei siinä mitään hässäkkää ollut. Tilanne oli vain se, että halusin enemmän, ja heillä ei ollut sitä tarjota.

Laitahyökkääjällä oli Skellefteån kanssa sopimus myös ensi kaudesta.

Aaltosen mukaan asiat saatiin sovittua yllättävänkin helposti, kun sopimus purettiin.

Kauden valopilkku on ollut CHL, jossa Aaltonen teki 10 ottelussa 4+6=10 pistettä ja saavutti turnauksen parhaan tehotilaston +11. Skellefteå jätti voittamassaan alkulohkossa jalkoihinsa mm. HIFK:n. Joukkueen taival päättyi puolivälierissä Plzeniä vastaan.

Takaisin Lahteen

Uudeksi seuraksi valikoitui Pelicans, jonka paidassa Aaltonen iski 28 SM-liigamaalia kaudella 2009–10 ja nousi Kärpissä pelattujen ailahtelevien vuosien jälkeen kansainvälisen tason huippupelaajaksi.

– Tunnen ”Nupen” (Pelicansin valmentaja ja pääomistaja Pasi Nurminen) pitkältä ajalta. Olemme soitelleet ja jutelleet vaikken täällä pelannutkaan. Juttelimme ja kysyin, että mitähän pitäisi tehdä.

Aaltonen kysyi, että olisiko Pelicansilla hänelle tarvetta.

– Sitten alettiin värkkäämään sopimusta, ja yllättävän nopiasti se järjestyi.

Pohjoisen pojan koti on Helsingissä. Hän aikoo yhä käydä tasaisin väliajoin pääkaupungissa mutta asemoituu nyt Lahteen. Sopimus Pelicansin kanssa kattaa myös ensi kauden.

– Täällä yritetään olla mahdollisimman paljon. Ettei tarvitse koko ajan istua autossa tai junassa.

Juhamatti Aaltosen takatukka hulmusi Hartwall-areenassa marraskuussa 2009.

Aika kuluu nopeasti, sen huomaa jokainen viimeistään varttuessaan. Myös Aaltonen naurahtaa ja nyökkäilee sille, että kymmenen vuotta on kulunut nopeasti. Kauden 2009–10 Aaltosella oli ainakin huomattavasti pidempi takatukka kuin nykyisellä.

– Se oli tosi hauska kausi, ja yleensä kun on hauskaa, niin pelikin kulkee. Seurana emme pärjänneet, mikä oli harmi.

Pelicansin kanssa torstaina ensi kertaa harjoitellut ja perjantaina KooKoota vastaan pelaava Aaltonen on kuluneella kaudella nähnyt yhden SM-liigapelin.

– Ei ole Elisan liittymiä mulla.

Siis Telian, joka näyttää nykyään liigapelit.

– Yhden Kärpät–Tappara-pelin olen nähnyt, kun joskus tuli joltain ilmaiskanavalta. Tuloksia olen välillä katsellut. Viime vuonna kun pelit olivat Ruudussa, niitä tuli silloin tällöin katseltua.

On selvää, että Pelicansissa Aaltoselle on tarjolla iso rooli. Häneltä odotetaan vaikeasta kaudesta huolimatta tulosta.

– Päivä kerrallaan mennään. Koitetaan pitää hauskaa ja nauttia. Toivottavasti hommat menevät hyvin ja pärjäämme. Haluan auttaa joukkuetta kaikin puolin.

Aika klassista kiekkojargonia mutta pitää varmasti myös täysin paikkansa.

– Tätähän nämä haastattelut ovat. Lauletaan aina nämä samat kommentit joka tuuttiin, Aaltonen virnistää.

Siihen on hyvä lopettaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?